Vertaa tuotteita Lisää maksimissaan kolme tuotetta vertailuun
Projektori opas

Projektori ja projektorikangas - lue vinkit ja valitse oikein


Projektori ja valkokangas tarjoavat äärimmilleen hiotut elokuva-, urheilu- ja musiikkikokemukset omassa olohuoneessasi. Oikeanlaisen projektorin valinta saattaa olla haasteellista, siksi olemmekin keränneet vinkkejä sekä hyödyllistä tietoa, jotka helpottavat projektorin ja valkokankaan valintaa.

Projektorin comeback!

Mennyttä ovat ajat, jolloin parhain elokuvakuvakokemus kotisohvalla oli ainoastaan aitojen hifistelijöiden etuoikeus. Jos viimeisin katselukokemuksesi on luokkahuoneiden sumean ja haalean kuvanlaadun tarjonneista projektoreista - on aika tutustua uuden sukupolven projektoreihin. Tekniikan kehittyessä projektorit ovat pienentyneet sekä kooltaan että hinnaltaan, mutta samalla kokeneet huiman kehityksen kuvanlaadun ja teknisten ominaisuuksien puolesta.

Gigantti tarjoaa laajan valikoiman projektoreita ja valkokankaita eri käyttötarkoituksiin. Lue lisää pienestä oppaastamme, jonka avulla löydät sinun käyttöösi sopivan projektorin.


Pikavalikolla siirryt kätevästi haluamaasi kappaleeseen

Projektorin käyttötarkoitus

Valoteho

Projektoriteknologia

Kuvatarkkuus

Valkokangas

Lisätarvikkeet, liitännät ja äänentoisto

Käyttötarkoitus

Oikean projektorin valinta alkaa käyttötarkoituksen kartoittamisesta. Haaveiletko omasta elokuvateatterista kotisohvalla? Tarvitsetko projektoria töihin tai esitelmien pitämiseen? Ehkä kompakti kämmenelle mahtuva projektori on omiaan juuri sinulle?

Kotiteatteri

Gigantin valikoimista löydät projektoreita, joiden avulla rakennat täydelliset puitteet elokuvien katseluun, pelien pelaamiseen tai vaikka kisakatsomon pystyttämiseen. Projektorit, jotka ovat suunniteltu erityisesti kotiteatteri käyttöön sisältävät ominaisuuksia kuten tuen 3D-elokuville sekä korkeammat kirkkaus-, resoluutio- sekä kontrastiarvot. Tärkeimpien ominaisuuksien joukkoon lukeutuu alhainen äänitaso, kuvan korkea mustataso ja kontrasti. Projektorin valotehon tulisi olla 1800 - 2500 ANSI lumenia. Muista, että liian alhainen valoteho ei usein ole tarpeeksi tehokas kirkkaassa taustavalossa. Liian korkealla valoteholla on taasen negatiivinen vaikutus kuvan mustatasoon.

Esitelmiin ja luentoihin

Erityisesti esitelmien ja luentojen pitoon tarkoitetun projektorin tärkein ominaisuus on riittävä valoteho. Suurissa tiloissa valoteholla on erittäin tärkeä merkitys – projektorin tehon on riitettävä heijastamaan kuva kankaalle riittävän kokoisena menettämättä värejä tai sävyjä. Edellä mainittuun tarkoitukseen suosittelemme projektoreita, joiden valoteho on vähintään 2000 ANSI lumenia tai enemmän. Tämän lisäksi on myös hyvä kiinnittää huomiota projektorin liitäntöihin. Monipuoliset liitännät varmistavat eri laitteiden yhteensopivuuden. Gigantista löydät sovittimet, joiden avulla varmistat vaivattoman laitteiden liitännän.

Mukana kulkevat projektorit

Kompaktit ja mukana kulkevat projektorit ovat loistava valinta sinulle, joka haluat kuljettaa projektoria mukanasi matkalle, töihin tai vaikka mökille. Pienimmät projektorit ovat painoltaan vaivaiset muutama sata grammaa ja mahtuvat helposti kämmenelle. Luonnollisesti sen minkä kompaktit projektorit voittavat koossa ja painossa - häviävät ne valotehossa ja ominaisuuksissa. Pienet ja kompaktit projektorit tulevat yleisimmillä liitännöillä, kuten USB, HDMI, ja VGA sekä valitut mallit tukevat myös muistikortteja. Tämän tyyppinen projektori sopii täydellisesti esityksiin ja kokouksiin pienen kokonsa sekä monipuolisten liitäntöjen ansiosta.

