Kaikkeen löytyy ratkaisuSisäilma - oppaat ja artikkelitLämpöpumput - oppaat ja artikkelitPidennä ilmalämpöpumpun käyttöikää suojuksella
Pidennä ilmalämpöpumpun käyttöikää suojuksella
Suojus suojaa ilmalämpöpumpun ulkoyksikköä sateelta, lumelta, tuulelta ja jäältä ja pidentää sen käyttöikää. Suojakoteloita on saatavilla niin metallista kuin puusta valmistettuina, ja puisen suojuksen voi rakentaa helposti itsekin.
Kotelo myös piilottaa ilmalämpöpumpun katseilta, ja sen voi maalata talon väriseksi.
Suojaa rankoilta sääolosuhteilta
Ilmalämpöpumpun suojaaminen tekee siitä mukavamman katsella. Lisäksi pumppu kestää käytössä pidempään, kun se on suojassa sateelta, lumelta, tuulelta ja auringolta. Suojus estää myös puiden lehtiä ja muuta likaa tukkimasta lämpöpumppua.
Suojakotelossa on yleensä kolme seinää ja katos – neljäs seinä on talosi tai asuntosi ulkoseinä. Suojuksen ulkoseinien tulee olla rakennettu siten, että ilma pääsee kulkemaan niiden läpi, koska ilmalämpöpumppu kerää energian ulkoilmasta. Voit käyttää seinien rakentamiseen rimoja, jotka kallistat hieman viistoon alaspäin, jotta niiden väliin jää rako. Tällä tavoin ilma pääsee kulkemaan suojuksen sisään, mutta sade ja lumi eivät. Voit suunnitella juuri sellaisen suojuksen kuin haluat, kunhan ilma pääsee kiertämään rakenteissa. Toinen vaihtoehto on rakentaa ilmalämpöpumpulle suojakatos, jonka tueksi tulee jalusta. Katos suojaa ilmalämpöpumppua, mutta seinärakenteet ovat kevyet. Näin ilmalämpöpumppu on suojassa putoavalta lumelta ja jääpuikoilta, jotka voivat vahingoittaa sitä.
Eri materiaalien edut
Gigantin valikoimasta löytyy puinen ilmalämpöpumpun suojus, jonka voi helposti maalata sopimaan taloon ja ympäristöön. Voit myös palkata puusepän rakentamaan suojuksen tai tarttua vasaraan ja nikkaroida sen itse.
Valitse materiaaleja, jotka kestävät ulkoilmassa vuosia, koska yleensä ilmalämpöpumppu on käytössä 12–20 vuotta. Jos rakennat suojuksen puusta, varmista että puu on kyllästettyä. Puussa on materiaalina se hyöty, että voit maalata sen talosi väriseksi. Tällä tavoin ilmeestä tulee tyylikäs ja ilmalämpöpumppu voi näyttää luonnolliselta osalta taloasi.
Saatavilla on myös metallisia suojuksia, jotka sopivat erityisesti kosteaan ilmastoon. Metalli on materiaalina tyylikkäämpi, ja sen voi myös eristää ilmalämpöpumpun melun vaimentamiseksi.
Suojus on aina materiaalista riippumatta tärkeä osa asennusta. Ilmalämpöpumppu pitää suojata hyvin säältä, jotta se kestäisi mahdollisimman pitkään ja tuottaisi ympäristöystävällistä lämpöä pitkälle tulevaisuuteen.
Lue lisää lämpöpumpuista
Osto-opas: Meiltä löydät sopivan lämpöpumpun
Lue lisääLämpöpumpuilla on useita etuja kotiisi. Lue täältä lisää siitä, miksi sinun pitäisi valita ilmalämpöpumppu ja mikä malli sopii kotiisi!
Aika vaihtaa ilmalämpöpumppu uuteen?
Lue lisää3 varmaa merkkiä siitä, että ilmalämpöpumppu kannattaa vaihtaa uuteen.
Näin puhdistat ilmalämpöpumpun suodattimen
Lue lisääTiesitkö, että ilmalämpöpumpun suodatin tulee puhdistaa säännöllisin väliajoin? Likainen suodatin heikentää ilmalämpöpumpun tehoa ja nostaa laitteen melutasoa.
Ilmalämpöpumpun asennus ja kustannustehokas käyttö
Lue lisääLue kuinka käytät ilmalämpöpumppua kustannustehokkaasti kotisi lämmittämiseen.
Miten sijoittaa ilmalämpöpumppu?
Lue lisääTiesitkö, että lämpöpumpun sijoituspaikka vaikuttaa merkittävästi asunnon lämmitystehoon? Muista nämä seikat ja varmista, että lämpöpumppu toimii oikein.
Näin ehkäiset lämpöpumpun melua
Lue lisääIlmalämpöpumppu on eduksi sekä ympäristölle että kukkarollesi. Valitettavasti lämmityslaitteet pitävät kuitenkin jonkin verran ääntä. Lue lisää lämpöpumpun melun ehkäisemisestä.
Mökki viileäksi tai lämpimäksi ilmalämpöpumpulla
Lue lisääIlmalämpöpumpulla lämmität ja viilennät mökin fiksummin. Monia lämpöpumppuja voi nykyään hallita etäohjauksella, joko sisäänrakennetun wifi-yhteyden tai erillisen sovittimen välityksellä.