Logo Gigantti
Vertaa tuotteita Lisää maksimissaan kolme tuotetta vertailuun
 TV-sanasto

TV-sanasto

Uudet televisiot ovat älykkäitä ja täynnä ominaisuuksia sekä liitäntöjä, jotka saattavat hämmentää monia. Mikä on LCD ja HDR? Tai UHD ja CAM/CA? Lue lisää ja opi televisioiden ominaisuuksista.
 TV-sanasto

Tuuma? 1080P? P?

ʺ(tuuma): Näyttö tai ruutu lasketaan aina tuumissa. Tuuma lasketaan mittaamalla ruudun koko ristikulmittain, eli vasemmasta alareunasta oikeaan yläreunaan. Esimerkiksi 55 tuuman televisiossa se on 139,7 cm.

1080P: Tämä tarkoittaa, ruudulla on 1080 vertikaalisti riviä pikseleitä ja 1820 riviä pikseleitä pystysuorassa. Numeroiden lopussa näkyvä P ei merkitse pikseleiden määrää, vaan ”Progressive scan” eli kuvan lomitusta, jolla pyritään ehkäisemään kuvan välkkymistä.

3D: Elokuvateattereista tuttu 3D-teknologia löytyy myös televisoista. 3D-elokuvissa kuvaa katsotaan 3D-laseilla, jotka luovat kuvaan kolmiulotteisen efektin.

4K: 4K eli UHD tulee sanoista Ultra High Definiton ja tarkoittaa, että ruudulla on noin 4000 pikseliä vertikaalisti. 4K-televisoiden tarkkuus on neljä kertaa korkeampi kuin Full HD-televisioiden.

 TV-sanasto

Ambi-mikä? CA-hä?

Ambilight: Ambilight-tekniikka tarjoaa vaikuttavamman katselukokemuksen. Television reunaan sijoitetut pienet valot mukautuvat katsottavan ohjelman väreihin ja heijastavat värit huoneen seiniin, joka lisää tunnelmaa ja tilan tuntua.

Android TV: Smart-TV käyttöjärjestelmä, jonka ansiosta television käyttö on entistä monipuolisempaa. Smart-TV tarjoaa mahdollisuuden ladata sovelluksia, musiikkia ja muuta sisältöä suoraan televisioon. Android TV -käyttöjärjestelmää käyttävät esimerkiksi Sony ja Philips.

Bluetooth: Puhelimista tuttu Bluetooth-teknologia tarjoaa television hallinnan ja laitteiden, kuten kaiuttimien ja älylaitteiden, liittämisen televisioon langattomasti.

CAM/CA-moduuli: Lyhenne sanoista Conditionall Access Module. CAM/CA-moduuli on sovitin, jonka ansiosta voit liittää ohjelmakortin, kuten Canal Digital, suoraan televisioosi. CAM/CA-moduulin ansiosta et tarvitse erillistä korttiboksia.


 TV-sanasto

DLNA vai DNA?

DLNA: DLNA eli Digital Living Network Alliance on tiedonsiirtostandardi, jonka ansiosta laitteet voivat kommunikoida keskenään. Jos televisiosi tukee DLNA-standardia, voit toistaa esimerkiksi elokuvia tai musiikkia suoraan tietokoneesta, joka tukee DLNA-standardia.

DVB: DVB eli Digital Video Broadcasting. DVB-standardi mahdollistaa digitaalisen televisiokuvan lähettämisen kaapeliverkossa. DVB-T on tarkoitettu maanpäällisiin lähetyksiin ja DVB-S satelliittilähetyksiin.

EPG: On elektroninen ohjelmaopas, jonka avulla näet ajankohtaisen ohjelmatarjonnan suoraan ruudulla.

 TV-sanasto

Firefox? Televisiossa?

Firefox OS: Smart-TV käyttöjärjestelmä, jonka ansiosta television käyttö on entistä monipuolisempaa. Smart-TV tarjoaa mahdollisuuden ladata sovelluksia, musiikkia ja muuta sisältöä suoraan televisioon. Firefox OS -käyttöjärjesteImä löytyy esimerkiksi Panasonicin televisioista.

Full HD: eli täysteräväpiirto on merkintä, joka osoittaa, että näytön tarkkuus yltää 1920 x 1080 pikselin tarkkuuteen. Numeroiden lopussa näkyvä P ei merkitse pikseleiden määrää, vaan ”Progressive scan” eli kuvan lomitusta, jolla pyritään ehkäisemään kuvan välkkymistä.

HDCP eli High-Bandwidth Digital Content Protection on digitaalisten oikeuksien hallintajärjestelmä, jolla pyritään estämään laittoman sisällön valmistaminen ja kopiointi ja tuotteiden ominaisuuksien rajoittaminen.

 TV-sanasto

HDD, HDR, HDMI

HDD eli kiintolevy on tietokoneista tuttu tallennusyksikkö, jota voidaan käyttää myös televisoissa. Kiintolevylle voidaan tallentaa ohjelmia myöhempää katselua varten.

HDMI HDMI-kaapeli on television tärkein kaapeli. HDMI-kaapelilla liität lisälaitteet televisioosi. HDMI-kaapeli on digitaalinen näyttölaitteiden liitäntästandardi. Normaalissa televisiossa on yleensä 3 tai useampi HDMI-liitäntä.

HDR eli High Dynamic range. HDR on kuvanparannustekniikka, jonka ansiosta kuvasta tulee elävämpi ja värimaailmasta rikkaampi.


