
Mitä on esports?
Voidaanko tietokonepeleillä ansaita rahaa? Kyllä! Kaikkein taitavimmat pelaajat ansaitsevat jopa satoja tuhansia euroja vuodessa ja matkustavat ympäri maailman osallistuakseen esports-turnauksiin.
Esports on lyhyesti selitettynä kilpailua tietokonepeleissä. Samalla tavalla kuin perinteisemmät urheilulajit, myös esports tarjoaa järjestettyjä kisoja. Kisoja järjestetään eri tasoilla amatöörikisoista valtaviin kansainvälisiin turnauksiin, joissa käy satoja tuhansia vierailijoita.
Esimerkiksi vuonna 2017 järjestetyssä ja kolme viikkoa kestäneessä Intel® Extreme Masters Katowice -turnauksessa oli 173000 katsojaa. Verkossa turnausta seurasi kaikkiaan 45 miljoonaa katsojaa!

Suositut esports-pelit
Yksi esports-kisaamisen vahvuus on suuri valikoima erilaisia pelejä, joissa kaiken ikäiset ja tasoiset pelaajat voivat kisata. Jos pidät ammuntapeleistä, voit testata taitojasi peleissä, kuten CoD (Call of Duty), CS:GO (Counter Strike: Global Offensive), PUBG (PLAYERUNKNOWNS Battlegrounds), Fortnite tai Overwatch. Jos pidät enemmän strategiapeleistä, on tarjolla pelejä, kuten Starcraft, LoL (League of Legends) ja DotA 2 (Defense of the Ancients), jotka vaativat yhteistyötä sekä yksilöllisiä taitoja.
Jos nautit enemmän yksinpeleistä, voit kokeilla peliä nimeltään Hearthstone, joka on toista pelaajaa vastaan pelattava fantasiakorttipeli. Street Fighter puolestaan tarjoaa klassisia taisteluja, kun taas ikiklassikko FIFA on täydellinen jalkapallofaneille. Esports-maailmasta löytyy kaikille jotain.

Voiko tietokonepeleillä tienata rahaa?
Ehdottomasti! Esports-ammattilaiset kuuluvat joukkueeseen, jossa heille maksetaan kuukausipalkkaa, aivan kuten missä tahansa työssä. Joukkueet osallistuvat peliturnauksiin, joiden voittaajat käärivät sievoisen summan rahaa. Esportsia kohtaan lisääntynyt kiinnostus on vaikuttanut myös siihen, että rahasummat ovat kasvaneet vuosien kuluessa.
Vuonna 2019 suurimmat palkintosummat maksettiin pelin DotA 2 -voittajalle. Kaikkein suurin turnaus on The International 2019, jossa voittosumma on kokonaiset 30 miljoona dollaria eli noin 27 miljoonaa euroa voittajien kesken jaettavaksi.
Suomalaiset ammattipelaajat Jesse "JerAx" Vainikan ja Topias "Topson" Taavitsaisen kilpailivat eurooppalaisessa OG-joukkueessa, joka kääri DotA 2 -pelin voitolla huomat 13,9 miljoonaa euroa The International -turnauksessa.
Kuukausipalkan ja turnausvoittojen lisäksi monilla ammattikilpailijoilla on sponsorisopimuksia eri pelitarvike- ja tietokonevalmistajien kanssa.

Missä esports-turnauksia voi seurata?
Suoratoistopalvelut, kuten Twitch ja Mixer ovat loistava tapa aloittaa. Jos oikean turnauksen löytäminen näiden palvelujen kautta tuntuu hankalalta, voi ESL, maailman suurin esports-turnausten järjestäjä olla hyvä vaihtoehto. Turnauksia voidaan katsella reaaliaikaisesti Twitch-palvelussa, joka lisäksi tarjolla on valtava valikoima aikaisemmin lähetettyjä otteluita.
Jos esports kiinnostaa urheilumuotona ja haluat pelata kilpailumielessä, kannattaa sinun tutustua Gigantin laajaan pelitietokoneiden valikoimaan.

Suosio kasvaa
Peliteollisuus kasvaa huimaa vauhtia ja on noussut viime vuosina urheilulajien kärkisijoille. Yhdysvaltalaispankki Goldman Sachs on arvioinut esportsin ohittavan amerikkalaisen jalkapallon suosiossa vuoteen 2022 mennessä. Gigantti suoritti vastikään tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten suhdetta teknologiaan. Tutkimuksen mukaan esports on edelleen kohtuullisen tuntematon laji, eikä 68% kyselyyn vastanneista tuntenut käsitettä ”e-urheilu”. Tutkimuksessa kävi myöskin ilmi, että lähes puolet vastanneista ei halua lastensa viettävän liikaa aikaa tietokoneen ääressä varsinkaan, jos he eivät tiedä mihin lapsi aikansa käyttää.
Lue lisää teknologiatutkimuksesta.