
Tärkeää tietoa lämpöpumppujen sijoittamisesta
Tiesitkö, että lämpöpumpun sijoituspaikka vaikuttaa merkittävästi asunnon lämmitystehoon? Muista nämä seikat ja varmista, että lämpöpumppu toimii optimaalisella tavalla.
Lämpöpumput ovat tehokkaita kodin lämmityslaitteita, jotka lämmittävät sekä ilmaa että vettä. Tästä syystä yhä useammat valitsevat sellaisen lämmitysjärjestelmäkseen. Vaikka ajan myötä syntyy kustannussäästöä, voivat asennuskustannukset tuntua korkeilta. Tästä syystä voi olla houkutteleva ajatus asentaa pumppu itse, mutta kannattaa olla järkevä ja antaa asennus aina ammattilaisen tehtäväksi.

Sisäyksikkö
Sisäyksikön oikea sijoituspaikka riippuu valitun lämpöpumpun tyypistä. Ilma-ilmalämpöpumppu kannattaa sijoittaa tilaan, jossa oleskellaan paljon, kuten olohuoneeseen. Näin varmistetaan lämmön mahdollisimman hyvä leviäminen. Ilma-ilmalämpöpumpun tuuletin liikuttaa ilmaa ja pitää ääntä, joten yksikköä ei kannata sijoittaa suoraan lempinojatuolin taakse. Jos asunnossa on useita kerroksia, lämpöpumppu on hyvä asentaa ensimmäiseen kerrokseen lähellä avointa portaikkoa. Näin lämpö virtaa ylöspäin ja hyödyttää eniten.
Lämpöpumpussa on kaksi osaa, sisä- ja ulkoyksikkö. Sisäyksikkö onkin asennettava aina tilan ulkoseinälle, noin 1,8 metrin korkeudelle lattiasta. Tämä pätee erityisesti puulattiaisissa asunnoissa, sillä liian matalalle asennettu yksikkö voi kuivattaa lattiaa. Maalämpöpumpun sisäyksikkö on sen sijaan järkevintä asentaa tekniseen tilaan, mistä yhteys maaperään energian ottoa varten on helpompi toteuttaa. Vaikka lämpöpumppu sijaitsee suljetussa teknisessä tilassa, se lämmittää ja tuottaa energiaa silti koko asuntoon. Miten tämä on mahdollista? Maalämpöpumppu vaatii vesikiertoisen järjestelmän, mikä tarkoittaa sitä, että lämmön levittämiseen ei tarvita ilmaa ja avoimia tiloja.

Ulkoyksikkö
Lämpöpumpun ulkoyksikkö vastaa energian siirtämisestä ulkoa sisälle asunnon lämmitykseen. Lämpöpumpun tyyppi ratkaisee, mistä energiaa kerätään. Ilma-ilmalämpöpumput saavat energian ulkoilmasta, kun taas maalämpöpumput ottavat energian maasta, kuten kalliosta, maaperästä tai pohjavedestä. On tärkeää sijoittaa kaikentyyppiset ulkoyksiköt niille sopivalla tavalla, jotta vältetään myöhemmät ongelmat. Oikein asennettu lämpöpumppu myös kestää pidempään. Sopiva sisä- ja ulkoyksikön välinen etäisyys riippuu lämpöpumpun tyypistä ja on ilmoitettu aina asennusoppaassa. Usein yksiköiden välinen enimmäisetäisyys on noin 20 metriä. Suuri etäisyys ei vaikuta lämpöpumpun toimivuuteen, mutta voi aiheuttaa suuremmat asennuskustannukset.
Ulkoyksikkö voidaan asentaa yleensä rakennuksen ulkoseinälle tai erilliselle jalustalle. Myös ulos tuleva kondenssivesi on huomioitava. Yleisohjeena voidaan pitää ulkoyksikön asentamista perustuksen päälle, josta lähtee 3–4 metrin mittaiset putket sisäyksikköön. Yksikön on hyvä olla mahdollisimman suojaisessa paikassa, noin 50 senttimetriä maanpinnasta. Vältä asentamista puuseinälle tai muihin resonoivasta materiaalista valmistetulle seinälle. Jos yksikköä ei voida asentaa perustuksen päälle, voidaan käyttää jalustaa. On tärkeää myös muistaa erilliset pistorasiat – tämä on mainittu myös aina valmistajan toimittamassa käyttöoppaassa. Lämpöpumpun ulkoyksikkö voi aiheuttaa hieman melua, joten sitä ei kannata sijoittaa suoraan makuuhuoneen ikkunan alle – ei oman eikä naapurin. Näin varmistat, ettei kukaan menetä kallisarvoisia yöuniaan.