 TV-sanasto

LCD, LED ja OLED?

LCD eli nestekidenäyttö tuleen englanninsanoista Liquid Crystal Display. Useista levyistä koostuva paneeli voi olla taustavalollinen tai heijastava näyttö. LCD-tekniikka on korvannut kuvaputkinäyttötekniikan televisoissa ja tietokonenäytöissä.

LED: LCD-näytöissä käytettävät LED-taustavalot. LED-tekniikan ansiosta televisioista voidaan tehdä ohuita. Tämän lisäksi LED-taustavalot tarjoavat paremman kontrastin ja värientoiston.

OLED: Toinen suosittu näyttöteknologia on OLED eli Organic Light Emitting Diodes. OLED-näyttö koostuu sadoista pienistä orgaanisista ledeistä, jotka tuottavat valoa jokaisessa pikselissä. Tämän takia OLED-televisio toistaa miljoonat värit ainutlaatuisen yltäkylläisinä. OLED-teknologian ansiosta television muotoilu voidaan pitää erittäin ohuena.

PIP: PIP on lyhenne sanoista picture-in-picture eli kuva kuvassa. PIP-toiminto mahdollistaa kahden ohjelmalähetyksen samanaikaisen katselun.

 TV-sanasto

Smart-TV?

PVR eli Personal Video Recorder mahdollistaa ohjelmien tallentamisen kiintolevylle tai USB-muistille digitaalisessa muodossa.

Smart-TV: Smart-TV -toimintojen ansiosta television käyttö on entistä monipuolisempaa ja älykkäämpää. Smart-TV tarjoaa mahdollisuuden ladata sovelluksia, musiikkia ja muuta sisältöä suoraan televisioon. Eri valmistajat käyttävät televisoissaan eri käyttöjärjestelmiä, kuten Android TV, WebOS, Tizen tai Firefox OS.

SUHD eli Super High Ultra High Definition on Samsungin lippulaivamalleissa käytettävä kuvatekniikka, jonka ansiosta koet kaikki värisävyt 64 kertaisina Samsungin tavallisiin televisoihin verrattuna.

Tizen: Samsungin Smart-TV -käyttöjärjestelmä, jonka ansiosta television käyttö on entistä monipuolisempaa. Smart-TV tarjoaa mahdollisuuden ladata sovelluksia, musiikkia ja muuta sisältöä suoraan televisioon. Tizen-käyttöjärjestelmä löytyy Samsungin televisoista.

UHD: UHD tulee sanoista Ultra High Definiton. UHD tunnetaan myös 4K-televisiona. 4K-televisoiden tarkkuus on neljä kertaa korkeampi kuin Full HD-televisioiden.


 TV-sanasto

Kuka ihmeen VESA?

USB: Tietokoneista tuttu USB-portti löytyy usein myös televisoistakin. USB-porttiin voit liittää ulkoiset tallennusyksiöt tai muut laitteet.

VESA: VESA on universaali näytön kiinnitysstandardi, jonka avulla oikean seinätelineen löytäminen käy vaivattomasti ja näytön sekä telineen yhteensopivuus on taattu. Lue lisää VESA-standardista ja seinätelineen asennuksestaSeinätelineen asennus ja valintaoppaasta.

 TV-sanasto

webOS: LG:n Smart-TV -käyttöjärjestelmä, jonka ansiosta television käyttö on entistä monipuolisempaa. Smart-TV tarjoaa mahdollisuuden ladata sovelluksia, musiikkia ja muuta sisältöä suoraan televisioon. webOS-käyttöjärjestelmä löytyy LG:n televisoista.

WiDi eli Wireless Display -teknologian ansiosta voit suoratoistaa musiikkia, elokuvia ja muuta sisältöä langattomasti televisioon WiDi-teknologiaa tukevista laitteista.

 TV-sanasto

WiFi: Smart-TV -toiminnot tarvitsevat Internet-yhteyden. Jos televisio on varustettu WiFi-yhteydellä, voit liittää sen vaivattomasti langattomaan kotiverkkoosi.

WiFi Direct: Langaton tiedonsiirtotekniikka, joka mahdollistaa laitteiden liittämisen televisioon entistä vaivattomammin.


Gigantti on kanssasi alusta loppuun

Gigantissa haluamme tarjota parasta palvelua aina uuden laitteen ostosta sen kierrätykseen asti. Autamme sinua tuotteiden toimituksessa, käyttövalmiiksi asennuksessa ja uuden valinnassa. Mahdollisten ongelmien kohdatessa tai kysymysten herätessä, olemme tukenasi lähimmässä myymälässä tai puhelimitse aina kun haluat. Sinä olet Gigantin tärkein henkilö.

KÄYTTÖVALMIS TV

Käyttövalmis TV

Nykypäivän televisioissa on paljon kehittyneitä toimintoja ja monipuolisia ominaisuuksia, joita voit muokata tarpeidesi mukaan. Hankkimalla televisiosi valmiiksi asennettuna ja päivitettynä säästät aikaa ja vältyt turhautumiselta. Saat televisioon viimeisimmät ohjelmapäivitykset sekä kuvan optimoinnin, joten saat parhaan mahdolliseen katseluelämykseen heti ensimmäisellä katselukerralla.

Lue lisää Gigantin tuotteista:

Artikkeli päivitettiin viimeksi: 27.12.2016 12:49:10