Älyvalaistuksen ABC
Älyvalot ovat eittämättä helpoiten lähestyttävä älykodin ominaisuus. Ne tekevät ihmeitä kodin viihtyvyydelle ja tarjoavat mahdollisuuden himmentää valot tai muuttaa niiden värisävyjä yhdellä napin painalluksella – tai äänikomennolla.
Ei pelkkä silmänkääntötemppu
Älyvalaistusjärjestelmät ovat erittäin monipuolisia. Voit hallita kotisi valaistusta paikasta riippumatta sovelluksen välityksellä. Valojen himmennys onnistuu ilman monimutkaisia asennuksia, ja joidenkin lamppujen värilämpötilaa voi säätää ja värisävyn valita miljoonista vaihtoehdoista. Valitse illaksi lämminsävyinen, rentouttava valaistus tai lisää valon kirkkautta, jos sinun täytyy vaikkapa työskennellä tehokkaasti.
Tilanteeseen tai vuorokaudenaikaan sopiva valaistus voi vaikuttaa kodin viihtyvyyteen ja tunnelmaan yllättävänkin paljon. Voit esimerkiksi tehdä valoista ”näkymättömät” säätämällä ne vastaamaan ikkunoista tulevan luonnollisen valon sävyä. Älyvalot voivat myös säästää energiaa perinteisiä polttimoita enemmän. Vaikka valaistuksen osuus sähkölaskusta ei olisikaan kovin suuri, voi hehkulampun korvaaminen älykkäällä vaihtoehdolla laskea kustannuksia ainakin hieman.
Tulkoon älyvalo
Jos älyvalaistus kiinnostaa, kannattaa aloittaa tutustumalla eri merkkeihin. Suurin ja tunnetuin älyvalojen valmistaja on Philips, ja syystäkin. Philipsin Hue-järjestelmän tuotevalikoimasta löytyy tuotteita yksinkertaisista älypolttimoista aina liiketunnistimiin, kattolamppuihin ja ulkovalaistukseen. Mutta muutkin valmistajat, kuten Geeni, LIFX, Wiz ja Trust, tarjoavat älyvaloja monessa eri koossa, muodossa ja värissä.
Kaikkia näitä älyvalaistusjärjestelmiä yhdistää yksi asia: ne voidaan yhdistää kotisi langattomaan verkkoon. Älypolttimoiden kiinnitys sujuu yhtä helposti kuin perinteistenkin hehkulamppujen – ne vain ruuvataan lampun kantaan. Monet niistä vaativat kuitenkin erillisen tukiaseman joka yhdistää ne reitittimeen, mutta tukiasemat sisältyvät kunkin järjestelmän aloituspakkaukseen ja ne on helppo ottaa käyttöön. Joka tapauksessa ennen älyvalojen hankkimista kannattaa tutustua eri merkkien tarjontaan ja ominaisuuksiin.
Kun olet hankkinut ja asentanut älyvalot paikalleen, lataa valmistajan sovellus älypuhelimeesi tai tablettiisi. Luotuasi käyttäjätilin ja kirjauduttuasi sisään voit yhdistää älyvalot ryhmiksi. Näin voit hallita esimerkiksi olohuoneen ja keittiön valaistusta erillisinä kokonaisuuksina – mutta voit tietysti myös säätää yksittäisiä valonlähteitä halutessasi. Ryhmien luominen tekee kuitenkin älyvalojen käytöstä selkeämpää ja mahdollistaa valaistuksen mukauttamisen kodin jokaiseen huoneeseen sopivaksi.
Mainittakoon, että joidenkin valmistajien valikoimasta löytyy lisäksi fyysisiä valokatkaisijoita ja kaukosäätimiä (tai jopa liiketunnistimia), joita voi niin ikään käyttää älyvalojen hallintaan. Kaukosäädin sisältyy useimpiin aloituspakkauksiin ja helpottaa älyvalaistukseen siirtymistä. Ennemmin tai myöhemmin älyvalot tuntuvat kuitenkin todennäköisesti jo niin tutuilta, että voit alkaa käyttämään sovellusta – tai äänikomentoja.
