Vertaa tuotteita Lisää maksimissaan kolme tuotetta vertailuun
Puhelin pöydällä, jonka päälle on kaatunut kahvia.

Opas: Mitä IP-luokitus tarkoittaa?

Mikä ihme on puhelin IP68-luokituksella? IP-luokitus on termi, joka mainitaan usein äly- ja elektronisten laitteiden yhteydessä. Tässä oppaassa kerromme, miten tulkita IP-luokitusta.

Mikä on IP-luokitus?

IP tulee sanoista Ingress Protection tai International Protection. Se on kansainvälinen koodi, joka perustuu IEC 60529 -standardiin. IP-luokitus kertoo, kuinka hyvin erilaiset sähkölaitteet on suojattu kiinteiltä esineiltä, pölyltä ja vedeltä. Koodi koostuu kiinteän IP-kirjainosan lisäksi kahdesta numerosta, joista molemmilla on oma merkityksensä. Ensimmäinen numero kertoo, kuinka hyvin laite on suojattu vierailta esineiltä ja pölyn sisäänpääsyltä. Toinen numero puolestaan kertoo, kuinka hyvin laite kestää vettä ja kosteutta.

IP-luokitus kertoo ennen kaikkea laitteen suojauksesta, eikä tarkoita automaattisesti, että laitetta voisi aktiivisesti käyttää esimerkiksi veden alla.

Miten tulkita IP-luokitusta?

Pölynkestävyyttä ja suojausta vierailta esineiltä mitataan asteikolla 0-6, vedenkestävyyttä asteikolla 0-8. Mitä korkeampi luku, sitä paremmin laite on suojattu. Paras mahdollinen IP-luokitus on siis IP68. Se tarkoittaa, että laite on täysin pölytiivis ja kestää upotuksen makeaan veteen 1 metrin syvyyteen 30 minuutiksi ilman, että laite vahingoittuu. Luokituksessa saattaa myös esiintyä numeron tilalla kirjain X (esimerkiksi IP5X tai IPX7), jos tietoa laitteen pölyn- tai vedenkestävyydestä ei ole saatavilla. 

Laitteen IP-luokitus löytyy useimmiten käyttöohjeista tai tuotetiedoista. Alla olevasta taulukosta voit helposti tarkistaa, mitä laitteesi IP-luokitus tarkoittaa.

IP-LUOKITUSTAULUKKO

KIINTEÄT ESINEET JA PÖLY VESI JA KOSTEUS
1: Suojaus suuria kappaleita vastaan, halkaisija yli 50 mm 1: Suojaus pystysuoraan tippuvalta vedeltä
2: Suojaus keskikokoisia kappaleita vastaan, halkaisija yli 12,5 mm 2: Suojaus pystysuoraan tai 15 asteen kulmasta tippuvalta vedeltä
3: Suojaus pieniä kappaleita vastaan, halkaisija yli 2,5 mm 3: Suojaus satavalta vedeltä (tulokulma +/- 60 astetta), ns. sateenkestävä
4: Suojaus erittäin pieniä kappaleita vastaan, halkaisija yli 1,0 mm 4: Suojaus vesiroiskeilta
5: Pölysuojattu. Jos pölyä pääsee laitteen sisään, se ei vaikuta laitteen toimintaan. 5: Suojaus joka suunnasta tulevalta vesisuihkulta
6: Täydellinen suojaus. Pölytiivis. 6: Suojaus joka suunnasta tulevalta voimakkaalta vesisuihkulta
7: Kestää lyhytaikaisen (max 30 min) upotuksen veteen.
8: Kestää jatkuvan upotuksen veteen (yli 30 min yli 1 metrin syvyydessä). Valmistaja määrittää tarkat olosuhteet jokaiselle laitteelle.

Onko laite vesitiivis, jos IP-luokitusta ei ole mainittu?

Älypuhelimien lisäksi on myös paljon muita laitteita, joita ostaessa on hyvä huomioida roiskeen- ja vedenkestävyys. Aina tuotetiedoista ei kuitenkaan löydy IP-luokitusta, vaan vain ylimalkainen maininta vedenkestävyydestä. Tällöin on hyvä varmistaa erikseen, mitä laite tosiasiassa kestää. IP-luokituksen lisäksi vesitiiviydestä kertoo ATM-vedenpitävyysluokitus (Water Resistant Mark), joka mainitaan usein etenkin äly- ja urheilukellojen yhteydessä.

Vedenkestävä urheilukello

Kun sadekuuro yllättää kesken juoksulenkin

Miten käy urheilukellon tai aktiivisuusrannekkeen, jos rankkasade yllättää kesken juoksulenkin? Jos laitteen IP-luokitus on vähintään IPX3, kestää se sadetta, eikä lenkkeilijän tarvitse hakeutua sateensuojaan. Monet malleista kestävät kosteutta, mutta eivät ole täysin vesitiiviitä. Korkea IP-luokitus tai maininta vedenkestävyydestä ei automaattisesti takaa, että kelloa tai ranneketta voisi käyttää uidessa ja sukeltaessa. Vedenalaisiin aktiviteetteihin tarkoitetuilla laitteilla on usein lisäksi ATM-vedenpitävyysluokitus (Water Resistant Mark), joka kertoo, kuinka syvällä laitetta voi käyttää.

Vedenkestävä ihokarvanpoistaja

Wet & Dry kertoo vedenkestävyydestä

Ihokarvojen poisto suihkussa tai kylvyssä on usein hellävaraista ja miellyttävämpää kuin kuiva-ajelu. Lämmin vesi pehmentää ihoa, ja vaahtoavan suihkugeelin kanssa ihokarvojen poisto on entistä hellävaraisempaa. Epilaattorien ja ladyshaverien yhteydessä ei useinkaan mainita IP-luokitusta, vaan ilmaus ”Wet & Dry”, jos tuote soveltuu perinteisen kuiva-ajon lisäksi myös märkäajoon. Myös miesten parranajoon on saatavilla vedenkestäviä parranajokoneita. Vedenkestävien laitteiden puhdistaminen on helppoa ja nopeaa, sillä ne voi huuhdella juoksevalla vedellä.

Hyvä pitää mielessä!

- IP-luokituksen vedenkestävyys koskee vain puhdasta, makeaa vettä. Vedenkestäviäkään laitteita ei kannata ehdoin tahdoin altistaa kloori-, meri- eikä kuumalle vedelle. Esimerkiksi merivesi voi tehdä suurta vahinkoa laitteelle.

- Jotkut laitteet ovat vesi- ja pölytiiviitä vain silloin, kun laitteen kannet ja liitännät (esimerkiksi USB-mikroportti tai kuulokeliitäntä) on tiiviisti suljettu. Tarkista siis tarkkaan oman laitteesi käyttöohjeet. 

- Saatat myös huomata, että joillakin laitteilla on IP69K-luokitus. Se perustuu laajennettuun saksalaiseen DIN 40050-9 -standardiin eikä kuulu varsinaiseen IP-luokitukseen. Jos laitteella on IP69K-luokitus, on se sekä pölytiivis että kestää suurella paineella läheltä ruiskutettua kuumaa vettä ja höyryä.

- Lue laitteen käyttöohjeet ja takuutietojen pieni printti tarkasti. Vaikka IP-luokitus luokitteli laitteen vedenkestäväksi, ei laitteen takuu välttämättä korvaa veden aiheuttamaa vahinkoa.

- Pölyn- ja vedenkestävyys saattavat heiketä ajan kuluessa. Muutaman vuoden vanha älypuhelin ei siis välttämättä ole yhtä kestävä kuin upouusi malli.