Projektorin valoteho

Projektorin valoteho mitataan ANSI lumen yksiköllä. Yksinkertaisesti sanottuna valoteho tekee kuvasta kirkkaan ja yksityiskohdista teräviä. Vaikka korkea valoteho on ratkaisevaa kuvan näkyvyyden kannalta, saattaa liian voimakkaalla valoteholla olla negatiivinen vaikutus mustan eri sävyihin.

Kotiteatterikäyttöön suosittelemme vähintään 1800 ANSI lumenin valotehoa, mutta korkeintaan 2500 ANSI lumenia. Esitelmien pitoon liittyvien projektoreiden valoteho on riippuvainen katselutilasta. Valotehoa valittaessa tulee kiinnittää huomiota muutamaan ratkaisevaan ulkoiseen tekijään: Kuinka pimeäksi saat katselutilan? Kuinka suuren kuvan haluat? - mitä suurempi kuva tai valoisampi katselutila, sitä voimakkaampi valotehon tarve.

≤ 1000 ANSI - Edullisemmat projektorit ja kompaktit mallit ovat usein valoteholtaan heikoimpia. Matala valoteho ei aina tarkoita huonolaatuista kuvaa, mutta matalan valotehon projektoreita käytettäessä on katselutila saatava mahdollisimman pimeäksi.

1000 - 2000 ANSI - Valoteho on sopiva kokoustiloihin tai pieniin luentosaleihin, joissa tila on mahdollista saada hämäräksi parhaimman kuvanlaadun varmistamiseksi.

2000 - 3000 ANSI - Astetta voimakkaammalla valoteholla varustetut projektorit ovat omiaan suurempiin luentosaleihin ja huoneisiin. Suuren ANSI lumenin ansiosta ei huonetta tarvitse pimentää ja kuvan voi suurentaa ilman, että kuvalaatu heikkenisi.

3000 ANSI tai voimakkaampi - Nämä projektorit tarjoavat voimakkaimman valotehon ja soveltuvat täydellisesti suuriin tiloihin kuten konserttisaleihin tai yökerhoihin.Voit tarkistella asiaa myös katselutilan kannalta:

200 - 500 ANSI/m² vaatii lähes täysin pimeän katselutilan

500 - 800 ANSI lumen/ m² tarvitsee hämärän tai pimeän katselutilan

800 ANSI lumen/ m² tai voimakkaampi valoteho kykenee heijastamaan valoisassa katselutilassa


Takaisin pikavalikkoon

Projektoriteknologia

Tänä päivänä on saatavilla monia projektointi-teknologioita, mutta kaksi yleisintä ovat DLP- ja LCD-tekniikka. Vaikka molemmat tekniikat ovat hyvin lähellä toisiaan, löytyy niistä silti joitain eroja.


Takaisin pikavalikkoon

LCD (Liquid Crystal Display)

LCD-paneelitekniikka johdattaa valon punaisen, vihreän ja sinisen värit nestekidepaneelin läpi. Kelluvat kiteet suodattavat valon eriasteisina rakentaen näin kuvan. Tällä teknologialla varustetut projektorit ovat omiaan kokoushuoneisiin tai esitelmien pitoon.
Plussat:
Korkea valoteho ja selkeät värit. Tämä tekniikka toimii mainiosti valoisissa tiloissa korkean valotehonsa ansiosta. Täydellinen staattisille kuville tai kuville, joissa on korkea kontrasti.

Miinukset: Lyhyempi elinkaari sekä haaleammat mustan värit.

DLP (Digital Light Processing)

DLP-tekniikkassa kuvanmuodostukseen käytetään mikropeilipaneelia ja väripyörää. Väripyörä on synkronoitu paneelin kanssa siten, että vuorotellen projisoidaan kunkin väriset kuvapisteet. Katsoja ei havaitse värien eriaikaisuutta vaan aistii kuvan normaalina värikuvana.Plussat: Korkea kontrasti ja erittäin hyvät mustan sävyt. Pitkä elinkaari ja minimaalinen huolto. Täydellinen elokuvien katseluun ja esimerkiksi konsolipelien pelaamiseen.

Miinukset: Mahdollinen sateenkaariefekti, jossa heijastettavassa kuvassa saattaa näkyä paikoitellen punaisen, sinisen ja vihreän säyvjä.

Projektorin kuvatarkkuus

Resoluutio tai kuvatarkkuus tarkoittaa pikseleiden määrää eli kuinka monta kuvapistettä kuvapaneelissa on. Markkinoilta löytyy projektoreita pääsääntöisesti kahdella kuvaresoluutiolla: HD (720p) ja Full HD (1080p). Näistä jälkimmäinen toimii projektoreiden kuvatarkkuuden standardina.

Lue lisää kuvatarkkuuseroista:


Takaisin pikavalikkoon

Full HD

1920x1080 1080p (Full HD-TV) – Projektoreiden kuvatarkkuusstandari. Full HD: llä katsot leffat ja pelaat pelejä terävällä kuvalla ja tarkoilla yksityiskohdilla. Full HD on täydellinen kuvantarkkuus kotiteatterikäytössä.

HD ready

1280x720 720p (HD-TV) – HD kuvatarkkuus sopiva vaihtoehto sinulle, jos budjettisi on rajallinen, käytät projektoria lähinnä esityksiin tai katselet pääsääntöisesti TV-sarjoja.

Kuvantarkkuudet esitelmiin

Erityisesti esitelmiin sovitettuja kuvatarkkuuksia löytyy useita, mutta uudet projektorit pystyvät muuntamaan kuvatarkkuuden käyttöösi sopivaksi.

Acer
Philips
Epson
BenQ
Arkitect
Media Mount

Valkokangas

Kun olet löytänyt sinulle sopivan projektorin, on aika suunnata katse heijastettavaan pintaan. Laadukas projektori ilman laadukasta valkokangasta on kuin UHD-televisio analogisella lähetyksellä. Toisin sanoen valkokangas on yhtä tärkeä kuin itse projektori.

Erityisesti projektorikäyttöön suunnitellut valkokankaat tarjoavat parhaan mahdollisen kuvanlaadun ja ne heijastavat valoa eri tavalla kuin pelkkä valkoiseksi maalattu seinä. Gigantissa myytävät valkokankaat ovat kuvasuhteeltaan 16:9 ja ne sopivat täydellisesti niin kotiteatterikankaiksi että esitelmien pitoon.Minkä kokoinen valkokangas sopii minun olohuoneeseni?


Takaisin pikavalikkoon

Alla olevasta kokotaulukosta löydät suositellun kankaan koon katseluetäisyyteen verrattuna.

Katseluetäisyys 

Muistathan, että oikeaoppinen katseluetäisyys ei rasita silmiä ja saat koko kuvan täydellisesti näkökenttääsi ilman pään kääntelyä.

Jos mietit, mitkä ovat esimerkiksi 100” kuvan kankaan mitat, voit löytää alla olevasta taulukosta kankaan mitat.

Kankaan koko 

Voit myös laskea sinun kotiisi sopivan projisointikankaan koon valmistajien sivuilta löytyvillä etäisyyslaskureilla.

Benq etäisyyslaskuri
Acer etäisyyslaskuri


Kangastyypit

Gigantista löydät kolme eri kangastyyppiä:


Manuaalinen projisointikangas

Manuaalinen

Manuaalinen valkokangas on edullisin vaihtoehtomme. Siinä on automaattilukitus ja se voidaan asentaa usein sekä kattoon että seinälle.

Plussat: Edullinen! Yksinkertainen asentaa ja käyttää.

Miinukset: Kuten kaikkien rullattavien kankaiden, myös tämän kankaan reunat tulevat kääntymään / taittumaan ajan myötä ja käytössä. Tämä ongelmä koskee erityisesti suuria kankaita.

Moottoroitu projisointikangas

Moottoroitu

Moottoroitu kangas kaukosäätimellä tekee kankaan käytöstä vaivatonta. Kangas kestää paremmin käytössä kuin manuaalinen, koska moottori vetää kangasta tasaisesti molemmista reunoista.

