10 tärkeää leipurin työkalua
Olitpa sitten innokas kotileipuri tai aloittelija, oikeat leivontavälineet ovat kaiken A ja O. Taikinaa ja leivonnaisia tulee sekoittaa, vaivata, sutia ja paistaa, ja ilman sopivia välineitä leivonta voi olla melkoista kaaosta ja improvisointia. Siksi esittelemme tässä artikkelissa tärkeimmät leivontavälineet, jotka on hyvä löytyä jokaisen keittiöstä.
1. Yleiskone
Yleiskone tekee raskaat työt, kuten taikinan vaivaamisen, sekoittamisen ja vispaamisen. Siitä on hyötyä erityisesti, jos tekeillä on useampi taikina samaan aikaan.
Vinkki: Aiotko käyttää yleiskonetta leipätaikinan tekoon? Valitse silloin malli, jossa on mahdollisimman tehokas moottori.
2. Sähkövatkain
Sähkövatkain on yleiskonetta pienempi ja usein myös käytännöllisempi työväline esimerkiksi kermavaahdon vispaamiseen, kananmunien vatkaamiseen ja lettutaikinan tekoon.
3. Keittiövaaka
Reseptin seuraaminen on aina hyvä idea, varsinkin aloitteleville leipojille, ja tarkan digitaalisen keittiövaa’an avulla voit mitata raaka-aineet grammalleen.
4. Kulhot
Jokaisen leipurin kotoa on hyvä löytyä eri kokoisia sekoituskulhoja. Niitä on saatavilla niin muovista, lasista kuin metallistakin valmistettuina – oma suosikki löytyy kokeilemalla.
5. Kaulin
Monien leivonnaisten, kuten keksien, valmistukseen tarvitaan kaulinta. Puukaulin on klassikko, mutta saatavilla on myös metallisia kaulimia, joihin taikina ei tartu.
6. Leivontasivellin eli pullasuti
Voitele pullien tai muiden leivonnaisten pinta kätevästi sudin avulla, jotta saat niistä kauniin kiiltäviä. Saatavilla on niin puuvartisia ja luonnonharjaksilla varustettuja kuin silikonisiakin suteja.
7. Siivilä eli sihti
Leipominen onnistuu ilmankin siivilää, mutta siitä on apua jauhojen lisäämisessä – siivilän läpi sirotellessa jauhosta ei muodostu taikinaan paakkuja, ja voit lisätä jauhoa pikkuhiljaa, samalla sekoittaen.
8. Taikinakaavin eli nuolija
Taikinakaapimen avulla saat viimeisetkin taikinan rippeet kulhosta pellille tai muottiin. Sitä voi myös käyttää kakun kuorrutteen levittämiseen.
9. Leivontavuoat ja -muotit
Tarttumattomalla pinnoitteella varustetut kakku- ja muffinssivuoat ja muut paistoastiat ovat tärkeä osa leivonnassa onnistumisessa.
10. Mittalusikat
Ilman monen kokoisia mittalusikoita ja -kuppeja ei pärjää yksikään leipuri. Mittalusikoita myydään yleensä sarjoissa, joissa on kaiken kokoisia mittoja maustemitasta ruokalusikalliseen ja desilitraan asti.
Vinkki: Pikkutarkoille leipojille löytyy myös elektronisia mittalusikoita, jotka myös punnitsevat raaka-aineet.