
Osto-opas: Meiltä löydät sopivan lämpöpumpun
Ilmalämpöpumppu on monipuolinen sisäilman parantaja. Ilmalämpöpumpulla viilennät kodin sisätilat tehokkaasti kesäkuumalla ja lämmität ne paukkupakkasilla. Erittäin energiatehokas ja ympäristöystävällinen lämmitysmenetelmä puhdistaa samalla huoneilmaa. Lue, minkälaisiin talouksiin ilmalämpöpumppu sopii ja mitä etuja lämpöpumppu tuo - ja millainen malli juuri sinun kannattaa valita!
Ilmalämpöpumpun edut
Ilmalämpöpumppu on ympäristöystävällinen, energiapihi ja edullinen lämmitysmenetelmä, jonka ansiosta kotisi lämpötila pysyy tasaisen lämpimänä myös paukkupakkasten aikaan. Kotiisi mitoitettu ilmalämpöpumppu voi toimia ensisijaisena lämmitysmenetelmänä, sillä se kykenee lämmittämään tehokkaasti laajoja alueita kodistasi.
Voiko lämpöpumpulla säästää sähköä? Vastaus on kyllä, ilmalämpöpumppu ottaa energiansa ulkoilmasta ja muuttaa sen lämmöksi tai jäähdytykseksi ja levittää sen kotiisi erittäin energiatehokkaalla tavalla. Tämän tekniikan ansiosta lämpöpumppu käyttää vain vähän energiaa.
Kaikki Gigantissa myytävät ilmalämpöpumput ovat suunniteltu Pohjoismaiseen ilmastoon ja toimivat jopa -25 pakkasasteessa. Ilmalämpöpumppu sopii täydellisesti niin kodin lämmitykseen kuin viilennykseen ilmastointilaitteen muodossa kesällä.
Ilmalämpöpumppu sisäilman parantajana
Sanana ”ilmalämpöpumppu” on hieman harhaanjohtava, sillä lämmityksen lisäksi se toimii erinomaisesti myös viilentävänä ilmastointilaitteena! Kuumina kesäpäivinä voit viilentää sisäilman tehokkaasti ilmalämpöpumpulla. Vastoin yleistä uskomusta, kodin viilentäminen ilmalämpöpumpulla ei ole kallista. Kodin viilennys ilmalämpöpumpulla kuluttaa vähemmän sähköä kuin sen lämmittäminen, sillä viilennettävän ilman lämpötilaero on pienempi. Tämän lisäksi ilmalämpöpumppu pienentää ilmankosteutta ja vangitsee pölyhiukkasia.
Lisää etuja:
- Ilmalämpöpumppu kierrättää ja viilentää sisäilmaa, jonka ansiosta sinun ei tarvitse pitää ikkunoita tai ovia auki.
- Ilmalämpöpumppu on hiljainen ja se voidaan asentaa makuuhuoneeseen.
- Ilmalämpöpumppu on energiatehokas edullinen ratkaisu, jota voidaan käyttää kodin viilentämiseen ja lämmittämiseen.
- Ilmalämpöpumppu puhdistaa huoneilmaa allergeeneista ja esimerkiksi siitepölystä.

Ilmalämpöpumpun valinta
Tarjolla on monenlaisia ilmalämpöpumppuja, joiden ominaisuudet ja teho vaihtelevat. Gigantti tarjoaa laajan valikoiman laadukkaita ilmalämpöpumppuja jokaisen tarpeisiin. Kotisi koko ja muoto ratkaisee, minkälaisen ilmapumpun tarvitset, mutta myös itse lämpöpumpun melutasolla ja energiatehokkuudella on merkitystä.
Suuri lämmitettävä pinta-ala vaatii lämpöpumpulta korkeamman tehon. Lämpöpumpun valinnassa kannattaa satsata tehokkaampaan. Suurempi lämpöpumppu, joka käy puolella teholla kuluttaa vähemmän sähköä kuin pienempi, joka joutuu käymään jatkuvasti täydellä teholla. Samalla laitteen käyntiääni pysyy alhaisempana.
Mieti, mikä seikka on tärkein juuri sinulle, jotta voit valita sopivimman mallin!

Sopiiko lämpöpumppu minun kotiini?
Lämpöpumppu toimii kaikenlaisissa kodeissa, mutta on tehokkaimmillaan asunnoissa, joissa on avoin huoneratkaisu. Pumppu sijoitetaan sinne, missä oleskellaan eniten. Mikäli kodissa on useampi kerros, suositellaan lämpöpumppu sijoitettavaksi portaikkoon. Näin lämpö leviää tasaisemmin kahden kerroksen välillä.
Sisäyksikkö sijoitetaan kodin keskeiselle paikalle, josta lämpö pääsee leviämään tehokkaimmin. Tämän lisäksi erityistä huomiota tarvitsee kiinnittää asennuspaikan etäisyyteen lattiasta, seinistä ja katosta.

Ilmalämpöpumppu mökille
Ilmalämpöpumpun asentaminen mökille on fiksua. Valitse älytekniikalla varustettu lämpöpumppu tai ilmalämpöpumppu, johon voit asettaa älytoimintoja ja näin pääset käynnistämään lämmityksen jo kotoa käsin ennen mökkimatkaa ja nauttia lämpimästä mökistä heti saapuessasi.
Kysymyksiä ja vastauksia ilmalämpöpumpusta
Kuinka paljon voin säästää sähköä vuoden aikana?
Lämpöpumpulla lämmitettävä omakotitalo kuluttaa vähemmän sähköä. Jos asut esimerkiksi 150-neliöisessä tai sitä suuremmassa talossa, voit säästää lämpöpumpun avulla jopa 3900 kWh vuodessa suoraan sähkölämmitykseen verrattuna.
Kuinka monta pakkasastetta ilmalämpöpumppu sietää, ennen kuin sen teho alkaa laskea?
Useimmat lämpöpumput lämmittävät tehokkaasti myös pakkasella. Pohjoismaiseen ilmastoon kehitetyt lämpöpumput toimivat jopa -25 pakkasasteessa.
Kuinka kova käyntiääni ilmalämpöpumpulla on?
Nykypäivän ilmalämpöpumput ovat teknisesti kehittyneitä ja sekä ulko- että sisäyksiköllä on hiljainen käyntiääni. Oikein asennettu ja sijoitettu lämpöpumppu on käytössä melko hiljainen. Vältä kuitenkin asentamasta ulkoyksikköä makuuhuoneen ikkunan läheisyyteen.
Mikä on lämpöpumpun keskimääräinen käyttöikä?
Lämpöpumpusta riippuen kestää se käytössä keskimäärin noin 10-15 vuotta.
Kuinka usein lämpöpumpun suodatin tulisi puhdistaa?
Puhdistuksen tarve riippuu siitä, kuinka aktiivisesti lämpöpumppua käytetään. Suosittelemme irrottamaan suodattimen noin kahden viikon välein ja puhdistamaan sen joko pölynimurilla tai juoksevalla vedellä.
Mitä COP tarkoittaa?
Lämpöpumppujen yhteydessä puhutaan usein lämpökertoimesta COP (”Coefficient Of Performance"). COP kertoo lämpöpumpun tehon. Mitä korkeampi COP- lämpökerroin on, sitä energiatehokkaampi lämpöpumppu on. Lyhyesti voidaan sanoa, että jos lämpöpumpulla on 7 C° lämpötilassa lämpökerroin 4,52, kuluttaa se silloin 1 kW energiaa (sähköä) ja tuottaa 4,52 kW energiaa (lämpöä).