Superpäivät sunnuntaihin asti - katso tarjoukset!
Ohita
Terävä kuvan tarkkuus herättää elokuvan eloon siirtyen kehyksen ulkopuolelle

Projektori - lue vinkit ja valitse oikein

Projektori tarjoaa äärimmilleen hiotut elokuva-, urheilu- ja musiikkikokemukset omassa olohuoneessasi. Oikeanlaisen projektorin valinta saattaa olla haasteellista, siksi olemmekin keränneet vinkkejä sekä hyödyllistä tietoa, jotka helpottavat projektorin ja valkokankaan valintaa.

Projektorin valo

Lamppu ja sen käyttöikä

DLP- tai LCD-projektorin valonlähteenä voi toimia joko LED-lamppu tai tavallinen kaarilamppu. Tällä hetkellä jälkimmäistä käytetään useimmissa projektorissa. LED-lamppuja käytetään pääasiassa vain pienimmissä kannettavissa projektoreissa kestäen usein pidempään kuin itse tuote, johon ne ovat sijoitettu. LED-lamppu sopii hyvin pieniin kokouksiin, koska se ei juuri tarvitse aikaa lämpenemiseen tai viilentymiseen. Samalla säästyt myös raskaiden välineiden kuljettamiselta. LED-lamppujen haittana on se, että ne harvoin saavuttavat yhtä korkeaa kirkkauden tasoa kuin tavallinen kaarilamppu.

Tavarantoimittajat arvioivat lampun käyttöiän ja ilmoittavat sen tuntimääränä. Yleensä he antavat takuun lampun kestosta. Lampun rikkoutuessa ennen takuun päättymistä se vaihdetaan uuteen. Takuu koskee tiettyä määrää tunteja tai vuosia, jolloin ensin saatua arvoa sovelletaan.

Kotiteatteriprojektorit

Lue lisää
     
     
     
     
     
     
     
Erilaisia liitäntöjä projektorille

Mitä yhteyksiä tarvitset?

Esitelmiin ja luentoihin
Esitelmiin ja luentoihin tarkoitetuissa projektoreissa tulisi olla vähintään yksi VGA-liitäntä tai mieluiten HDMI, koska nämä liitännät ovat yleisimpiä kokoushuoneissa ja auditorioissa. Kaksi VGA-liitäntää helpottavat eri kaiuttimien välillä vaihtamisen säästäen aikaasi. S-video ja komposiitti ovat usein saatavana liitäntävaihtoehtoina, mutta ne tarjoavat matalamman resoluution signaalin, jolloin kuvanlaatu soveltuu vain pelkistetyn videon katseluun.

Kotiteatteri

Paras kuvanlaatu saavutetaan DVI- ja HDMI-liitännöillä. Kotikäyttöön yleisin on HDMI, joka lähettää sekä kuvan että äänen samalla kaapelilla. Monissa projektoreissa on myös DVI-liitäntä digitaalista lähetystä varten, mutta se ei valitettavasti ei kuitenkaan pysty lähettämään ääntä ja videota samalla kaapelilla. Komponentti on hyvä vaihtoehto HDMI:lle ja sitä käytetäänkin useimmiten videotilanteissa, mutta se lähettää vain kuvia. Toisin sanoen, HDMI- ja komponenttiliitännöillä pääset pitkälle.

Acer projisointilaskin -ruudunkaappauskuva
Projektorin sijoittaminen

Kun olet löytänyt sinulle sopivan projektorin, on aika miettiä sijaintia. Projektorin zoomauskyky on ratkaiseva sille, mihin projektorin tulisi sijoittaa halutun kuvakoon saavuttamiseksi. Myös projektorin heittoetäisyys on tärkeä tieto, jonka saat selville ns. etäisyyslaskurilla. Laskin näyttää pienimmän ja suurimman kuvakoon, kun projektori asetetaan tietylle etäisyydelle valkokankaasta.


Joustavampaa sijoittelua
Haluatko enemmän joustavuutta projektoria sijoitettaessa? Projektorin objektiivinsiirto-, Keystone- eli trapetsikorjaus- ja pystysuuntainen trapetsikorjaustoiminnoilla projektorin sijoittaminen huoneeseen on helpompaa.

Objektiivinsiirto: Tämä on saatavana joissakin markkinoilla olevissa malleissa. Säätöominaisuutta käytetään koko objektiivin siirtämiseen projektorissa, mikä yksinkertaistaa sen asennusta ja sijoittamista. Tästä on apua silloin, kun et voi sijoittaa projektorin linssiä keskelle valkokangasta. Heijastettava kuva on vakaa, vaikka projektori ei olisikaan optimaalisesti sijoitettu.

Keystone: Jos projektori ei ole samalla korkeudella valkokankaan kanssa, on kuva kartionmuotoinen. Tämä voidaan kompensoida elektronisesti Keystone-toiminnolla. Kehittyneemmät mallit pystyvät usein kompensoimaan, vaikka projektori olisi sivuseinällä. Täydellisen kuvan edellytys on, että projektori on sijoitettu keskelle valkokangasta.

Hama-projektorikangas
Muista lisätarvikkeet!

Oikeilla lisävarusteilla varmistat onnistuneen esityksen tai elokuvaillan. Älä unohda olennaisia asioita ja tarvikkeita, kuten kaapeleita, kaapelien hallintaa ja projektoritelinettä. Varmista käyttöösi upea näyttö sekä huippuluokan kaiuttimet kokeaksesi esityksen tai elokuvan parhaalla mahdollisella laadulla.

Tutustu projektorikangasvalikoimaamme

Tutustu kaapelinhallintatuotteisiimme

Tutustu kotiteatterijärjestelmiimme

Tutustu soundbar-valikoimaamme

Tutustu projektoritelinevalikoimaamme

Autamme sinua valitsemaan tarpeisiisi sopivan projektorin. Löydä vinkkejä oikean projektorin löytämiseen tämän oppaan avulla ja valitse projektori laajasta valikoimastamme.