
Älypuhelimen suojakuoret ja näytönsuojat - näin suojaat puhelimesi
Mitä eroa on näytönsuojalla, lompakkokotelolla ja älypuhelimen suojakuorella? Tässä artikkelissa annemme ohjeita puhelimen optimaaliseen suojaukseen.
Puhelimen näyttö rikkoutuu helposti, ja vahinko voi koitua hyvin kalliiksi. Useimmiten älypuhelimen näytön vaihto maksaa pienen omaisuuden.
Näytön suojaaminen puolestaan on edullista. Älypuhelimen näytönsuoja tai suojakuori maksaa vain muutaman kympin. Silti se riittää yleensä ehkäisemään puhelimen vauriot sen pudotessa seuraavan kerran pöydältä tai taskusta.

Näytönsuoja pelastaa päivän
”Kalliin älypuhelimen suojana tulisi olla vähintään karkaistusta lasista valmistettu näytönsuoja, sanoo Markus Wilhelmsen, joka työskentelee myyjänä Gigantin Phonehouse-myymälässä oslolaisessa Arkaden-ostoskeskuksessa.
Nämä suojat on valmistettu erittäin ohuesta karkaistusta lasista, joka kiinnitetään näytön päälle. Ne ovat lähes täysin syrjäyttäneet muutama vuosi sitten yleisesti käytetyt muovisuojat.
”Todellisuudessa muovisuojat suojaavat vain naarmuilta. Tästä syystä lasiset näytönsuojat ovat paljon parempi ratkaisu. Ne vaimentavat iskuja ja rikkoutuvat kalliin puhelimen näytön sijaan”, Wilhelmsen selittää.
Ja kun näin käy, näytönsuoja on helppo vaihtaa uuteen. Useimmiten älypuhelin itsessään ei vaurioidu lainkaan. Ennen näytönsuojan asentamista on varmistettava, että näyttö on kuiva, puhdas ja pölytön.
”Jopa kalliimmissa älypuhelimissa pelkkä näytön vaihto maksaa puolet koko puhelimen hinnasta. Näin ollen on järkevää maksaa muutama kymppi enemmän lasisuojasta, joka voi pelastaa puhelimesi monta kertaa,” hän sanoo.
Ohut karkaistusta lasista valmistettu näytönsuojakalvo ei vaikuta kosketusnäytön toimintaan, ja siinä on kolot kameralle, painikkeille ja muille tärkeille toiminnoille.

Monentyyppiset suojakuoret
Jos haluat varmistaa älypuhelimesi hyvän suojauksen vahingoilta, siihen kannattaa ostaa myös suojakuori. Suojakuoria on saatavana niin nahkaisina, silikonisina kuin muovisinakin, ja voit valita joko takaosaa suojaavan kuoren tai puhelimen molemmat sivut suojaavan flip-kotelon tai puhelinlompakon, jossa on tilaa myös korteille.
Voit valita älypuhelimeesi yksiväriset kuoret tai kuvioidut kuoret makusi mukaan.
”15–30-vuotiaat haluavat usein hienot kuoret, joissa on värejä ja kuvioita. Iäkkäämmät asiakkaat suosivat usein hillitympiä suojia”, Markus Wilhelmsen kertoo.
Hän selittää sekä takaosan kuorien, flip-koteloiden että lompakkomallien suojaavan puhelinta hyvin – myös sivuilta. Jälkimmäinen voi olla tärkeää.
”Joissain puhelimissa verkkoantenni sijaitsee puhelimen sivussa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos puhelin saa vaikkapa neljä kolhua samaan kohtaan, kuuluvuus voi heikentyä. Joissakin puhelimissa, etenkin Samsungin malleissa, on myös taustapuolella lasia, joka voi särkyä. Näissä tapauksissa älypuhelinta kaikilta sivuilta suojaava kuori on hyvä ratkaisu,” hän sanoo.
Puhelimen kuori ja lompakkokotelo suojaavat myös kameraa naarmuuntumiselta, kun puhelin laitetaan pöydälle. Jos kuitenkin valitset takaosaa suojaavan kuoren, kannattaa hankkia myös näytönsuoja.
Varmista puhelimen suojakuorta ostaessasi, että se sopii puhelimeesi. Niin Samsungin, iPhonen kuin muidenkin merkkien malleihin on saatavana erityisesti niitä varten suunniteltuja kuoria.

Puhelinlompakoiden plussat ja miinukset
Älypuhelimestasi tulee hiukan kookkaampi suojakuorta, etenkin lompakkokoteloa, käytettäessä. Wilhelmsenin mukaan lompakkomalli on juuri tästä syystä suositumpi naisten kuin miesten keskuudessa.
”Naiset kuljettavat puhelinta joka tapauksessa usein käsilaukussa, jolloin vähän isompi koko ja paino eivät haittaa”, hän kertoo.
Puhelinlompakossa on myös monia etuja: Se suojaa älypuhelinta molemmilta sivuilta, edestä ja takaa ja lisäksi siinä voi säilyttää luottokortteja ja muita kortteja. Näin ei tarvitse kantaa mukana sekä puhelinta että lompakkoa tai korttipidikettä.
“Ainoa ongelma on, että jos hukkaat puhelimen, hukkaat kaiken”, muistuttaa Wilhelmsen.
Joitakin vuosia sitten monet uskoivat, että älypuhelin poistaa korttien magnetoinnin, jos niitä kuljetetaan yhdessä. Wilhelmsenin kokemuksen perusteella tämä pelko on turha.
”Olen työskennellyt puhelinliikkeissä kolme vuotta ja myynyt tuhansia puhelinkuoria. En ole koskaan kuullut asiakkaan valittavan puhelimen vaikuttaneen korttien magnetointiin. Useimmissa tapauksissa korteissa olennaisinta on siru”, hän kertoo.