Vertaa tuotteita Lisää maksimissaan kolme tuotetta vertailuun

Osto-opas: Kannettava tietokone

Harkitsetko uuden kannettavan tietokoneen hankkimista?  Meidän valikoimasta löydät varmasti oikean vaihtoehdon. Tärkeää on kuitenkin ensin miettiä, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä, kun valitset kannettavaa tietokonetta. Tämän oppaan tarkoituksena on antaa perustietoa helpottamaan ostopäätöstä.

store-gigantti:/1200x200kannettavan_osto_kuva1.png

Sopivan tyyppisen tietokoneen hankkiminen voi olla haastavaa. Kannettavia tietokoneita valmistavat useat yritykset ja hintahaitari on suuri. Toiset käyttäjät valitsevan laitteen valmistajan mukaan ja toisille tietty käyttöjärjestelmä on tärkein. Kuinka paljon tarvitset tallennustilaa tai minkä kokoinen näyttö olisi paras? Mihin käyttötarkoitukseen olet hankkimassa tietokonetta?

Tyypillisimpiä käyttötarkoituksia:
• Työ tai opiskelu.
• Kuva ja videoeditointi.
• Pelaaminen ja muu viihdekäyttö.
• Tietokone koko perheen monipuoliseen käyttöön.  

Mikä käyttöjärjestelmä?

Käyttöjärjestelmä ratkaisee millaisia ohjelmistoja ja sovelluksia voit käyttää kannettavassa tietokoneessasi. Sopivimman käyttöjärjestelmän valinta on helpompaa, kun tiedät mihin käytät konettasi. 

store-gigantti:/LE80NT00RBMX.jpg

Windows 
                                                
Windows -käyttöjärjestelmä julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1985. Tämän jälkeen käyttöjärjestelmästä on päivitetty useita eri verisoita. Windows on yleisin käyttöjärjestelmä, jota käyttävät useat yritykset. Windows -käyttöjärjestelmällä varustetut laitteet sopivat hyvin työkäyttöön. Windows -käyttöjärjestelmä kanssa toimivia ohjelmia ja sovelluksia on erittäin paljon. Suurin osa peleistä on suunniteltu toimimaan Windows -käyttöjärjestelmissä, joten jos käytät konetta pelaamiseen kannattaa valita Windows-kone.
store-gigantti:/MACBMMGL2KSA.jpg

OS X

Applen OS X-käyttöjärjestelmä löytyyy Mac tietokoneista.  OS X on yksinkertainen ja intuitiivinen käyttöjärjestelmä.  OS X -käyttöjärjestelmä soveltuu erityisen hyvin niille, jotka työskentelevät paljon kuvien, videoiden ja videoeditoinnin kanssa. Office-ohjelmat kuten Word ja Excel - ovat myös saatavilla OS X -käyttöjärjestelmään.
store-gigantti:/ACNXMPRED008_1.jpg

Chrome OS

Chrome OS -käyttöjärjestelmällä varustetut koneet ovat edullisia ja niissä on kestävä akku. Chrome OS -käyttöjärjestelmä perustuu pitkälti oletukseen, että käyttäjä varastoi ja taltioi dokumentit pääosin pilvipaleluun. Pilvipalvelulla tarkoitetaan asiakirjojen ja dokumenttien tallentamista verkossa sijaitsevaan tallennuspaikkaan.

Löydä itsellesi parhaiten sopiva kannettava

Valittavanasi on perinteinen kannettava, kosketusnäytöllä varustettu kannettava tai 2-in-1 kannettava. 

Tavallinen kannettava


Perinteinen kannettava

Perinteiset kannettavat ovat yleisimpiä malleja, joita løytyy kaikista hintaluokista. Näissä perusmalleissa ohjaat hiirtä kosketuslevyn avulla ja käytät tukevasti sisäänrakennettua näppäimistöä.

Kosketusnäytöllä varustettu kannettava


Kosketusnäytöllä varustettu kannettava

Kosketusnäytöllä varustettua kannettavaa voit käyttää koskettamalla näyttöä.Tämä tarkoittaa sitä, että kannettavasi toimii kuin tablet -laite. Kosketusnäytöllä varustettua kannettavaa voit myös käyttää tavalliseen tapaan näppäimistön avulla.

store-gigantti:/2016-05-31 09_14_28-HP10N182NO_5 - Windows Photo Viewer.jpg


2-in-1

2-in-1 tarjoaa kannettavan ja tabletin parhaimmat puolet yhdessä paketissa. Riippuen mallista, voit joko kääntää näytön näppäimistön taakse tai irroittaa näppäimistön näytöstä pois, jolloin voit käyttää laitetta tablettina. Laitteen muokattavuus helpottaa ja lisää mukavuutta eri tilanteisiin ja paikkoihin sopivaksi.

