Projektori - lue vinkit ja valitse oikein
Projektori tarjoaa äärimmilleen hiotut elokuva-, urheilu- ja musiikkikokemukset omassa olohuoneessasi. Oikeanlaisen projektorin valinta saattaa olla haasteellista, siksi olemmekin keränneet vinkkejä sekä hyödyllistä tietoa, jotka helpottavat projektorin ja valkokankaan valintaa.
Käyttötarkoitus
Oikean projektorin valinta alkaa käyttötarkoituksen kartoittamisesta. Haaveiletko omasta elokuvateatterista kotisohvalla? Tarvitsetko projektoria töihin tai esitelmien pitämiseen? Ehkä kompakti kämmenelle mahtuva projektori on omiaan juuri sinulle?
Esitelmiin ja luentoihin
EsitysprojektoritErityisesti esitelmien ja luentojen pitoon tarkoitetun projektorin tärkein ominaisuus on riittävä valoteho. Suurissa tiloissa valoteholla on erittäin tärkeä merkitys – projektorin tehon on riitettävä heijastamaan kuva kankaalle riittävän kokoisena menettämättä värejä tai sävyjä. Edellä mainittuun tarkoitukseen suosittelemme projektoreita, joiden valoteho on vähintään 2000 ANSI lumenia tai enemmän. Tämän lisäksi on myös hyvä kiinnittää huomiota projektorin liitäntöihin. Monipuoliset liitännät varmistavat eri laitteiden yhteensopivuuden. Gigantista löydät sovittimet, joiden avulla varmistat vaivattoman laitteiden liitännän.
Kotiteatteri
KotiteatteriprojektoritGigantin valikoimista löydät projektoreita, joiden avulla rakennat täydelliset puitteet elokuvien katseluun, pelien pelaamiseen tai vaikka kisakatsomon pystyttämiseen. Projektorit, jotka ovat suunniteltu erityisesti kotiteatterikäyttöön, sisältävät ominaisuuksia kuten tuen 3D-elokuville sekä korkeammat kirkkaus-, resoluutio- sekä kontrastiarvot. Tärkeimpien ominaisuuksien joukkoon lukeutuu alhainen äänitaso, kuvan korkea mustataso ja kontrasti. Projektorin valotehon tulisi olla 1800 - 2500 ANSI lumenia. Muista, että liian alhainen valoteho ei usein ole tarpeeksi tehokas kirkkaassa taustavalossa. Liian korkealla valoteholla on taas negatiivinen vaikutus kuvan mustatasoon.
Mukana kulkevat projektorit
Kannettavat projektoritKompaktit ja mukana kulkevat projektorit ovat loistava valinta sinulle, joka haluat kuljettaa projektoria mukanasi matkalle, töihin tai vaikka mökille. Pienimmät projektorit ovat painoltaan vaivaiset muutama sata grammaa ja mahtuvat helposti kämmenelle. Luonnollisesti sen minkä kompaktit projektorit voittavat koossa ja painossa, häviävät ne valotehossa ja ominaisuuksissa. Pienet ja kompaktit projektorit tulevat yleisimmillä liitännöillä, kuten USB, HDMI, ja VGA sekä valitut mallit tukevat myös muistikortteja. Tämän tyyppinen projektori sopii täydellisesti esityksiin ja kokouksiin pienen kokonsa sekä monipuolisten liitäntöjen ansiosta.
Projektorin valoteho
Projektorin valoteho mitataan ANSI lumen yksiköllä. Yksinkertaisesti sanottuna valoteho tekee kuvasta kirkkaan ja yksityiskohdista teräviä. Vaikka korkea valoteho on ratkaisevaa kuvan näkyvyyden kannalta, saattaa liian voimakkaalla valoteholla olla negatiivinen vaikutus mustan eri sävyihin.
Kotiteatterikäyttöön suosittelemme vähintään 1800 ANSI lumenin valotehoa, mutta korkeintaan 2500 ANSI lumenia. Esitelmien pitoon liittyvien projektoreiden valoteho on riippuvainen katselutilasta. Valotehoa valittaessa tulee kiinnittää huomiota muutamaan ratkaisevaan ulkoiseen tekijään: Kuinka pimeäksi saat katselutilan? Kuinka suuren kuvan haluat? - mitä suurempi kuva tai valoisampi katselutila, sitä voimakkaampi valotehon tarve.
≤ 1000 ANSI - Edullisemmat projektorit ja kompaktit mallit ovat usein valoteholtaan heikoimpia. Matala valoteho ei aina tarkoita huonolaatuista kuvaa, mutta matalan valotehon projektoreita käytettäessä on katselutila saatava mahdollisimman pimeäksi.
