
Opas: Podcastin äänittäminen ja editointi
Oletko koskaan miettinyt, miten ammattimaisten podcastien täydellisen tasapainoinen äänenlaatu on saatu aikaan? Laadukkaiden laitteiden, hyvän mikrofonitekniikan ja jälkituotannon yhdistelmällä nostat podcastiesi laatua astetta ammattimaisemmaksi.
Tavoitteistasi riippumatta podcast-tuotannon perusvälineet ovat pitkälti samat. Tarvitset mikrofonin tallennukseen, kuulokkeet oman äänen kuulemiseen sekä äänenkäsittelyohjelmiston editointiin ja leikkaukseen. Näiden lisäksi pop-suodatin, eli puhkusuoja ja mikrofonikehto parantavat ääntä entisestään.

Mikrofoni
Lyhyesti sanottuna; laadukas mikrofoni takaa laadukkaan äänen. Mutta sopivan podcast-mikrofonin valitseminen voi tuntua haastavalta, sillä mikrofonien valikoima on laaja ja malleissa on teknisiä eroja. Tulisiko sinun valita USB- vai XLR-mikrofoni? Dynaaminen vai kondensaattori? Kuinka monen ohmin impedanssi olisi sopiva? Erikoissanasto on pitkä ja useimmille vaikeaselkoinen. Suosittelemme valitsemaan mikrofonin, joka tuottaa kiitettävän äänenlaadun mahdollisimman pienellä päänvaivalla. Tällaisia vaihtoehtoja ovat ns. plug-and-play ratkaisut, eli USB-liitännällä varustetut mikrofonit – Liitä mikrofoni sekä kuulokkeet tietokoneen USB-porttiin ja ala puhumaan. Monet ammattipodcastaajat vannovat USB-mikrofonien nimeen juuri niiden helppouden vuoksi.

Hyödylliset tarvikkeet
Jos haluat äänitykseen astetta ammattimaisemman otteen, niin Blue Yeticaster Pro -streamingpakkaus on erinomainen lisä ostoskoriisi. Yeticaster-pakkaus sisältää Yeti USB-mikrofonin, Compass-mikrofonitelineen ja Radius III -kehtopidikkeen. Mikrofonin kehto, kuten Radius III, vaimentavat ympäristön aiheuttamaa värinää ja parantaa äänenlaatua.
Sijoittamalla astetta laadukkaampiin kuulokkeisiin, voit kuulla puheesi yksityiskohtaisemmin. Äänen kuuleminen selkeästi on tärkeää erityisesti podcastin leikkauksen ja editoinnin aikana. Kurkista kuulokevalikoimaamme täällä.

Podcast-ohjelmistot ja -alustat
Kun tarvikepuoli on kunnossa, on aika kiinnittää huomio ohjelmistoon, jolla äänität ja editoit podcastisi. Yksi suosituimmista verkkopohjaisista podcast-alustoista on esimerkiksi Descript. Erittäin käyttäjäystävällinen alusta tarjoaa työkaluja äänen ja videon tallennukseen, muokkaukseen, miksaukseen.
Toinen verkkopohjainen vaihtoehto, Hindenburg Journalist, on suunniteltu erityisesti podcastien äänittämiseen. Journalist tarjoaa ainutlaatuisia työkaluja, kuten virtuaalisen ”leikepöydän”, jolla voit järjestellä ja muokata ääniklippejä, automaattisen äänenvoimakkuuden tasaajan ja automaattisen äänenlaadun parannuksen, joka kalibroituu puhuvan henkilön äänelle sopivaksi.
Tarjolla on myös monia muita vaihtoehtoja, joiden ominaisuudet, käyttöliittymä ja hinnoittelu vaihtelevat palveluntarjoajan mukaan. Monet podcastaajat tuottavat ensiluokkaista laatua myös maksuttomilla ohjelmilla, kuten GarageBand, Audacity ja Reaper -ohjelmilla. Edistyneitä ominaisuuksia ja toimintoja kaipaaville henkilöille tarjolla on maksullisia vaihtoehtoja, kuten Logic Pro tai Pro Tools.
Mikrofonin sijoitus
Ihanteellisen ”radioäänen” aikaansaaminen onnistuu oikealla puhetekniikalla, mikrofonin sijoituksella ja lopuksi pienellä editoinnilla. Hyvä lähtökohta on sijoittaa mikrofoni noin 15-30 cm etäisyydelle kasvoistasi. Välttääksesi sihinät ja poksahdukset älä sijoita mikrofonia suoraan kasvojesi eteen, vaan itsestäsi hieman sivulle. Vaihtoehtoisesti voit hankkia pop-filtterin. Hyvänä perussääntönä voidaan pitää seuraavaa: puhu ohi mikrofonin, älä mikrofoniin.

Kalibrointi ja asetukset
Mikrofonin kalibrointi varmistaa korkean äänityslaadun. Aloita puhuminen normaalilla äänenvoimakkuudella ja säädä sitten hitaasti mikrofonin tai vahvistimen signaalia. Äänitysohjelmasi voimakkuusmittarissa pitäisi näkyä vahva vihreä signaali. Jos äänitaso muuttuu punaiseksi, on se liian voimakas ja äänenlaatu heikkenee. Jos mikrofonissasi on ylipäästösuodatin, sitä kannattaa käyttää tässä kohtaa. Ylipäästösuodin poistaa matalataajuista kohinaa ja tekee äänestäsi puhtaamman sekä kirkkaamman.
Leikkaus ja klippien yhdistäminen
Kun olet tuottanut kaiken podcast-jaksoosi tulevan sisällön (musiikin, äänitehosteet, monologit jne), on aika yhdistää ne ensimmäiseksi jaksoksi. Järjestä äänitiedostot aikajanalle: tunnusmusiikki ja intro ensimmäiseksi vasemmalle ja jatka, kunnes kaikki äänileikkeet ovat sijoitettu oikein
Tämän jälkeen on vuorossa hienosäätö. Podcastia kootessa on tärkeää saada aikaan hyvä yhtenäinen kokonaisuus ja mahdollisimman saumaton ”flow”. Varmista, että jokainen puheen, musiikin tai äänen osa siirtyy seuraavaan luonnollisella tavalla ilman pitkiä taukoja tai äkillisiä pysähdyksiä. Voit esimerkiksi häivyttää musiikin, kun joku alkaa puhua, järjestää haastattelun osia lyhyempiin osiin pitääksesi sen mielenkiintoisena ja jättää pienen tauon mainosten väliin.

Opas: Näin pääset alkuun oman podcastin tekemisessä
Oletko harkinnut oman podcastin tekemistä? Mitä podcastin tekemiseen vaaditaan? Tutustu oppaaseemme, johon olemme keränneet vinkkejä eri laitteista, joilla varmistat laadukkaan äänen ja julkaiset tarinasi helpommin.