Vertaa tuotteita Lisää maksimissaan kolme tuotetta vertailuun

Millainen tietokoneen näyttö minun kannattaisi ostaa?

Näyttö

Meistä jokainen on kokenut sen: myymälässä on esillä rivikaupalla näyttöjä, ja olet miettinyt etukäteen vain näytön toivottua kokoa.

Huomaat kuitenkin selvästi, että koko ei ole ainoa ominaisuus, joka erottaa näytöt toisistaan.

Niiden värintoisto on aivan erilainen, ja pelaamiseen tarkoitettujen näyttöjen resoluutio vaikuttaa poikkeavan elokuvia näyttävistä.

Havainnot pitävät paikkansa. Näytön valinnalla todella on suurempi merkitys kuin uskoisikaan.

Mikä näyttö sinun kannattaisi hankkia?

Ensin sinun on selvitettävä tarpeesi.

Aiotko käyttää näyttöä lähinnä elokuvien katsomiseen ja netissä surffailuun, vai onko suunnitelmissasi pelaaminen?

Aiotko istua tietokoneen lähellä vai hieman kauempana näytöstä?

Harrastatko huippunopeita pelejä?

Ja mikä tärkeintä: aiotko investoida enemmänkin vai tarvitsetko vain jotakin edullista saman tien?

Kun olet selvittänyt, mihin oikeastaan aiot näyttöä käyttää, sopivan näyttötyypin valinta on huomattavasti helpompaa.

Korkearesoluutioinen näyttö

Aloitetaan resoluutiosta.

Useimpien näyttöjen resoluutio on onneksi nykyään melko hyvä. Korkea resoluutio tarkoittaa sitä, että näytössä on runsaasti pikseleiksikin kutsuttuja kuvapisteitä, ja mitä enemmän pikseleitä, sitä tarkempi näytön kuva.

Jos aiot viettää näytön äärellä useita tunteja joka päivä, sinun voi kannattaa valita näyttö, jossa on Full-HD -tarkkuus eli yli kaksi miljoonaa pikseliä, ellei enemmänkin.

Jos taas haluat todella panostaa näyttöön – ja saada parhaan mahdollisen kuvantarkkuuden – valitse 4K UHD -resoluutio. Tällaisessa näytössä on 8 miljoonaa pikseliä ja neljä kertaa tarkempi kuva Full HD -näyttöön verrattuna.

TN-paneeli, VA-paneeli vai IPS-paneeli?

Näytön paneelin valinnassa vaihtoehtoja on pääpiirteittäin kolme: TN-paneeli, VA-paneeli ja IPS-paneeli. Niissä alkavat erottua todelliset erot laadussa, toimivuudessa ja hinnassa.

Näyttö

TN-paneeli, lyhenne sanoista Twisted Nematic, on hyvin suosittu, kun hinnalla on väliä. Siksi se onkin paneelityypeistä yleisin.

Vaikka tämän paneelin värit voivat vaikuttaa hieman tummilta ja hailakoilta, sen alhainen vasteaika sopii loistavasti pelaamiseen.

Pluspuolena voit saada todella hyvän näytön alle satasella, vaikkapa AOC e2070Swn 19,5" HD+ -LED-näytön.

Näyttö

VA-paneeli, lyhenne sanoista Vertical Alignment, voittaa muut paneelit estetiikan suhteen. Se on usein muodoltaan kaareva, kuten Samsungin Curved C27F581 27" -näyttö, ja sopii siksi erityisen hyvin television ja elokuvien katseluun, luovien alojen opintoihin tai esimerkiksi kuvien ja videoiden editointityöhön.

Se ei kuitenkaan aina ole ihanteellinen näyttö erityisen nopeaa vasteaikaa vaativaan pelaamiseen.

Näyttö

IPS-paneeli, lyhenne sanoista In-Panel-Switching, toimii lähes kaikenlaisessa käytössä ja on kuvanlaadultaan yleisesti ottaen kolmesta paneelista paras. Se sopii yhtä hyvin pelaamiseen kuin elokuvien katseluun ja graafiseen suunnitteluunkin.

Jos etsit erityisen mahtavaa pelinäyttöä, Acer Predator XB271HU 27" -pelinäyttö sai äskettäin huippuarvostelut norjalaisen tek.no -tekniikkalehden tekemässä tietokoneen näyttöjen testissä.

Lue lisää Gigantin tuotteista: