Sopivat grillit pieneen tilaan
Kaikilla ei ole tilaa eikä tarvetta suurelle grillille. Nykyään on onneksi paljon hyviä vaihtoehtoja, joiden avulla voit nauttia hyvästä grilliruuasta ilman perinteistä suurta grilliä.
Parila liedelle
Tiesitkö, että lieden voi muuttaa kätevästi grilliksi? Tähän tarvitset liedelle tarkoitetun parilan. Parila on suuri grillilevy, joka asetetaan liedelle, mieluiten useamman keittolevyn päälle. Kätevintä se on asettaa kaksi keittolevyä yhdistävälle väliosalle, jos liedessäsi on sellainen. Näin lämpö jakautuu nopeasti koko parilalle ja kaikki grillattavat ruuat grillautuvat tasaisesti.
Pariloita on saatavana induktioliesille ja muille erilaisille keittotasoille. Valittavana on sileitä ja urallisia pariloita, joilla grillattavien ruokien pintaan saa erilaisia kuvioita. Huomaa myös, että parilan pintamateriaali vaikuttaa siihen, kuinka paljon ruoka tarttuu parilaan kiinni. Pinnoitettu parila on kätevä, kun haluat vähentää öljyn käyttöä.
Muista lukea parilan puhdistusohjeet, sillä kaikki mallit eivät kestä pesua astianpesukoneessa.
Löydä sopiva parila:
Pöytägrilli
Pöytägrillin avulla kaikki päivällisvieraat voivat yhdessä osallistua ruoanlaittoon. Leikkaa raaka-aineet sopivankokoisiksi paloiksi ja aseta grilli keskelle pöytää. Näin kukin vieras voi grillata ruokansa juuri haluamallaan tavalla. Helppoa isäntäväelle ja mukavaa puuhaa pöydän ääressä.
Grillejä on erityyppisiä, mutta vain sähkögrillit soveltuvat käytettäväksi sisätiloissa. Yksinkertaisimmissa malleissa on tavallinen parila, jolla ruoka valmistetaan, kun taas edistyneemmissä malleissa voi myös valmistaa esimerkiksi raclettea ja fondueta. Myös voileipägrilli on pöytägrilli, mutta se sopii paremmin arkigrillaukseen. Lihan ja kasvisten grillaamiseen tällainen grilli soveltuu täydellisesti.
Jos grillin ympärillä on enemmänkin ruokavieraita, raaka-aineet kannattaa pilkkoa pienemmiksi paloiksi, jotta grillaus nopeutuu. Kasvikset kannattaa kypsentää sopivan kypsiksi etukäteen.
Kannettava grilli
Jos haluat grillata puistossa, telttaretkillä tai veneessä, paras vaihtoehto on kannettava grilli. Pieni grilli tuottaa kuitenkin lämpöä rajallisesti. Siksi koko grilliritilää ei kannata täyttää grillattavalla ruoalla, vaikka tilaa olisikin. Suunnittele grillaus etukäteen ja grillaa pienissä erissä.
Hiiligrillissä tärkeää on huolehtia riittävästä grillihiilien määrästä. Pienessä kannettavassa grillissä tulisi olla noin 10 brikettiä ja suuremmissa grilleissä noin 15–25 brikettiä.
Kannettavalla hiiligrillillä voi grillata sekä suoralla että epäsuoralla lämmöllä. Jotta epäsuora grillaus onnistuisi kaasugrillissä, siinä pitää olla vähintään kaksi poltinta.
Kun grillillä halutaan grillata suoralla ja epäsuoralla lämmöllä, hiilet sijoitetaan pienessä grillissä toiselle puolelle ja suuremmassa grillissä reunoille. Aivan grillihiilten päällä grillataan suoralla lämmöllä. Epäsuoralla lämmöllä puolestaan grillataan kohdassa, jossa hiiliä ei ole aivan grillattavien ruokien alla. Muista, että kannen on oltava mahdollisimman paljon kiinni grillauksen aikana.