Vertaa tuotteita Lisää maksimissaan kolme tuotetta vertailuun
Löydä sopiva TV urheilun katseluun

TV penkkiurheilun ystävälle

Haluatko TV:n, joka sopii erityisesti urheilun katseluun? Kiinnitä huomiota näytön kokoon, kuvatekniikoihin ja katseluympäristön asettamiin rajoitteisiin. Tarvitsetko television, jolla voidaan suoratoistaa sisältöä? Keskitymme artikkelissa televisioihin, joilla jääkiekon ja jalkapallon MM-kisat ja muut urheilutapahtumat toistuvat äärimmäisellä tarkkuudella.

Mennyttä ovat isot ja kolhot TV:t. Modernit televisiot ovat muotoilultaan ohuita ja tyylikkäitä sekä toiminnoiltaan monipuolisia. Tässä videossa tarkastelemme uusien televisoiden ominaisuuksia ja kerromme, mihin asioihin sinun tulee kiinnittää huomiota uutta TV:tä valittaessa.

Television koko

Urheilulähetyksiä katseltaessa TV-näytön koolla on suuri merkitys. Kisatunnelma välittyy huomattavasti paremmin suuremmalta näytöltä. Televisioiden keskimääräinen koko on noin 55 tuumaa, mikä on suositeltava vähimmäiskoko. Kun TV-näyttö on riittävän suuri, voit nauttia selkeästä kuvasta kotisohvalta yksin tai yhdessä kavereitten kanssa. Mikäli haet todellista stadiontunnelmaa, kannattaa harkita 75-tuumaisen tai jopa suuremman television hankintaa. Samsung 75" UE75MU6175 on hyvä esimerkki kohtuuhintaisesta ja kookkaasta televisiosta, joka tarjoaa laadukkaan kuvan.

Löydä täydellinen kisa-TV
 TV nopealla vasteajalla

Täydellinen urheilu-TV pystyy käsittelemään nopeasti liikkuvan kuvan ilman viiveitä ja epätarkkuutta. Kuvataajuus (Hz), eli se miten nopeasti kuva päivittyy, voi olla yksi valintakriteeri, aivan kuten pelaamiseen sopivaa näyttöä valittaessa. Uusimmissa TV-malleissa kuvataajuudella ei ole valtavaa merkitystä, sillä useimmissa malleissa se on 100 Hz tai vähintään 50 Hz. Epätarkka kuva voi johtua muista tekijöistä, kuten TV-paneelin vasteajasta. Joissakin laitetyypeissä pikselit syttyvät ja sammuvat nopeammin. Esimerkiksi OLED-TV:ssä on erittäin lyhyt vasteaika perinteisiin LED-näyttöihin verrattuna. Toinen vaikuttava tekijä on jos näytön pikselit ovat valaistuina aina tietyn aikaa, mikä voi näkyä katsojalle epätarkkuutena. Jos kuva ei ole riittävän tarkka, kannattaa myös tarkastaa television asetukset.

Kuvanlaatu

Tänä kesänä jalkapallofanit voivat nauttia MM-kisojen jokaisesta 64 ottelusta Ultra High Definition (UHD) -kuvanlaadulla, High Dynamic Range (HDR)-tekniikalla tehostettuna. Tämä tarkoittaa, että kuva näkyy korkeammalla tarkkuudella, kirkkaammissa väreissä ja suuremmalla kontrastilla. Jää kuitenkin nähtäväksi, kuinka paljon katsojat saavat todellisuudessa nauttia 4K-resoluutiosta. Tämä riippuu paljolti siitä, tukeeko ottelut lähettävä TV-kanava UHD-tarkkuutta. Vaikka kuvan todellista resoluutiota on vaikeaa arvioida, saa katselija iloa kirkkaammasta ja värikylläisemmästä kuvasta. Televisiomarkkinoiden korkein tarkkuus eli 4K, näkyy selkeämmin suuremmissa televisionäytöissä. Useimmat 4K-televisiot on myös varustettu tehokkaammalla kuvankäsittelytekniikalla kuin Full HD -televisiot. Tekniikat ovat eduksi mm. Smart-TV-sisältöä ja sovelluksia, kuten Netflixiä, käytettäessä. Mikäli katselet sisältöä jossa on alhaisempi kuvatarkkuus, televisio skaalaa kuvan ja parantaa sen laatua alkuperäistä paremmaksi – vaikka et saakaan täysiveristä 4K-kuvaa.

Urheilua 4K Ultra HD:llä
Suoratoista urheilua

Sisällön suoratoisto

Suoratoisto on tullut osaksi televisioarkeamme myös urheilua katseltaessa. Useissa uusissa televisiomalleissa on sisäänrakennettu Chromecast, joka mahdollistaa sisällön vaivattoman suoratoiston älylaitteilta. Varsinkin urheilutapahtumien nopeasti liikkuva kuva vaatii vakaan internet-yhteyden, joka tukee suoratoistoa. Tällä tavoin voidaan varmistaa HD-digibokseja vastaava laatu. Yksi hyvä vinkki on yhdistää televisio suoraan reitittimeen verkkokaapelin avulla ja valita tehokkaalla prosessorilla varustettu TV, joka korjaa kuvaa tarpeen vaatiessa.

Äänentoisto

Ääni on tärkeä osa katselukokemusta. Televisioista on tullut vuosi vuodelta ohuempia, mikä on asettanut myös rajoitteita äänentoistolle. Paras mahdollinen äänentoisto vaatii jonkintapaisen äänentoistojärjestelmän. Mikäli haluat vahvan ja korkelaatuisen tilaäänen, joka toistaa urheilukisojen aidon tunnelmtan, kannattaa harkita soundbar-kotiteatteria. Samsung soundbar-kotiteatteri HW-K960 täyttää huoneen vaikuttavalla Dolby Atmos -tilaäänellä.

Koe aito kisatunnelma
OLED-TV - hyvä katselukulma

Katselukulmasta riippumatta

Mitä laajempi katselukulma, sitä paremmin kuva näkyy television sivusta. Katselukulmalla on merkitystä silloin, kun TV:n äärelle kokoontuu useampi katsoja ja osa joutuu katselemaan lähetystä sivulta. OLED tarjoaa markkinoiden laajimman katselukulman. Ainoa OLED-televisioiden ainoa haittapuoli on se, että yli 65 tuuman televisiot ovat melko hintavia.

Valovoimainen QLED

Kuvan kirkkaus

Television kuvan tulee näkyä kirkkaasti vuoden- ja vuorokauden ajasta riippumatta. Jos halutaan varmistaa televisio, jonka kuva on selkeä myös kirkkaimpina kesäpäivinä, tulee kiinnittää huomiota sen valovoimaisuuteen. TV-näytön valovoima mitataan nit-yksikköinä. Yksi luokan parhaista on vuoden 2018 Samsung QLED-sarja, joka häikäisee kokonaisella 2000 nitin kirkkaudella.

Lue lisää Gigantin tuotteista: