Ohita
Lähikuva Lenovon näppäimistöstä

Tietokonetuki: Miten voit ratkaista yleisimmät tietokoneongelmat?

Useimmille meistä tietokone on korvaamaton apuri, kun se toimii – ja hermoja koetteleva vihollinen, kun se ei toimi. Tietokoneongelman korjaaminen voi joskus tuntua navigoinnilta sokkelossa, etenkin jos et ole tekniikan ihmelapsi. Siksi haluamme jakaa täällä sinulle vinkkimme näiden ärsyttävien tietokoneisiin liittyvien perusongelmien tunnistamiseen ja ratkaisemiseen. Salaperäisistä virheilmoituksista odottamattomiin kaatumisiin, jaamme tietokoneniksit, joilla saat tietokoneesi takaisin raiteilleen.

Mikäli olet epävarma ongelman korjaamisesta, olemme täällä auttaaksesi sinua. Jos ostit uuden tietokoneesi Gigantista, saat ilmaista tukea puhelimitse, ja tarvitessasi lisätukea, voit hyödyntää tukipalveluamme tietokoneelle jolloin voimme auttaa sinua suuremmissakin ongelmissa joko myymälässä, puhelimitse tai etätuen avulla. Lue lisää saadaksesi neuvoja yleisten tietokoneongelmien käsittelemiseen ja niiden välttämiseen.

Vanhempi mieshenkilö siristelee silmiään katsoessaan kannettavaa tietokonettaan

1. Tunnista tietokoneesi ongelmien aiheuttaja:

Ongelman ilmetessä, on tärkeää tunnistaa, mikä ongelman aiheuttaa. Virheilmoitukset ovat tietokoneen keino kertoa sinulle, mikä on vialla. Usein nämä voivat olla melko kryptisiä, ja joskus ne ovat vain koodeja numero- ja kirjainyhdistelmien muodossa, eivätkä anna kattavaa selitystä siitä, mitä todella tapahtuu.

Mikäli saat mystisen virheilmoituksen, kun jokin menee pieleen, kirjoita se muistiin ja etsi tietoa virheilmoituksesta verkosta. Tämä antaa sinulle usein vastauksen siitä, mikä on todellinen syy kokemaasi tietokoneongelmaan. Jos haku ei tuottanut ratkaisua ongelmaasi ja sinulla on edelleen ongelmia, ota yhteyttä paikalliseen tietokoneasiantuntijaan, niin hänen pitäisi pystyä auttamaan sinua. Mikäli sinulla on Gigantin tukipalvelu tietokoneelle, voimme auttaa sinua myymälässä, puhelimitse tai etänä (etätuki).

Avoinna oleva pöytätietokone, jossa on RGB-valaistus sekä komponentit ovat esillä

2. Suorituskykyyn liittyvät ongelmat:

Suorituskykyongelmat, kuten hitaus tai jumiutuminen, voivat olla turhauttavia. Voit korjata nämä ongelmat tai vähentää niiden riskiä seuraavilla toimenpiteillä:

  • Säännöllinen ylläpito: Ajoita rutiinihuoltotehtävät, kuten levyn uudelleenjärjestäminen, eheytys ja ohjelmistopäivitykset, jotta järjestelmäsi pysyy optimoituna.
  • Vältä ylikuormitusta: Rajoita käynnistysohjelmien ja selaimen välilehtien määrää. Poista tarpeettomat ohjelmistot ja sovellukset.
  • Riittävä jäähdytys: Varmista, että tietokoneessa on asianmukainen ilmanvaihto ja ettei siihen ole kertynyt pölyä ja roskia, koska ylikuumeneminen voi johtaa suorituskyvyn heikkenemiseen. 
  • Valvo resurssien käyttöä: Käytä tehtävienhallintaa resurssinälkäisten sovellusten tunnistamiseen ja käsittelemiseen sekä sellaisten sovellusten sulkemiseen, jotka eivät ole käytössä.
harmaan tietokoneen virtapainike

3. Tietokoneen uudelleenkäynnistäminen:

Ellei tietokone vastaa, on parasta käynnistää se uudelleen. Muista, että tällöin menetät kaikki tallentamattomat muutokset. Voit käynnistää tietokoneen uudelleen painamalla ensin Windows-kuvaketta alavasemmalla ja sitten virtapainikekuvaketta (ympyrä, jonka yläosassa keskellä pystyviiva). Valitse Käynnistä uudelleen tai Sammuta.

