Ohita
Harmaalla pöydällä oleva kahvikuppi, jonka ympärille on ripoteltu papuja

Vastajauhetut pavut: miksi sinun kannattaa panostaa kahvimyllyyn

Kahvin keittäminen vastajauhetuista pavuista vie kahvikokemuksesi uudelle tasolle, eikä sinun tarvitse olla ammattimainen barista saavuttaaksesi sen. Tässä opas sinulle, joka haluat jauhaa tuoreita kahvipapuja omassa keittiössäsi.

Kahviharrastajat puhuvat usein omien kahvipapujen jauhamisen hyödyistä, ja tähän innostukseen on hyvät syynsä. Vaikka valmiiksi jauhetun kahvin ostaminen kaupasta on kätevää, voit nostaa aamuisen kahvinautintosi aivan uudelle tasolle jauhamalla mustan kullan itse! Muistathan investoida korkealaatuiseen kahvimyllyyn, koska myllyn laatu vaikuttaa suuresti kahvikupillisen lopputulokseen. Me Gigantilla tarjoamme laajan valikoiman laadukkaita kahvimyllyjä – löydät varmasti sellaisen, joka vastaa mieltymyksiäsi ja kunnianhimoasi!

Kaksi kuppia kahvia pöydällä

Tuoreet pavut – tuoreen ja täyteteläisen kahvin salaisuus!

Kahvissa tuoreus on ratkaiseva tekijä! Kahvipavut sisältävät erilaisia yhdisteitä tuovat kahviaromin paremmin esille ja parantavat makua. Jauhaessasi kahvia, nämä yhdisteet vapautuvat, joten jauhaminen on tärkeää juuri ennen uuttamista. Valmiiksi jauhettu kahvi puolestaan menettää tuoreutensa nopeasti lisääntyneen pinta-altistuksen vuoksi. Tässä on kolme syytä jauhaa juuri ennen kahvin keittämistä:

  • Hapettuminen: Kun kahvipapuja jauhetaan, ne joutuvat kosketuksiin hapen kanssa aiheuttaen välittömän hapettumisen. Lyhyesti sanottuna tämä johtaa niiden luonnollisten aromien heikkenemiseen ja voi vaikuttaa makuun uuttaessa. Jauhaminen juuri ennen uuttoa auttaa säilyttämään paremmat kahviaromit ja saavuttamaan täyteläisemmän maun.
  • Varastointi: Kokonaisissa pavuissa on suojakerros, joka auttaa säilyttämään niiden tuoreuden. Siksi on olennaista jauhaa vain se, mitä tarvitset jokaista uuttoa varten, ja säilytä loput pavut ilmatiiviissä astiassa poissa valolta, lämmöltä ja kosteudelta.
  • Paahtopäivä: Kahvipavut ovat parhaimmillaan heti paahtamisen jälkeen. Selvittääksesi kahvisi paahtopäivän, tarkista päiväys lukemalla kahvipaketista.
Kahvipapuja kahvikoneen papusäiliössä

Mikä kahvimyllyn jauhatusaste minun pitäisi valita?

Saatavilla on erilaisia kahvimyllyjä, jotka ovat laadultaan ja toiminnoiltaan erilaisia, eivätkä kaikki niistä sovellu kaikentyyppisille kahveille. Esimerkiksi edullinen kahvimylly ei välttämättä jauha kahvipapuja tarpeeksi hienoksi espressokahvia varten, mutta voi toimia hyvin tiputuskahveille. Tiputuskahveja varten papujen jauhatukseen käytettäväksi soveltuva keskihionta on yleensä ihanteellinen. Parhaan monipuolisuuden ja tarkan jauhamisen varmistamiseksi juuri haluamallasi karkeudella tarvitset hyvän kahvimyllyn, jonka avulla voit säätää jauhatuskokoa hienosta "espressojauhatuksesta" karkeaan "ranskalaiseen puristusjauhatukseen".

Alla yleisimmät jauhatusasetukset hienosta karkeaan:

  • Espresso – Hienoin jauhatus, vaatii kahvimyllyn, jossa on litteät jauhatusterät parhaan tuloksen saavuttamiseksi
  • Suodatin-/tiputus-/kahvipannukahvi - Keskijauhatus, joka voidaan saavuttaa kaikilla kahvimyllyillä
  • Ranskalainen puristin – Karkea jauhatus, joka voidaan saavuttaa kaikilla kahvimyllyillä
  • Cold brew -kylmäuutto - Erittäin karkea jauhatus, joka voidaan saavuttaa kaikilla kahvimyllyillä
Nainen kaataa kahvia kahvikuppiin

Vaaleaa, keskipaahtoista vai tummaa paahtoa?

Kahvipapujen eri paahtoasteet:

  • Vaaleapaahtoinen kahvi tarjoaa hapokkaamman ja hedelmäisen maun. Kahvi on väriltään vaaleanruskeaa ja pavut tuntuvat kuivilta. Kevyesti paahdetuilla kahvipavuilla ei ole kitkerää makua, ja ne tarjoavat usein herkän jälkimaun hedelmistä, makeudesta ja kukkaisista tuoksuista.
  • Keskipaahdettu kahvi on vaaleapaahtoista kahvia aromaattisempaa ja täyteläisempää sekä hieman tummempaa väriltään. Keskipaahdetun kahvin makua pidämme yleensä "perinteisenä kahvin makuna.
  • Tummapaahtoisen kahvi on maultaan täyteläinen ja makea ja väriltään tumman värinen. Sillä voi olla myös mausteinen ja hieman hapan maku. Koska sitä käytetään usein espresson valmistamiseen, se on myös ihanteellinen erilaisille maitopohjaisille kahvijuomille. Jauhamalla omia papujasi voit tutustua näihin eri paahtoasteisiin ja valmistaa kahvisi mielialasi ja tilaisuuden mukaan!

Yhteenveto: omien papujen jauhaminen vaatii hieman ylimääräistä aikaa ja vaivaa, mutta vaivannöästä palkitaan joka kahvikupillisella - vivahteikkaiden makujen, ihastuttavien aromien, eikä vähäisimpänä: onnistumisen tunne siitä, että olet valmistanut kahvisi alusta loppuun! Mikäli olet todella intohimoinen kahviasi kohtaan, panostaminen hyvään kahvimyllyyn on todellakin sen arvoista.

Tutustu kahvimyllyvalikoimaamme

Kaikki kahvimyllyt