Plussat: Vaivaton käyttää - vain napin painallus! Käytössä kestävämpi verrattuna manuaaliseen valkokankaaseen. Asennus kattoon tai seinään.

Miinukset: Hieman hintavampi kuin manuaalinen valkokangas. Rullattavan ominaisuuden vuoksi, kankaan reunat kääntyvät ajan myötä.

Kehystetty projisointikangas

Kehystetty

Kestävin kangasvaihtoehto, joka on myös tyylikäs. Tukeva alumiinirakenne pitää kankaan kireänä, jonka ansiosta saat aina optimaalisen kuvapinnan. Ehdottomasti parhain vaihtoehto jos sinulla on erityisesti kotiteatteriin tarkoitettu huone!

Plussat: Paras heijastuspinta projektorille! Kestävä ratkaisu.

Miinukset: Kangasta ei ole mahdollista piilottaa tai rullata pois näkyvistä.

Äänentoisto, liitännät ja lisätarvikkeet

Kun projektori ja valkokangas on mietitty valmiiksi, on aika viimeistellä paketti asiaan kuuluvilla lisätarvikkeilla ja äänentoistolla.

Ääni

Sanotaan, että kuva on vain puolet katselukokemuksesta. Suuri kuva vaatii seurakseen arvoisensa äänenlaadun. Miten olisi tyylikäs ja virtaviivainen soundbar tai langattomat kaiuttimet? Valittavanasi on useita ratkaisuja täydellisen äänenlaadun saamiseksi. Lue lisää ratkaisuista täysivaltaiseen äänentoistoon kotonasi.

Liitännät

Laiteliitäntöjä ei tule myöskään jättää huomioimatta. Uusissa projektoreissa löytyvät useimmiten vähintään yksi HDMI-liitäntä ja tietokoneista tuttu VGA-liitäntä. Kompakteissa projektoreissa on usein mahdollisuus USB-liitäntään. Langattomat mallit ovat omiaan sinulle, joka haluat päästä eroon ärsyttävistä johdoista. Gigantista löydät mallit, jotka mahdollistavat projektorin langattoman käytön Miracast-peilaustoiminnon, Bluetoothin tai WiFi/DLNA -verkon avulla.

Lisätarvikkeet

Laadukkaisiin kaapeleihin ja johtoihin sijoittaminen on järkevää. Mitä pidempi kaapeli on, sitä laadukkaampi sen tulee olla. Tiesitkö, että projektori vaatii yleensä 5-10 metriä pitkän kaapelin? Laadukas kaapeli varmistaa laadukkaan kuvan. Oikeanlaiset sovittimet tarjoavat entistä monipuolisen laitteiden liittämisen.
Takaisin pikavalikkoon

Tutustu Gigantin valikoimaan projektoreita ja valkokankaita:

Ei tuotteita

One For All universaali projektoriteline WM5320
Keskusvarastossa (25+)  
Vertaile
Lisää ostoskoriin
Keskusvarastossa (25+)  
 • Katto- ja seinäkiinnitys
 • Kannattaa enimmillään 15 kg
 • Mukana asennustarvikkeet
  
 
Hama projektorin kattoteline (valkoinen)
Keskusvarastossa (25+)  
HAMA118610
59,95
 
 
Vertaile
Lisää ostoskoriin
Keskusvarastossa (25+)  
 • Kattoteline projektorille
 • Max. kantavuus 14 kg
 • Neljä säädettävää vartta
  
 
Vogels EPW 6565 projektoriteline (hopea)
Keskusvarastossa (5+)  
Vertaile
Lisää ostoskoriin
Keskusvarastossa (5+)  
 • Seinään kiinnitettävä teline
 • Maksimipaino 10 kg
 • Säädettävä varsi
  
 
Hama Tripod projektorikangas 180
Keskusvarastossa (5+)  
HAMA18796
99,95
 
 
Vertaile
Lisää ostoskoriin
Keskusvarastossa (5+)  
 • Kannettava kangas kolmijalkatuella
 • Kankaan koko 180 cm
 • Helppo kantaa erillisen kahvan avulla
  
 
Loading

Artikkeli päivitettiin viimeksi: 03.02.2016 11:11:16