Opas: Podcastin äänittäminen ja editointi
Oletko koskaan miettinyt, miten ammattimaisten podcastien täydellisen tasapainoinen äänenlaatu on saatu aikaan? Laadukkaiden laitteiden, oikean puhetekniikan ja jälkituotannon yhdistelmällä nostat podcastiesi laatua astetta ammattimaisemmaksi.
Podcast-tuotannon perustyökalut ovat: mikrofoni puheesi äänittämiseen, kuulokkeet itsesi kuulemiseen ja ohjelmisto äänitteen editointiin ja leikkaukseen. Näiden lisäksi pop-suodatin, eli puhkusuoja ja mikrofonikehto parantavat ääntä entisestään.
Suositellut USB-mikrofonit:
Lue lisääMikrofonin sijoitus
Ihanteellisen ”radioäänen” aikaansaaminen onnistuu oikealla puhetekniikalla, mikrofonin sijoituksella ja lopuksi pienellä editoinnilla. Aloita asettamalla mikrofoni noin 15-30 cm etäisyydelle kasvoistasi. Välttääksesi ns. ”pop-äänet” ja terävät s-suhinat, älä sijoita mikrofonia suoraan kasvojesi eteen, vaan itsestäsi hieman sivulle. Vaihtoehtoisesti voit hankkia pop-suojan. Hyvänä perussääntönä voidaan pitää seuraavaa: puhu ohi mikrofonin, älä mikrofoniin.
Leikkaus ja klippien yhdistäminen
Kun olet tuottanut kaiken podcast-jaksoosi tulevan sisällön (musiikin, äänitehosteet, monologit jne), on aika yhdistää ne ensimmäiseksi jaksoksi. Järjestä äänitiedostot aikajanalle: tunnusmusiikki ja intro ensimmäiseksi vasemmalle ja jatka, kunnes kaikki äänileikkeet ovat sijoitettu oikein
Tämän jälkeen on vuorossa hienosäätö. Podcastia kootessa on tärkeää saada aikaan hyvä yhtenäinen kokonaisuus ja mahdollisimman saumaton ”flow”. Varmista, että jokainen puheen, musiikin tai äänen osa siirtyy seuraavaan luonnollisella tavalla ilman pitkiä taukoja tai äkillisiä pysähdyksiä. Voit esimerkiksi häivyttää musiikkin, kun joku alkaa puhua, järjestää haastattelun osia lyhyempiin osiin pitääksesi sen mielenkiintoisena ja jättää pienen tauon mainosten väliin.
Editointi
Seuraavaksi on vuorossa äänitallenteiden editointi, jossa jokaisen jaksoon tulevan osan äänikuva hienosäädetään niin, että kokonaisuudesta tulee yhtenäinen ja laadultaan tasainen.