Vertaa tuotteita Lisää maksimissaan kolme tuotetta vertailuun
 Vinkit, joilla älypuhelin toimii tehokkaammin ja pidempään

7 vinkkiä, joiden avulla parannat puhelimen akunkestoa

Ajan mittaan älypuhelimeesi tallennetut tiedot ja ladattavien sovelluksien määrä sekä muut ominaisuudet hidastavat älypuhelintasi ja lyhentävät akunkestoa. Erityisesti nopea ja jatkuva verkkoyhteys, korkearesoluutioinen näyttö (4K) ja videoiden sekä kuvien tallentaminen vaikuttaa akunkestoon, kun taas puhelimen muistiin tallennetut kuvat, videot, asiakirjat ja muu sisältö vaikuttavat puhelimen nopeuteen. Tässä artikkelissa kerromme vinkkejä ja neuvoja, joiden avulla pidät akunkulutuksen kurissa ja nopeutat sen toimintaa.
 Poista sovellukset

1. Poista sovellukset

Puhelimet muistuttavat yhä enemmän kannettavia tietokoneita – tosin sillä erotuksella, että niillä voi soittaa puheluita.”Yksi tavallisimmista syistä iPhonen tai älypuhelimen hidasteluun on sama kuin tietokoneidenkin hidastumiseen ajan mittaan: laitteelle tallennettu tieto.” Näin kertoo Gigantin emoyhtiön, Elkjøp Nordicin televiestintätuotteista vastaava Senior Product Manager Farshad Lindberg Samsami.

”Suosittelen käymään läpi puhelimelle ladatut sovellukset ja poistamaan tarpeettomat.”

 Videot ja kuvat pilveen

2. Videot ja kuvat pilveen

Instagram ja Snapchat on tehnyt puhelimen kamerasta yhden sen käytetyimmistä ominaisuuksista. Otamme kuvian enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Itse asiassa otamme jopa 5 tai 6 kuvaa jokaista käyttämäämme kuvaa kohden.

”Käy läpi kuvat ja poista ne, joita et enää tarvitse. Lisäksi voit varmuuskopioida kuvat ja videot pilveen tai vaihtoehtoisesti tietokoneen kovalevylle.”

Tiesitkö, että Gigantti tarjoaa myös oman pilvipalvelun? Lue lisää Gigantti Pilvipalvelusta.

Lue 10 vinkkiä älypuhelimella kuvaamiseen

 Päivitä sovellukset ja järjestelmä, niin puhelinta on turvallista käyttää ja se toimii oikein.

3. Päivitä sovellukset ja järjestelmä

Käyttöjärjestelmän ja sovellusten päivitettynä pitämiseen on useita tärkeitä syitä. Monet maksavat puhelimella palveluita, siirtävät rahaa toisilleen ja säilyttävät jopa arkaluontoista sisältöä puhelimessaan. Siksi tietoturvasta huolehtiminen on tärkeä osa puhelinohjelmistojen kehitystyötä, ja siksi päivityksiä julkaistaan lähes kuukausittain. ”Päivitykset ovat usein monipuolisia korjauspaketteja, joilla korjataan tietoturva-aukkoja, ja ohjelmistojen kaatumisongelmia sekä parannetaan ohjelmistojen suorituskykyä”, Lindberg Samsami kuvailee. Puhelin ilmoittaa käyttäjälle, kun uusi päivitys on saatavilla.

Lisäksi on hyvä muistaa, että puhelimeen asennetuille sovelluksille julkaistaan päivityksiä. Niiden tavallinen päivitysväli on kaksi viikkoa. Osa päivityksistä asentuu automaattisesti, jos käyttäjä on sallinut automaattiset päivitykset puhelimensa asetuksista. Osa taas on päivitettävä manuaalisesti Google Play -kaupassa tai App Storessa.

Huippunopea internetyhteys, korkearesoluutioiset näytöt ja jopa 4K-laatua kuvaavat videokamerat ovat kasvattaneet puhelimien virrankulutusta huomattavasti.

4. WiFi ja Bluetooth

WiFi- ja Bluetooth-yhteydet voivat kuluttaa paljon virtaa, vaikka laite ei olisikaan yhteydessä mihinkään niiden kautta. Siksi ne kannattaa panna pois päältä, kun niitä ei tarvita. Muista laittaa WiFi takaisin päälle kotiin saapuessasi, niin säästät mobiilidataa.

 Huippunopea internetyhteys, korkearesoluutioiset näytöt ja jopa 4K-laatua kuvaavat videokamerat ovat kasvattaneet puhelimien virrankulutusta huomattavasti.

5. Näytön kirkkaus

Näytön kirkkautta voi säätää. Kesällä tai ulkona aurinkoisella säällä liikuttaessa kirkkaus kannattaa säätää mahdollisimman suureksi. Sisälle tai pois suorasta auringonvalosta siirryttäessä kirkkautta on taas syytä säätää pienemmäksi. Useimmissa puhelinmalleissa näytön yläpuolella on anturi, joka mittaa ympäröivän valon määrää. Silloin puhelin voi säädellä näytön kirkkautta automaattisesti.

 Huippunopea internetyhteys, korkearesoluutioiset näytöt ja jopa 4K-laatua kuvaavat videokamerat ovat kasvattaneet puhelimien virrankulutusta huomattavasti.

6. Aktivoi virransäästötila

Nykyisin yhä useammissa älypuhelimissa on jonkinlainen virransäästötila. Ominaisuus kytkee pois käyttämättömät toiminnot ja sovellukset, jotka yrittävät jatkuvasti hakea päivityksiä mobiiliverkosta näytön ollessa lukittuna. Useimmat puhelimet antavat mahdollisuuden päättää virransäästömäärän tarjoamalla erilaisia vaihtoehtoja sulkea puhelimen eri ominaisuuksia. Virransäästötilan voi myös määrittää aktivoitumaan automaattisesti akun varauksen laskiessa tietylle tasolle.

 Akun käyttöikää voi pidentää huolehtimalla siitä, että akun lataus on aina 20–80 %, mieluiten 60–80 %.

7. Lataa paremmin ja tehokkaammin

Aikaisemmin ohjeena oli, että puhelimen akun piti antaa tyhjentyä kokonaan ennen lataamista ja uudelleen lataus kesti tovin toisenkin.

Nyt asiat ovat onneksi toisin.” Useimmissa älypuhelimissa on nykyään litiumioniakku. Tämä akkutyyppi on huomattavasti joustavampi kuin aiemmin käytetyt. Siksi älypuhelimen akkua ei enää oikeastaan voi ladata väärin”, Farshad Lindberg Samsami vakuuttaa.

On kuitenkin keinoja, joilla akun käyttöikää voi pidentää. Akun käyttöikä perustuu lataussykleihin, eli siihen, kuinka monta kertaa puhelimen akku ladataan nollasta prosentista sataan. Mitä useammin puhelimen akku ehtii tyhjentyä kokonaan ennen lataamista, sitä nopeammin akku heikkenee, Lindberg Samsami selittää. Akun käyttöikää voi siis pidentää huolehtimalla siitä, että akun lataus on aina 20–80 %, mieluiten 60–80 %. Näin lataussyklejä kertyy mahdollisimman vähän.