QLED, LED, OLED vai Mini-LED?
Onko LED-, OLED- ja QLED -televisioiden ero ainoastaan kirjaimissa? Ei tietenkään. Samsung, TCL, LG, Sony ja Philips käyttävät televisioidensa nimissä termejä, jotka ovat enemmänkin hämmentäviä kuin selventäviä. Markkinoilla on nykyään tarjolla runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, ja Mini-LED- ja OLED-teknologialla varustetut televisiot ovat ehdottomasti parhaimpia vaihtoehtoja. Gigantti auttaa sinua selviytymään lyhenneviidakossa uutta televisiota ostaessasi.
- Tutustu QLED-TV-valikoimaan
QLED-TV:n parhaat ominaisuudet
- Ainutlaatuinen kuvankirkkaus ja värientoisto
- Tyylikäs, ohut muotoilu
- Upea kuvanlaatu
- Tutustu OLED-TV-valikoimaan
OLED-TV:n parhaat ominaisuudet
- Suuri kontrasti sekä mustan ja tummien sävyjen toisto
- Upeat katselukulmat
- Upea kuvanlaatu
- Tutustu LED-TV-valikoimaan
LED-TV:n parhaat ominaisuudet (LCD)
- Televisio, joka tarjoaa paljon vastinetta rahoillesi
- Loistava hinta-laatusuhde myös suurituumaisissa televisoissa
- Kiitettävä kuvanlaatu
- Tutustu Mini-LED TV -valikoimaan
Mini-LED-TV:n parhaat ominaisuudet
- Vaikuttava kontrastintoisto tumma vs. vaalea
- Huipputason kuvan kirkkaus
- Upea kuvanlaatu
Mikä on QLED?
QLED on Samsungin kehittämä teknologia, mutta nykyään sitä käyttävät monet valmistajat mukaan lukien TCL. Lisäksi LG:llä on oma vastaava teknologiansa, josta he käyttävät nimitystä NanoCell. Lyhenne QLED viittaa Quantum Dot -teknologiaan, jossa LCD-paneelissa käytetään LED-taustavaloa. Toisin sanottuna QLED on perinteisen LED-teknologian kehittyneempi versio.
QD-teknologia mahdollistaa entistä laajemman väriavaruuden aina kaikkein kirkkaimpiin sävyihin saakka. QLED-televisioissa on lisäksi entistä parempi valovoimaisuus, joka tekee katselukokemuksesta miellyttävämmän myös kirkkaasti valaistussa tilassa. QLED on tunnettu erinomaisesta värientoistosta ja yksityiskohtaisemmista väreistä.
Mikä on OLED?
OLED eli Organic Light Emitting Diode perustuu orgaaniseen aineeseen, mikä poikkeaa tekniikaltaan LED- ja LCD-televisioista. Toisin kuin QLED, OLED-paneelien jokainen pikseli tuottaa valoa ja kaikki yksittäiset pikselit pystytään sammuttamaan kokonaan, mikä varmistaa entistä syvemmän mustan sävyt, joita Q(LED)-televisiot eivät pysty saavuttamaan. Vaikka OLED-televisiot pystyvätkin tuottamaan tummemmat mustan sävyt, on niiden valovoimaisuus ja valkoisen sävyt (Q)LED-televisioita heikompi. Koska jokainen pikseli valaisee itsensä, pystytään näytöstä tekemään entistä ohuempia. Myös katselukulma on useita LCD/LED-televisioita laajempi. Samsungin omistama paneelitehdas Samsung Display on myös kehittänyt uuden OLED-teknologian, johon kannattaa ehdottomasti tutustua, mikäli tekniikka ja erinomainen kuvanlaatu kiinnostavat.
Mikä on Mini LED?
Mini LED on uusi tehokkaampi LCD-näytön taustavalotekniikka. Kuten nimikin jo viittaa, näytön takana sijaitsevat LED-valot ovat aikasempaa pienikokoisempia, jonka ansiosta niitä mahtuu näytön taustalevyyn aikaisempaa enemmän. Mitä enemmän LEDejä LCD-pikseleiden takana on, sitä kirkkaampi kuva televisioon saadaan. Edistyneimmissä Mini LED -televisioissa on tuhansia himmennysalueita, joiden ansiosta myös tummat alueet ovat entistäkin tummempia, ja mustan tasot ovat lähellä OLED-television laatua. Kirkkauden lisäksi myös kuvan kontrasti ja tarkkuus paranee. Mikä tärkeintä, Mini LED -televisioiden teknologia takaa erinomaisen kuvanlaadun.
TV-valmistajat käyttävät Mini LED -teknologiasta eri nimityksiä – Samsung kutsuu tekniikkaa Neo-QLED, LG käyttää termiä QNED, kun taas Philips ja TCL ovat pitäytyneet Mini LED termissä.
Mikä on LED?
LED on lyhenne sanoille Light Emitting Diode eli hohtodiodi. LED-televisiot ovat nestekidenäyttöjä (LCD), jotka ovat perinteisiä LCD-näyttöjä energiatehokkaampia ja mahdollistavat korkeamman kuvanlaadun. Television pikselit heijastavat sivuilta tai takaa tulevaa valoa, joka parantaa kuvan kontrastia ja tarjoaa luonnollisemmat värit jopa kirkkaissa kuvissa.