Ääniohjaus
Älyvalot ovat monille meistä ensimmäinen askel älytuotteiden maailmaan. Toiset aloittavat puolestaan tutustumalla älykkäisiin virtuaaliavustajiin. Viime vuosien aikana älykaiuttimet, kuten Google Home ja Amazon Echo, ovat löytäneet paikkansa monesta kodista, ja virtuaalisiin avustajiin, kuten Google Assistantiin, voi olla yhteydessä monen eri laitteen kautta – oli kyseessä sitten älypuhelin, kuulokkeet, muiden valmistajien kaiuttimet tai jokin muu tuote.
Näitä ääniavustajia voi käyttää myös älykkään valaistuksen hallintaan. Ennen älyvalaistustuotteiden hankkimista kannattaa varmistaa, että ne ovat yhteensopivia muiden omistamiesi älylaitteiden kanssa, oli niiden merkki sitten Google, Apple tai jokin muu. Sekä Philips Hue- että LIFX-tuotteet ovat yhteensopivia Google Assistant -avustajan kanssa, ja yhdistämällä nämä järjestelmät toisiinsa voit sammuttaa tai himmentää valot vain äänesi voimalla.
Seuraavat askeleet
Älyvalojärjestelmiin kuuluvat sovellukset tarjoavat monipuolisia käyttömahdollisuuksia, mutta joskus on vaikea hahmottaa, mistä kannattaisi aloittaa. Tässä muutama vinkki:
Etsi sovelluksesta ominaisuus, jolla voit aikatauluttaa valaistuksen sopimaan arjen rutiineihin. Sen sijaan, että joutuisit kömpimään ylös sängystä pimeässä päästäksesi painamaan valokatkaisinta, voit ohjelmoida valot kirkastumaan aamulla asteittain, jotta herääminen tuntuisi mukavammalta. Kokeile asettaa valot vaihtamaan sävyään auringonnousun ja -laskun mukaan, tai sammumaan ja syttymään haluamaasi aikaan.
Mahdollisuudet ovat lukemattomat. Osa ominaisuuksista on tuotteiden omia, kun taas osa on saatavilla kolmannen osapuolen tuotteiden tai sovellusten välityksellä. Esimerkiksi Philips Hue tarjoaa mahdollisuuden synkronoida värivalot viihteen tai musiikin kanssa. Kun elokuvassa räjähtää, huone täyttyy oranssin ja punaisen sävyillä. Musiikkikin herää eloon uudella tavalla, kun värit seuraavat rytmiä.
Joka kerta kun lähdet kotoa, otat älypuhelimesi todennäköisesti mukaasi. Jos yhdistät älyvalaistusjärjestelmän puhelimesi GPS-paikannukseen, valot tunnistavat, milloin olet tulossa kotiin – ja toivottavat sinut tervetulleeksi syttymällä itsestään.
Jos aikataulutus ja GPS-yhteys eivät ole osa valmistajan sovellusta, ilmainen nettipohjainen palvelu IFTTT (If This, Then That) tulee apuun. IFTTT avaa ovet älykodin monipuoliseen integrointiin, ja sen toiminnot ovat yhteensopivia niin Philips Huen, LIFXin, Google Assistantin ja monien muidenkin tuotteiden kanssa.
IFTTT:n avulla voit esimerkiksi yhdistää älyvalot liiketunnistimiin tai turvakameroihin. Liiketunnistimen voi yhdistää myös suoraan esimerkiksi Philips Hue -järjestelmään. Jos liiketunnistin vaikkapa havaitsee liikettä makuuhuoneen ovella yöaikaan, IFTTT-komento voi sytyttää himmeät valot, jotka näyttävät tietä vessaan. Enää ei tarvitse hapuilla pimeässä tai siristellä silmiään liian kirkkaassa valaistuksessa.
LIFX-älyvalaistus
Lue lisääLIFX-valot ovat niin älykkäitä, etteivät ne tarvitse keskitintä. Toisin kuin johtaville kilpailijoiden malleille, sinun ei tarvitse ostaa erillistä keskitintä tai “siltaa”.
Wiz Connected – älylamput
Lue lisääWiZ Connected tarjoaa älylamppuja ja lisävarusteita, jotka on helppo asentaa ja jotka tarjoavat sinulle älykkään valaistuksen. Kiinnitä uusi WiZ-lamppusi kantaan, lataa WiZ-sovellus ja nauti uudesta valaistuksesta.
Valaise kotisi älykkäämmin Philips Huen avulla
Lue lisääPhilips Huen avulla sammutat kaikki valot koko kodissasi yhdellä kosketuksella. Muuta työtila kotiteatteriksi taianomaisesti vain napin painalluksella.