Mikäli Windows-kuvake ei vastaa lainkaan, paina tietokoneen virtapainiketta noin 5 sekuntia. Odota muutama sekunti ennen kuin käynnistät tietokoneen uudelleen. Muista, että tämä menetelmä voi vahingoittaa tietokoneen kiintolevyä. Jos tietokone on kuitenkin ollut jumissa jo vähintään tunnin, tästä ei tavallisesti aiheudu mitään haittaa.

Hyödynnä tietokonetukipakettimme

Lue lisää
     
     
     
     
     
     
     
Pöydällä oleva reititin ja taustalla mies kirjoittaa tietokoneella

4. Langattoman yhteyden ongelmat:

Epävakaa WiFi-yhteys voi aiheuttaa ongelmia tuottavuudelle. Vakaan langattoman yhteyden ylläpitämiseksi tarkista nämä:

  • Reitittimen sijoitus: Sijoita reititin pois seinän välittömästä läheisyydestä ja keskemmälle tilaa ja vältä mahdollisia esteitä varmistaaksesi kattavuus koko kodissasi tai toimistossasi.
  • Suojausasetukset: Käytä vahvaa salausta (WPA2/WPA3-salaus) sekä muuta reitittimen oletuskirjautumistietoja luvattoman käytön estämiseksi.
  • Laiteohjelmistopäivitykset: Pidä reitittimen laiteohjelmisto ajan tasalla hyötyäksesi paremmasta suorituskyvystä ja suojauksesta. 
musta HP-monitoimilaite eli nk. all-in-one-printer

5. Lisävarusteiden yhteensopivuus:

Yhteensopivuusongelmat lisävarusteiden, kuten tulostimien tai ulkoisten kiintolevyjen, kanssa voivat tuottaa ärtymystä, kun tarvitset niitä. Voit estää nämä ongelmat seuraavasti:

  • Tarkista yhteensopivuus: Varmista ennen uusien lisävarusteiden ostamista, että ne ovat yhteensopivia tietokoneesi käyttöjärjestelmän ja laitteiston kanssa. Tietyt laitteet saattavat tarvita sovittimia yhteyden muodostamiseksi tietokoneeseen.
  • Asenna ajurit: Asenna aina lisävarusteen valmistajan toimittamat uusimmat ajurit sujuvan toiminnan ja asianmukaisen toiminnan varmistamiseksi. 
Kannettavan tietokoneen käyttäjä painaa Windows-näppäintä Microsoft Windows -kannettavan näppäimistössä

6. Ohjelmisto kaatuu:

Odottamattomat ohjelmiston kaatumiset voivat häiritä työtäsi. Riskin minimoimiseksi:

  • Säännölliset varmuuskopiot: Tee säännöllisin väliajoin varmuuskopioita tärkeistä tiedoistasi ulkoiseen asemaan tai pilvitallennustilaan. 
  • Ohjelmistopäivitykset: Päivitä säännöllisesti ohjelmisto, käyttöjärjestelmä ja ajurit vikojen korjaamiseksi ja vakauden parantamiseksi.
  • Päivitä käyttöjärjestelmä: Pidä käyttöjärjestelmäsi päivitettynä uusimmilla tietoturvapäivityksillä. 
  • Valvo resurssien käyttöä: Käytä tehtävienhallintaa resurssinälkäisten sovellusten tunnistamiseen ja käsittelemiseen.