1000 - 2000 ANSI - Valoteho on sopiva kokoustiloihin tai pieniin luentosaleihin, joissa tila on mahdollista saada hämäräksi parhaimman kuvanlaadun varmistamiseksi.
2000 - 3000 ANSI - Astetta voimakkaammalla valoteholla varustetut projektorit ovat omiaan suurempiin luentosaleihin ja huoneisiin. Suuren ANSI lumenin ansiosta ei huonetta tarvitse pimentää ja kuvan voi suurentaa ilman, että kuvalaatu heikkenisi.
3000 ANSI tai voimakkaampi - Nämä projektorit tarjoavat voimakkaimman valotehon ja soveltuvat täydellisesti suuriin tiloihin kuten konserttisaleihin tai yökerhoihin.
Voit tarkastella asiaa myös katselutilan kannalta:
200 - 500 ANSI/m² vaatii lähes täysin pimeän katselutilan
500 - 800 ANSI lumen/ m² tarvitsee hämärän tai pimeän katselutilan
800 ANSI lumen/ m² tai voimakkaampi valoteho kykenee heijastamaan valoisassa katselutilassa
Projektoriteknologia
Tänä päivänä on saatavilla monia projektointi-teknologioita, mutta kaksi yleisintä ovat DLP- ja LCD-tekniikka. Vaikka molemmat tekniikat ovat hyvin lähellä toisiaan, löytyy niistä silti joitain eroja.
DLP (Digital Light Processing)
DLP-projektoritDLP-tekniikkassa kuvanmuodostukseen käytetään mikropeilipaneelia ja väripyörää. Väripyörä on synkronoitu paneelin kanssa siten, että vuorotellen projisoidaan kunkin väriset kuvapisteet. Katsoja ei havaitse värien eriaikaisuutta vaan aistii kuvan normaalina värikuvana.
Plussat: Korkea kontrasti ja erittäin hyvät mustan sävyt. Pitkä elinkaari ja minimaalinen huolto. Täydellinen elokuvien katseluun ja esimerkiksi konsolipelien pelaamiseen.
Miinukset: Mahdollinen sateenkaariefekti, jossa heijastettavassa kuvassa saattaa näkyä paikoitellen punaisen, sinisen ja vihreän säyvjä.
LCD (Liquid Crystal Display)
LCD-projektoritLCD-paneelitekniikka johdattaa valon punaisen, vihreän ja sinisen värit nestekidepaneelin läpi. Kelluvat kiteet suodattavat valon eriasteisina rakentaen näin kuvan. Tällä teknologialla varustetut projektorit ovat omiaan kokoushuoneisiin tai esitelmien pitoon.
Plussat: Korkea valoteho ja selkeät värit. Tämä tekniikka toimii mainiosti valoisissa tiloissa korkean valotehonsa ansiosta. Täydellinen staattisille kuville tai kuville, joissa on korkea kontrasti.
Miinukset: Lyhyempi elinkaari sekä haaleammat mustan värit.
Lamppu ja sen käyttöikä
DLP- tai LCD-projektorin valonlähteenä voi toimia joko LED-lamppu tai tavallinen kaarilamppu. Tällä hetkellä jälkimmäistä käytetään useimmissa projektorissa. LED-lamppuja käytetään pääasiassa vain pienimmissä kannettavissa projektoreissa kestäen usein pidempään kuin itse tuote, johon ne ovat sijoitettu. LED-lamppu sopii hyvin pieniin kokouksiin, koska se ei juuri tarvitse aikaa lämpenemiseen tai viilentymiseen. Samalla säästyt myös raskaiden välineiden kuljettamiselta. LED-lamppujen haittana on se, että ne harvoin saavuttavat yhtä korkeaa kirkkauden tasoa kuin tavallinen kaarilamppu.
Tavarantoimittajat arvioivat lampun käyttöiän ja ilmoittavat sen tuntimääränä. Yleensä he antavat takuun lampun kestosta. Lampun rikkoutuessa ennen takuun päättymistä se vaihdetaan uuteen. Takuu koskee tiettyä määrää tunteja tai vuosia, jolloin ensin saatua arvoa sovelletaan.
Projektorin kuvatarkkuus
Resoluutio tai kuvatarkkuus tarkoittaa pikseleiden määrää eli kuinka monta kuvapistettä kuvapaneelissa on. Markkinoilta löytyy projektoreita pääsääntöisesti kahdella kuvaresoluutiolla: HD (720p) ja Full HD (1080p). Näistä jälkimmäinen toimii projektoreiden kuvatarkkuuden standardina.
Lue lisää kuvatarkkuuseroista:
Kotiteatterin kuvatarkkuus
HD ready
1280x720 720p (HD-TV) – HD kuvatarkkuus sopiva vaihtoehto sinulle, jos budjettisi on rajallinen, käytät projektoria lähinnä esityksiin tai katselet pääsääntöisesti TV-sarjoja.
