Ohita
Mies pitelee kiinni valkoisen ilmalämpöpumpun sisäyksiköstä

Mihin ilmalämpöpumppu pitäisi sijoittaa?

Työ ei pääty, kun olet saanut päätettyä, minkä ilmalämpöpumpun haluat ostaa. Lämpöpumpun asentaminen ja sijoittaminen väärin voi nimittäin heikentää sen tehokkuutta ja käyttöikää.

Vaikka ilmalämpöpumput ovat nopea ja helppo tapa säästää sähkölämmityksessä, muista että sijoittelu ja asennus on tehtävä täysin ohjeiden mukaan. Voit itse vaikuttaa suurestikin sijoitteluun, mutta asennus on tehtävä valtuutetun asentajan toimesta. Vaikka asennushinta saattaa tuntua korkealta, on se kuitenkin kannattava investointi, sillä oikein suoritettu asennus on ilmalämpöpumpun tehon määräävä tekijä. Voit itse suunnitella ennen asentajan saapumista, mihin laitteen ulko- ja sisäosat asennetaan.  

Ilmalämpöpumppu - Mies asentaa ulko-osaa

Ilmalämpöpumpun ulko-osan sijoittaminen

Jos ilmalämpöpumppu ollaan sijoittamassa talon seinälle, se tulee asentaa tukien päälle. Vältä puisia seiniä tai puurakenteita, kuten terassia, koska niissä voi helposti syntyä tärinän ääniä. Vaihtoehtoisesti se voidaan asentaa lauhdutintelineeseen, joka sijoitetaan betonialustalle. Betoniperustuksen tulee olla riittävän suuri, jotta lauhdutinteline mahtuu paikalleen. Käytä aina tärinänvaimentimia riippumatta siitä, mihin sijoitat ulko-osan.

Ilmalämpöpumpun sisäosa harmaalla seinällä

Jätä riittävästi etäisyyttä

Ilmalämpöpumppu tulee sijoittaa vähintään 50 cm maanpinnan yläpuolelle, ja pitää myös varmistaa, että se on tarpeeksi kaukana makuuhuoneen ikkunoista tai lasiovista. Lämpöpumpun etäisyys naapureihin tulee olla vähintään 10 metriä. Pensasaita, pensaat tai vaja voivat vaimentaa melua. Voit myös asentaa erityisen melusuojan. Ruoho vaimentaa niin ikään hyvin ääntä, toisin kuin kovat pinnat.

Ilmalämpöpumpun ulko-osa harmaalla seinällä

Varmista ilmansaanti

Ilmalämpöpumput vaativat paljon ilmaa. Tästä syystä niiden ympärillä ei voi olla muita rakenteita. Sinun on myös varmistettava, ettei laitteen lähellä ole ilmankierron estävää kasvillisuutta. Jos haluat tehdä ulko-osasta huomaamattomamman, voit asentaa lämpöpumppukatoksen ja maalata sen samanväriseksi kuin talosi. Näitä on saatavilla kokonaisina rakennussarjoina tai voit rakentaa sellaisen itse. Jos rakennat sen itse, varmista että siinä on runsaasti aukkoja, jotta ilma pääsee virtaamaan vapaasti.

Ilmalämpöpumpun ulko-osa lumen peitossa seinää vasten
Suojaa ilmalämpöpumppu luonnonvoimilta

Lämpöpumppu tulee aina suojata elementeiltä. Lumi, sade ja muut ankarat sääilmiöt lisäävät kulumista, ja jos esimerkiksi lunta kerääntyy pumpun taakse, se todennäköisesti aiheuttaa hajoamisia. Jos et halua rakentaa pumpulle omaa suojaa, myös katto voi hoitaa tehtävän.

Ilmalämpöpumppu olohuoneeseen sijoitettuna
Ilmalämpöpumpun sisäosan sijoittaminen

Ilmalämpöpumpun sisäosan ihanteellinen sijoittelu riippuu valitsemastasi lämpöpumpputyypistä. Päävinkki on sijoittaa se huoneeseen, jossa vietät paljon aikaa, kuten olohuoneeseen tai oleskelutilaan. Näin saavutat parhaan mahdollisen lämmön leviämisen. Sisäosan tuuletin saa ilman liikkeelle ja saattaa pitää ääntä, jonka takia sitä ei ehkä ole hyvä idea sijoittaa suosikkinojatuolisi taakse.

Jos talossa on useita kerroksia, lämpöpumppu kannattaa sijoittaa pohjakerrokseen ja mahdollisuuksien mukaan avoimen portaikkoon. Näin lämpö pääsee nousemaan ja maksimoit ilmalämpöpumpun vaikutuksen. Jotta ulko- ja sisäosat toimivat optimaalisesti yhdessä, on parasta sijoittaa sisäosa ulommaiselle seinälle. Sen tulisi myös ihanteellisesti olla 1,8 metriä lattiatason yläpuolella. Tämä koskee erityisesti taloja, joissa on puulattia, koska lattia voi kuivua, jos pumppu sijoitetaan liian matalalle.

Businessmies säätää toimiston ilmalämpöpumppua kaukosäätimellä
Ilmalämpöpumpun sijoittamisen muistilista
  • Vältä puuseiniä ja muita puurakenteita
  • Pidä etäisyys makuuhuoneen ikkunoista sekä naapureista
  • Varmista hyvä ilmanvaihtotila lämpöpumpun ympärillä
  • Sijoita sisäosa huoneeseen, jossa ihmiset viettävät paljon aikaa.

Löydä ilmalämpöpumppumme alta:

Lue lisää
     
     
     
     
     
     
     
Tutustu lisää ilmalämpöpumppuihin näillä artikkeleilla: