Paras puhelin sarjojen ja elokuvien katseluun
Vaikka älypuhelimen näyttö on kooltaan vain murto-osan verrattuna television ruutuun, monet käyttävät puhelintaan elokuvien ja sarjojen striimaukseen. Älypuhelimesta voit helposti katsoa lempisarjojasi vaikka matkalla töihin, tai kotona jos joku muu on ominut TV:n itselleen. Puhelinten ominaisuuksissa on kuitenkin eroja. Tässä artikkelissa kerromme, mihin kannattaa kiinnittää huomiota seuraavaa älypuhelinta valittaessa.

Näytön koko
Näytön koolla on väliä, jos käytät puhelinta sarjojen ja elokuvien katseluun. Näytön koko ilmoitetaan aina tuumissa, ja koko selviää mittaamalla näyttö ristikulmittain tuumissa. Vaikka suuri näyttö sopiikin täydellisesti striimaukseen, kannattaa miettiä myös käytännöllisyyttä – mahtuuko puhelin sujuvasti taskuun? Kuinka helppoa yhdellä kädellä kirjoittaminen on? Tämän lisäksi mahdolliset kameran aukot näytössä saattavat vaikuttaa kuvan kokoon tai näkyvyyteen.
Näytön resoluutio
Näytön resoluutio, eli kuvatarkkuus perustuu pikseleiden määrään – toisin sanoen kuinka monta pikseliä näyttö kykenee toistamaan leveys- ja pituussuunnassa. Pikselien (kuvapiste) määrä on suoraan verrannollinen kuvan tarkkuuteen. Mitä enemmän pikseleitä, sitä parempi kuva. Tiesitkö, että termit HD, Full HD, 2K, 4K ja Ultra HD ovat itseasiassa pikselimäärien lyhenteitä?
- HD = Näytön resoluutio 1280 x 720 pikseliä
- Full HD = Näytön resoluutio 1920 x 1080 pikseliä
- 2K = Näytön resoluutio 2560 x 1440 pikseliä
- Ultra HD = Näytön resoluutio 3840 x 2160 pikseliä
- 4K = Näytön resoluutio 4096 x 2160 pikseliä

PPI (pixel per inch)
PPI (pixel per inch) ilmoittaa pikseleiden määrän yhden tuuman aluella. Mitä suurempi ppi-arvo, sitä terävämpi kuva. ppi-arvo nousee tärkeään asemaan eri näyttökokoja vertailtaessa ja hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä suurempi näyttö, sitä suurempi ppi-arvon tulee olla, jotta kuvantarkkuus ei kärsi. Suurimmassa osassa moderneja näyttöjä on vähintään 250 ppi-arvo tai enemmän. Lippulaivamalleissa ppi-arvo voi nousta reilusti yli 500 ppi:n. Ihmissilmä ei erota yksittäisiä pikseleitä näytön noustessa yli 350 ppi:n. Tämän vuoksi striimaukseen sopivien puhelimien näytön tulisi olla vähintään 350 ppi.

Näyttötyyppi
Älypuhelimen näyttötyyppejä on pääasiassa vain kahdenlaisia – LCD ja OLED (ja näihin pohjautuvia tekniikoita, kuten AMOLED). LCD on lyhenne sanoista ”liquid crystal display” ja OLED on lyhenne sanoista ”organic light-emitting diode”. LCD:en ja OLED:in suurin ero on se, että LCD-näyttö vaatii toimiakseen taustavalon, kun taas OLED valaisee itse pikselinsä. OLED:in etuja on mm. syvemmät mustanvärit, parempi värientoisto ja vähäinen energiankulutus. LCD-näyttöjen etuna on kirkas näyttö, joka tekee käytöstä helpompaa kirkkaissa valaistusolosuhteissa, kuten auringonpaisteella.

Kuvasuhde
Kuvasuhde tarkoittaa kuvan pituuden suhdetta leveyteen. Tänä päivänä yleisin kuvasuhde on 16:9, joten suurin osa sisällöstä on luotu tämän kuvasuhteen näytöille. Toinen, erityisesti elokuvissa käytetty kuvasuhde on 21:9. Katsoessasi 21:9 kuvasuhteen elokuvaa 16:9 kuvasuhteen näytöllä, ylettyy kuva reunasta reunaan ainoastaan leveyssunnassa jättäen näytön ala- ja yläreunaan mustat palkit. Jos katsot 16:9 kuvasuhteen sisältöä 21:9 näytöllä, ylettyy kuva reunasta reunaa pituussuunnassa jättäen reunoille mustat raidat. Kuvan voi toki skaalata peittämään koko näyttö, mutta silloin osa sisällöstä leikkautuu pois. Älypuhelimien käytetyimmät kuvasuhteet ovat 16:9, 18:9, 21:9 sekä kaikki siltä väliltä.

Akunkesto
Pitkä akunkesto ei ole ainoastaan tärkeää striimauksessa, vaan yleisesti puhelimen käytön kannalta. Elokuvien ja sarjojen suoratoisto todellinen akkusyöppö, jonka vuoksi ylimääräisen varavirtalähteen mukana kuljettaminen on fiksua. Toinen hyvä vinkki on hankkia autolaturi, jolla lataat puhelimesi ajon aikana.

Liittymä mobiilidatalla
Kaikkialle mukana kulkeva älypuhelimemme mahdollistaa elokuvien ja sarjojen katsomisen paikasta riippumatta, ja usein myös mobiilidataa käyttäen. Se, kuinka paljon sarjojen striimaus kuluttaa mobiilidataa, ei ole täysin yksiselkoinen asia. Mobiilidatan kulutus striimauksen aikana riippuu esimerkiksi striimattavan sisällön kuvanlaadusta – mitä parempi kuvanlaatu, sitä enemmän se kuluttaa mobiilidataa. HD-laatuisen sisällön striimaus kuluttaa mobiilidataa jopa 3 Gt/tunnissa ja Ultra-HD-laatuisen sisällön striimaus jopa huikeat 7 Gt/tunnissa! Useimmat suoratoistopalvelut, kuten Netflix ja HBO tarjoavat mahdollisuuden sisällön suoratoistoon heikommalla laadulla, ja vähimmillään striimaus voi kuluttaa vaivaset 0.3 Gt/tunnissa. Tiesitkö, että Gigantti tarjoaa Suomen parhaan liittymävalikoiman? Lue lisää tarjoamistamme liittymistä täällä.

Tallennustila
Mobiilidatan kulutusta voidaan rajoittaa myös muilla konsteilla. Yhä useammat suoratoistopalvelut tarjoavat mahdollisuuden ladata sisältöä puhelimen muistiin, jonka ansiosta voit ladata haluamasi elokuvat ja sarjat WiFi-verkossa ja katsoa ne myöhemmin ilman internetyhteyttä. Se, kuinka paljon yksi elokuva vie tallennustilaa, riippuu jälleen elokuvan kuvanlaadusta. Tyypillinen tallennustilantarve elokuville on 0.5 Gt ja 2 Gt välillä. Koska puhelimen tallennustila ei ole ainoastaan omistettu elokuville ja sarjoille, suosittelemme valitsemaan puhelimen vähintään 32 tai 64 Gt tallennustilalla, riippuen tallennustottumuksistasi. Muistathan, että useimmissa Android-puhelimissa on paikka muistikortille ja, että voit vapauttaa puhelimen tallennustilaa siirtämällä kuvasi ja muun tärkeän sisällön pilvipalveluun. Tutustu Gigantti Pilvipalveluun täällä.

Tuoteturva puhelimille
Puhelin kulkee mukanamme kaikkialle – niin lomalle, töihin kuin kahvilaan. Siksi myös vahinkojen riski on suuri. Puhelin voi pudota maahan, kastua vesilasin kaatuessa tai vahingoittua monesta muustakin syystä, ja joskus se lakkaa toimimasta välittömästi. Vakuuta puhelimesi niin pienten kuin suurtenkin onnettomuuksien varalta Tuoteturvalla. Yleiskatsaus vakuutusehdoista löytyy täältä.
Voit hankkia Tuoteturva-vakuutuksen ostaessasi uuden tuotteen joko myymälässämme tai verkkokaupassa.