Tehokkaampi tietokone

Kiintolevyissä tärkein ominaisuus on tallennustila, toisin sanoen mitä suurempi tallennustila sitä parempi. Mutta on myös hyvä huomioida, että kiintolevyt saattavat olla hitaita varsinkin vanhetessaan.

Useissa uusissa tietokoneissa kiintolevyn sijasta muistina toimii älypuhelimista tuttu Solid State Drive (SSD). Suurin etu on, että SSD massamuistissa ei ole liikkuvia osia, joka tekee muistista erittäin kestävän ja hiljaisen käytössä sekä huomattavasi nopeamman kuin perinteiset kiintolevyt.

Sinulle, joka haluat molempien tallennusmahdollisuuksien parhaimmat puolet, on valittavanasi tietokoneita HDD eli hybridikiintolevyllä. Tietokone tulee flash-muistilla tai massamuistilla tavallisen kiintolevyn lisäksi. Hybridikiintolevyn suurin etu on, että sinulla on käytössä suuri tallennustila sekä esimerkiksi ohjelmien käynnistys tapahtuu nopeasti.

 


Nopeampi nettiyhteys

Sopimus hyvän palveluntarjoajan kanssa ei ainoastaan riitä nopeaan verkkoyhteyteen. Myös tietokoneen suorituskyvyn on oltava riittävän nopea vastaanottamaan ja lähettämään dataa, Tämän vuoksi sinun tulisi sijoittaa tietokoneeseen, jossa on AC-verkkokortti. Tehokas AC-verkkokortti takaa sujuvan verkkoselailun.

Langattoman kotiverkon suorituskyky jää usein meiltä kaikilta huomioimatta. Jos sinulla on sopimus hyvän Internet-palveluntarjoajan kanssa sekä tietokone, jossa on AC-verkkokortti , on myös AC-reitittimeen investoiminen järkevää. AC-reitittimet selviävät vaivattomasti elokuvien ja musiikin suoratoistosta sekä suuri kokoisista tiedostojen siirrosta.
Parempi näyttö

Laadukas tietokone ei ole mitään ilman hyvää näyttöä. Tietokonetta hankittaessa tulee miettiä näytön resoluutiota ja teknologiaa. Resoluutioon on helppo sääntö: ” Mitä korkeampi kuvapisteiden (pikseleiden) määrä, sitä tarkempi ja selkeämpi näyttö.”

Suurin osa koneista tulee HD -resoluutiolla, joka vastaa noin miljoonaa kuvapistettä eli pikseliä. HD -laatua korkeampi on Full HD, jonka kuvantarkkuus on kaksi kertaa tarkempi kuin HD- näytön. Lopuksi löytyy 4K UHD, jossa on 8 miljoonaa pikseliä eli 4 kertaa enemmän kuin Full HD -näytössä. Jos vietät aikaa tietokoneen ääressä päivittäin, suosittelemme että valitset tietokoneen, jonka näytöntarkkuus on Full HD tai korkeampi. Lisäksi sinulla on mahdollisuus valita kahden teknologian välillä; TN ja IPS. TN -näytöissä on erittäin lyhyt vasteaika, joka tekee näytöistä loistavan vaihtoehdon tietokonepelien pelaajille. Usein hieman hinnakkaampien IPS -näyttöjen värikylläisyys ja laaja katselukulma tekevät näytöstä loistavan kuvien ja videoiden editoimiseen. 

Mieti myös näytön kokoa, pien näyttö takaa kevyemmän koneen ja näin ollen kätevämmän kokoista kannettavaa on helpompi kuljettaa mukana. Lisäksi pienempi näyttö kuluttaa vähemmän akkua. Isolla näytöllä varustettu kannettava ei ehkä kulje yhtä kätevästi mukanasi mutta soveltuu erityisesti videoiden ja valokuvien editointiin sekä jopa elokuvien katseluun. Näytön kokoa pohtiessa on hyvä myös muistaa, että koti- ja toimistokäytössä kannettavan voi yhdistää erilliseen näyttöön, jolloin pienempi näyttöisestäkin koneesta saa enemmän irti.

Pieni sanasto:

HDD (Hard Disk Drive) – Kiintolevy. Kutsumme myös kovalevyksi

SSD (Solid State Drive) - SSD –massamuistilla on sama käyttötarkoitus kuin kiintolevyllä. SSD -massamuistissa ei ole liikkuvia osia, joka tekee muistista lähes äänettömä käyttössä, nopeamman ja kestävämmän. Tietokoneen voi ostaa SSD-muistilla varustettuna tai SSD – massamuistin voi ostaa jälkikäteen.
 