Smart-TV
Lähes kaikki uudet televisiot ovat niin kutsuttuja Smart-TV:eitä, eli älykkäillä tekniikoilla varustettuja televisioita. Älyteknologialla varustettu televisio liitetään kodin WiFi-verkkoon tai verkkokaapelilla reitittimeen, jonka jälkeen sitä voidaan käyttää verkossa surffailuun tai sovellusten, kuten Netflix, Viaplay, HBO Nordic, YLE Areena tai YouTube -sovellusten suoratoistoon. Smart-TV:llä onnistuu myös Facebookin ja muiden sosiaalisten medioiden käyttäminen. Smart-TV-käyttöjärjestelmiä on useita, ja käyttöjärjestelmille on yhteistä sovelluspohjainen käyttö. Televisiot ovat esiladattu suosituilla sovelluksilla ja voit räätälöidä television juuri sinun käyttöösi sopivaksi sovelluskirjastosta löytyvien sovelluksien avulla.
Vinkki! Jos haluat älykkäimmän mahdollisen television ja parhaan sovellustarjonnan, sinun kannattaa valita televisio, jossa on käyttöjärjestelmänä joko Google TV, Tizen, WebOS tai Android. Vaihtoehtoisesti voit hankkia esimerkiksi Chromecast- tai Apple TV -mediasoittimen television lisäksi.
Mitä ottaa huomioon televisiota valitessa?
- Resoluutio. Valittavana on yleensä kolme vaihtoehtoa: 1080P (FHD) 1920x1080, 2160P (4K) 3840x2160 ja 4320P (8K) 7680x4320. 8K on paras televisiolle saatava kuvantarkkuus. 8K-laatuisia elokuvia ja muuta sisältöä on vielä tarjolla rajoitetusti, mutta yhä useimmilla älypuhelimilla pystyy kuvaamaan 8K-kuvalaatuisia videoita. 8K-laadun televisio on harkitsemisen arvoinen, jos haluat nauttia näistä videoista parhaalla mahdollisella laadulla.
- Virkistytaajuus (Hertz). Korkea virkistystaajuus takaa yleensä sen, että kuva pysyy selkeänä vauhdikkaissakin liikkeissä. Jos pelaat tai olet urheilun ystävä, suosittelemme valitsemaan television, jossa on vähintään 120 Hz:n virkistystaajuus.
- Käytätkö televisiota pelaamiseen? Jos aiot liittää televisiosi pelikonsoliin, kuten PlayStation 5:een tai Xbox Series X - konsoliin, valitse televisio, jossa on muuttuvalla virkistystaajuudella (VVR, Variable Refresh Rate) ja ALLM (Automatic Low Latency Mode) -tekniikalla varustettu HDMI 2.1 -liitäntä. Se mahdollistaa 4K-laadun 120 hz virkistystaajuudella.
Variable refresh rate (VRR) eli muuttuva virkistystaajuus on ominaisuus, jonka avulla jotkin näytöt ja televisiot sovittavat virkistystaajuuden jatkuvasti muuttuvaan kuvataajuuteen. Se on erityisen hyödyllinen pelaajille, koska nopeissa peleissä pelin kuvataajuus vaihtelee lennossa. ALLM eli Auto Low Latency Mode -tila sopeuttaa television automaattisesti matalan viiveen tilaan, mikä vähentää kuvan repeilyä. Pelikonsoli, tietokone tai muu laite lähettää signaalin näytölle, joka saa sen siirtymään automaattisesti pelaamiselle sopivaan matalan viiveen tilaan.
Tutustu eri valmistajien TV-malleihin
Lue lisää aiheesta:
Calman: TV-kalibrointi Gigantissa
Lue lisääKalibrointi tarjoaa TV-elämyksen optimoiduilla väreillä, jotta voit keskittyä todenmukaisista kuvista nauttimiseen. Koe elokuvat, TV-ohjelmat, urheilulähetykset ja muut sisällöt aidommilla kuvilla. Anna Gigantin kalibroida televisiosi ja nosta televisiokokemuksesi uudelle tasolle.
Osto-opas: Television seinäteline
Lue lisääOikeanlaisen seinätelineen valitseminen ja asentaminen saattaa olla haasteellista. Lue Gigantin vinkit TV:n seinätelineen valitsemiseen ja tutustu upeisiin tarjouksiimme.
Miksi kannattaa valita televisio 120 Hz:n virkistystaajuudella
Lue lisääTelevisiota valittaessa on otettava huomioon monia asioita, kuten esimerkiksi sen virkistystaajuus. Mutta mitä kaikki nämä numerot tarkoittavat?
Kuinka suuri television pitäisi olla?
Lue lisääResoluution ja kuvan laadun suuret edistysaskeleet ovat mahdollistaneet television suuremmat koot kuvan laadusta tinkimättä. Miten sitten osaan valita oikeanlaisen television?