Full HD
1920x1080 1080p (Full HD-TV) – Projektoreiden kuvatarkkuusstandari. Full HD:llä katsot leffat ja pelaat pelejä terävällä kuvalla ja tarkoilla yksityiskohdilla. Full HD on täydellinen kuvantarkkuus kotiteatterikäytössä.
Kuvantarkkuudet esitelmiin
Erityisesti esitelmiin sovitettuja kuvatarkkuuksia löytyy useita, mutta uudet projektorit pystyvät muuntamaan kuvatarkkuuden käyttöösi sopivaksi.
Mitä yhteyksiä tarvitset?
Esitelmiin ja luentoihin
Esitelmiin ja luentoihin tarkoitetuissa projektoreissa tulisi olla vähintään yksi VGA-liitäntä tai mieluiten HDMI, koska nämä liitännät ovat yleisimpiä kokoushuoneissa ja auditorioissa. Kaksi VGA-liitäntää helpottavat eri kaiuttimien välillä vaihtamisen säästäen aikaasi. S-video ja komposiitti ovat usein saatavana liitäntävaihtoehtoina, mutta ne tarjoavat matalamman resoluution signaalin, jolloin kuvanlaatu soveltuu vain pelkistetyn videon katseluun.
Kotiteatteri
Paras kuvanlaatu saavutetaan DVI- ja HDMI-liitännöillä. Kotikäyttöön yleisin on HDMI, joka lähettää sekä kuvan että äänen samalla kaapelilla. Monissa projektoreissa on myös DVI-liitäntä digitaalista lähetystä varten, mutta se ei valitettavasti ei kuitenkaan pysty lähettämään ääntä ja videota samalla kaapelilla. Komponentti on hyvä vaihtoehto HDMI:lle ja sitä käytetäänkin useimmiten videotilanteissa, mutta se lähettää vain kuvia. Toisin sanoen, HDMI- ja komponenttiliitännöillä pääset pitkälle.
Projektorin sijoittaminen
Kun olet löytänyt sinulle sopivan projektorin, on aika miettiä sijaintia. Projektorin zoomauskyky on ratkaiseva sille, mihin projektorin tulisi sijoittaa halutun kuvakoon saavuttamiseksi. Myös projektorin heittoetäisyys on tärkeä tieto, jonka saat selville ns. etäisyyslaskurilla. Laskin näyttää pienimmän ja suurimman kuvakoon, kun projektori asetetaan tietylle etäisyydelle valkokankaasta.
Joustavampaa sijoittelua
Haluatko enemmän joustavuutta projektoria sijoitettaessa? Projektorin objektiivinsiirto-, Keystone- eli trapetsikorjaus- ja pystysuuntainen trapetsikorjaustoiminnoilla projektorin sijoittaminen huoneeseen on helpompaa.
Objektiivinsiirto: Tämä on saatavana joissakin markkinoilla olevissa malleissa. Säätöominaisuutta käytetään koko objektiivin siirtämiseen projektorissa, mikä yksinkertaistaa sen asennusta ja sijoittamista. Tästä on apua silloin, kun et voi sijoittaa projektorin linssiä keskelle valkokangasta. Heijastettava kuva on vakaa, vaikka projektori ei olisikaan optimaalisesti sijoitettu.
Keystone: Jos projektori ei ole samalla korkeudella valkokankaan kanssa, on kuva kartionmuotoinen. Tämä voidaan kompensoida elektronisesti Keystone-toiminnolla. Kehittyneemmät mallit pystyvät usein kompensoimaan, vaikka projektori olisi sivuseinällä. Täydellisen kuvan edellytys on, että projektori on sijoitettu keskelle valkokangasta.
Muista lisätarvikkeet!
Oikeilla lisävarusteilla varmistat onnistuneen esityksen tai elokuvaillan. Älä unohda olennaisia asioita ja tarvikkeita, kuten kaapeleita, kaapelien hallintaa ja projektoritelinettä. Varmista käyttöösi upea näyttö sekä huippuluokan kaiuttimet kokeaksesi esityksen tai elokuvan parhaalla mahdollisella laadulla.
Tutustu projektorikangasvalikoimaamme
Tutustu kaapelinhallintatuotteisiimme
Tutustu kotiteatterijärjestelmiimme
Tutustu soundbar-valikoimaamme
Tutustu projektoritelinevalikoimaamme
Autamme sinua valitsemaan tarpeisiisi sopivan projektorin. Löydä vinkkejä oikean projektorin löytämiseen tämän oppaan avulla ja valitse projektori laajasta valikoimastamme.