
Robottiruohonleikkurit: 5 ostovinkkiä
Robottiruohonleikkuria ostaessa on hyvä huomioida useita pieniä yksityiskohtia, joiden myötä saat pienestä ruohonleikkurista koko tehon irti. Ota rennosti ja anna robotin hoitaa ruohonleikkuu puolestasi.

1. Minkä kokoinen nurmikkoalueesi on?
Ensimmäinen huomioitava asia robottiruohonleikkuria ostaessa on nurmikon koko. Kuinka ison nurmikkoalueen robotti pystyy leikkaamaan riippuu laitteen akun koosta, ohjelmistosta ja leikkuupöydän leveydestä. Siksi on järkevää mitata leikattavan nurmikkoalueen koko etukäteen.
Pienet nurmikot
Jos nurmikkosi on pienempi kuin 500 m2 ja pihallasi on vain vähän esteitä tai piha on esteetön, niin robottiruohonleikkuri sopii sinne hyvin.
Keskikokoiset nurmikot
Jos nurmikkosi on kooltaan 500–1000 m2 tai pihallasi on useampia esteitä, kuten puita tai käännöksiä, kannattaa valita robottiruohonleikkuri 1000m2 kapasiteetilla.
Suuret nurmikot
Jos nurmikkosi koko ylittää 1000m2 tai pihallasi on suuri määrä esteitä, niin sinun kannattaa valita robottiruohonleikkuri, jonka kapasiteetti on vähintään 1000m2.

2. Onko nurmikollasi korkeuseroja?
Useimmat robottiruohonleikkurit selviävät 25 % ylämäestä. Jos pihallasi on tätä jyrkempiä nousuja, kannattaa sinun tutustua robottiruohonleikkurin ominaisuuksiin, jotta tiedät kuinka jyrkkiä ylämäkiä laite pystyy kipuamaan.
Näin voit laskea nurmikkosi kaltevuuden
Eri laitemallit sopivat eri kaltevuuksille ja sopivuus ilmaistaan prosentteina. Prosenttiosuus osoittaa suurimman mahdollisen kaltevuuden, jonka robottiruohonleikkuri pystyy hallitsemaan. Jos haluat laskea nurmikon tietyn osan prosentuaalisen kaltevuuden, voit tehdä sen seuraavasti: Kun alue on esim. 100 cm pitkä (mittaa etäisyys vaakasuunnassa) ja korkeusero on 36 cm, voit laskea kaltevuuden 36/100 = 0,36. Kerro luku 100:lla saadaksesi prosenttiosuuden. Tässä tapauksessa prosenttiosuus on 100x0,36 = 36, mikä tarkoittaa 36 % kaltevuutta.

3. Miten robottiruohonleikkurin käyttöönotto tapahtuu?
- Etsi sopiva paikka: Päätä ensin, minne haluat sijoittaa robottiruohonleikkurin latausaseman.
- Lataa robotti: Laita robottiruohonleikkuri latausasemaansa siksi aikaa, kun asennat rajakaapelin.
- Rajakaapelin asennus: Aseta rajakaapeli nurmikolle siten, että se ympäröi koko nurmikkoalan ja kiertää kaikki esteet, joita haluat robotin välttävän.
- Kiinnitä rajakaapeli tapeilla: Laita tapit tarpeeksi syvälle, jotta kaapeli koskettaa maata.
- Ohjelmisto: Avaa robottiruohonleikkurin järjestelmän menu (joko robotin näytön tai sovelluksen kautta) ja lähetä robotti testiajolle.
- Säädä tarpeen mukaan: Jos huonosti asetettu rajakaapeli haittaa robottiruohonleikkurin toimintaa, voit korjata kaapelin asentoa ja yrittää uudelleen.

4. Tarvitseeko robottiruohonleikkuri rajakaapelin?
Onko rajakaapeli tarpeellinen mille tahansa robottiruohonleikkurille?
Useimmat robottiruohonleikkurit suunnistavat rajakaapelin avustuksella. Kaapeli kertoo robotille signaalilla miltä alueilta nurmi pitää leikata ja miltä ei.
Kun latausasema on asennettu, muodostuu rajakaapelista piiri, joka lähettää robotille sähköisen signaalin. Robotti tunnistaa rajakaapelin signaalin perusteella ja tietää, milloin sen pitää pysähtyä ja vaihtaa suuntaa rajakaapelin kohdattuaan.
Onko ilman rajakaapelia toimivia robottiruohonleikkureita saatavilla?
Osa malleista toimii ilman rajakaapelia. Ecovacs-robottiruohonleikkuri hyödyntää kehittyneitä antureita ja AIVI 3D -esteenhavaitsemisjärjestelmää. Niiden avulla robotti hoitaa puutarha-apurin tehtävät erinomaisesti.

5. Miten robottiruohonleikkuria säilytetään?
Oma talli suojaa robottiruohonleikkuria sekä sään aiheuttamalta kulumiselta että ukkosmyrskyiltä ja salamavaurioilta, joiden korjaus voi käydä kalliiksi. Talli voi ehkäistä myös varkauksia, koska robottiruohonleikkuri ei tällöin ole niin näkyvästi esillä.