
Onko pölynimurisi imuteho heikentynyt?
Jos pölynimurisi imuteho on heikentynyt, kannattaa ottaa selvää, missä vika piilee. Lue tavallisimmat syyt ja asiantuntijamme neuvot täältä.

Myös pölynimuri tarvitsee ylläpitoa ja mielellään säännöllistä puhdistusta. Näillä helpoilla keinoilla sinun ei ehkä vielä tarvitsekaan uusia pölynimuriasi.
Tiedämme, kuinka turhauttavaa on, kun pölynimuri ei ime likaa kunnolla. Jos pölynimurisi alkaa osoittaa heikkenemisen merkkejä tai pitää outoa ääntä, on korkea aika tarkistaa, missä vika piilee.

Imutehon heikkeneminen
Pölynimuri kestää käytössä pidempään, kun sitä hoidetaan huolellisesti ja suodatin vaihdetaan säännöllisesti. Vaihto on hyvä suorittaa kerran vuodessa tai tarpeen mukaan. Pölypussi tulee vaihtaa, ennen kuin se on täynnä.
”Jos pölynimurin imuteho alkaa heiketä, se on yleensä merkki siitä, että suodatin on tukossa eikä ilma ei kulje kunnolla”, sanoo Mathias Gjertsen Gigantin pohjoismaisesta emoyhtiöstä.

Vaihda suodatin ja pölypussi säännöllisesti
Mathias kertoo, että pölynimureissa on yleensä yksi tai kaksi suodatinta. Ne pitää tarkistaa aina silloin tällöin, jotta pölynimuri pysyy puhtaana. Suodattimet on suunniteltu niin, että ilma virtaa niistä läpi, mutta pöly ja allergeenit jäävät niihin kiinni. Ajan myötä suodatin siis täyttyy ja likaantuu.
Tavallisin suodatintyyppi on mikrosuodatin, jota löytyy myymälöistä pölypussien vierestä. Toinen suodatintyyppi on HEPA-suodatin, joka estää pienten hiukkasten pääsyn ulos pölynimurista ilmavirran mukana. Tämä suodatin on pölynimurin ilmanpoistoaukossa.
Kun ostat uusia pölypusseja, mukana tulee myös mikrosuodatin. Onkin hyvä ajatus vaihtaa suodatin aina pölypussin vaihdon yhteydessä. Näin suodattimen vaihtamisesta tulee tapa. Kun suodatin menee tukkoon, ilma ei kulje niin kuin pitäisi, mikä voi rikkoa moottorin. Tämän vuoksi myös pölypussi pitää vaihtaa säännöllisesti.
”Jos pölynimuri käynnistetään, kun ilma kulje täysinäisen pussin läpi, moottori voi vahingoittua”, Mathias korostaa.

Entä takuu?
Pölynimurivalmistajat tarjoavat imureille yhden tai kahden vuoden valmistusvirhetakuun. Takuu koskee siis vikoja, joita käyttäjä ei ole itse aiheuttanut. Jos pölynimuri alkaa haista palaneelta ja pölypussi on tukossa, kyseessä on itse aiheutettu vika.
”Vaikka takuusta voisi päätellä pölynimurin käyttöiäksi kaksi vuotta, monet pölynimurit kestävät paljon pidempään”, Mathias sanoo.
Mistä voi päätellä, onko kyseessä valmistusvirhe?
Jos epäilet pölynimurin vikaa valmistusvirheeksi, voit viedä pölynimurin ostopaikkaan tai lähellä olevaan myymälään huoltopalvelun tarkistettavaksi. Huoltopalvelussa pölynimuri tutkitaan tarkemmin, jotta virheen aiheuttaja ja syy saadaan selville. Jos vika osoittautuu valmistusvirheeksi ja tuote on palautettu takuuajan puitteissa, saat tilalle ominaisuuksiltaan samanlaisen pölynimurin.
Gigantin pölynimurivinkit:
- Vaihda suodatin säännöllisesti.
- Vaihda pölypussi ennen sen täyttymistä.
- Tamppaa matot mattopiiskalla, jotta saat enimmät pölyt pois.
- Käytä lattian imuroimiseen lattiasuulaketta.
- Älä temmo pölynimuria ympäriinsä ja vältä törmäilyä seiniin ja huonekaluihin.
- Älä kisko pölynimuria letkusta tai johdosta. Käytä lähintä pistorasiaa ja vaihda pistorasiaa sitä mukaa kuin etenet.
- Hyödynnä pölynimurisi eri asetuksia ja säädä teho ja suulake sopivaksi kovalle lattialle, matoille ja huonekaluille.