Hybrid-levy – HHD -kiintolevy ja SSD -massamuistin yhdistelmä, jossa yhdistyy molempien tallennusmuotojen parhaimmat puolet.

802.11 ac – Erittäin nopea Wi-Fi liitäntä, jota on mahdollista käyttää tietokoneessa olevan ac-verkkokortin kanssa. 

HD (High Definition) - Kuvantarkkuus 1 miljoonaa kuvapistettä (1366x768).

Full HD (Full High Definition) - Kuvantarkkuus 2 miljoonaa kuvapistettä (1920x1080).

4K UHD (Ultra High Definition) - Kuvantarkkuus 8 miljoonaa kuvapistettä (2560x1440)

TN (Twisted Nematic) – Näyttö erittäin lyhyellä vasteajalla.

IPS (In-Plane Switching) – Näyttö, joka sopii täydellisesti kuvien ja videoiden editoimiseen.

 

Kiinnitä huomiota myös seuraaviin asioihin. 

Huolto ja kunnossapito

Tietokoneet tarvitsevat huoltoa ja päivityksiä silloin tällöin, kuten useimmat muut koneet.  Me tarjoamme monipuolisia palveluja, jotka auttavat sinua pitämään tietokoneesi hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään.  Voit esimerkiksi ostaa apua tietokoneen ja lisälaitteiden asennukseen ja käyttöönottoon liittyen.  Löydä tästä lähin myymäläsi ja tutustu palvelutarjontaamme.


Microsoft Signature Edition ja Windows Hello

Microsoft Signature Edition tietokoneet tarjoavat parhaimman mahdollisen Windows 10 -kokemuksen. Signature Edition -tietokone on puhdas, nopea ja suojattu. Lue lisää täältä. Signature Edition on saatavilla Suomessa yksinoikeudella Gigantissa! 

Windows Hello on henkilökohtaisempi tapa kirjautua Windows 10 -laitteisiin katseella tai kosketuksella. Saat suuryritysluokan suojauksen tarvitsematta kirjoittaa salasanaa. Esimerkiksi Surface Pro 4 -tietokoneella pystyy jo nyt käyttämään Windows Helloa, ja kasvot sekä iiriksen tunnistavia uusia laitteita on tulossa pian.

Akun kesto

Jos kannettavalla tietokoneella tulee olemaan kiinteä sijainti kotonasi ei pitkä akunkesto ole erityisen tärkeää.  Jos taas tarkoituksenasi on käyttää kannettavaa kokouksissa, seminaareissa, koulussa tai työmatkoilla on erittäin tärkeää, että laitteen akku on pitkäkestoinen.  11-14”  kannettavissa  on  pitkä akunkesto.  

Kannettava työhön, vapaa-aikaan tai molempiin tarkoituksiin

Peruskäyttöön kotona tai koulussa

Peruskäyttöön kotona tai koulussa

Peruskäyttöön soveltuvia koneita jotka soveltuvat monipuoliseen arkikäyttöön, kuten sähköposti lähettämiseen, verkkopankin käyttämiseen ja muihin perustoimintoihin. Tästä kategoriasta voit löytää edullisen kannettavan. 

Työhön ja opiskeluun

Työhön ja opiskeluun

Opiskelu ja työnteko vaativat kannettavia, jotka soveltuvat esimerkiksi tekstin muokkaukseen sekä taulukoiden ja esityksien pyörittämiseen.  Hyvä näppäimistö, selkeä näyttö ja laiteen keveys sekä pitkäkestoinen akku ovat tärkeitä valintakriteereitä.  

Multimedia ja pelaaminen


Multimedia ja pelaaminen

Kuvien ja videoiden kanssa työskenteleville suosittelemme tehokasta kannettavaa, joissa on tehokas prosessori ja grafiikka. Korkean resoluution näyttö on lisäksi tärkeä kriteeri.  Nämä kannettavat soveltuvat loistavasti myös pelaamiseen. 

Gaming

Pelikannettavat ja pöytäkoneet pelisessioihin

Pelikannettavat soveltuvat monipuoliseen pelaamiseen, pöytäkone tarjoaa hyvän alustan rankkoihin pelisessioihin. Gigantti tarjoaa markkinoiden tehokkaimmat pelikannettavat ja pöytäkoneet pelaamiseen. Tutustu valikoimaamme webbiosivuilla ja liikkeessä.