Vertaa tuotteita Lisää maksimissaan kolme tuotetta vertailuun
 Epoq Trend -keittiö on saatavana useissa väreissä, Liquorice

Epoq - Vinkit keittiön valaistukseen

Valaistus on tärkeä osa keittiön kokonaisuutta. Työtasoilla, liedellä ja pesualtaan päällä on tärkeää olla hyvä valaistus. Myös laatikot, kaapit ja hyllyt tarvitsevat riittävän valon. Himmentimellä muutat kirkkaat spotit tunnelmaan sopivaksi. Epoq tarjoaa vinkkejä ja tärkeää tietoa keittiön valaistuksen suunnitteluun.
Valaistus on tärkeä osa keittiön sisustusta

Erilaiset valaistustarpeet

Nykyaikainen keittiön valaistusjärjestelmä on joustava ja tilanteeseen mukautuva. Joustavan ja käytännöllisen keittiön valaistuksen suunnittelu on helppoa, kun tiedät mitä valaistusmahdollisuuksia on tarjolla. Uuden keittiösi valaistuksen suunnittelussa on tärkeä ottaa huomioon työpisteiden valaistus ja tunnelmavalaistus. Himmennettävät valot sopivat täydellisesti koko keittiöön, sillä voit säätää valonvoimakkuutta tilanteeseen sopivaksi.

Ruoanvalmistuksen aikana on tärkeää olla hyvä, kirkas valaistus, jotta näet raaka-aineet kunnolla. Valon värilämpötilalla on myös väliä – ruoanvalmistuksen aikana värilämpötilaltaan kylmä valo (3000-6000 kelviniä) on ideaalinen. Valitettavasti värilämpötilaltaan kylmä valo on hyvin ”raaka” ja steriili. Tunnelmallinen valaistus saadaan aikaan värilämpötilaltaan lämpimällä valolla (2700-3000 kelviniä). Lämmin valo on pehmeä, ja saa tämän lisäksi myös ruoan näyttämään houkuttelevalta. Suurin osa Gigantissa myytävistä spottivaloista on värilämpötilaltaan n. 3000 kelviniä, jonka ansiosta ne sopivat hyvin yleisvaloiksi.

Värilämpötila ei ole ainut asia, mihin tulee kiinnittää huomiota. RA-indeksi, eli värintoistoindeksi (englanniksi CRI) on suure, jonka avulla mitataan valonlähteen kykyä toistaa värejä. RA-indeksin arvo mitataan asteikolla 0-100, jossa 100 on paras. Arvoltaan yli 80 omaava valo koetaan usein mahdollisimman luonnolliseksi, jonka vuoksi valaistusta hankittaessa, on syytä kiinnittää huomiota myös RA-indeksiin. Nykyään lähes kaikkien sisävalojen värintoistoindeksi on yli 80.

Billede af et Epoq køkken med LED-lys under overskabe

Valonlähteen sijoitus

Valonlähteen sijoituksella on myös tärkeä rooli keittiö suunnittelussa. Valmiit valaistusjärjestelmät, kuten LED-listat ja loisteputket, ovat helpoin tapa luoda riittävä valaistus työtason yläpuolelle. Valitettavasti LED-listat tai loisteputket tarjoavat vain harvoin mahdollisuuden himmennykseen. Suosituin valonlähde pohjoismaisessa keittiössä on spottivalaisin. Spottivalaisin asennetaan helposti työtason yläpuolelle ja niissä on usein himmennysmahdollisuus. Valikoimastamme löydät himmennettävät spottivalaisimet, joiden avulla valaiset keittiön työtasot helposti ja tehokkaasti.

Epoq tarjoaa kattavan valikoiman yläkaappien alle, laatikoihin ja kaappeihin asennettavia valoja. Kaappi- ja laatikkovalot tarjoavat monia mahdollisuuksia, ja riittävä valaistus on kaiken A ja O. Perinteisten koristelistojen (L:220cm, H:66mm) avulla voit ”piilottaa” LED-valot keittiön yläkaapin alle. LED-valolähteiden etäisyyksiin tulee myös kiinnittää huomiota.

Keittiön kaapin rakenteeseen integroitavat spottivalot antavat viimeistellyn lookin, mutta niiden asennus on vaativampaa. Asennukseen tarvitaan myös ylimääräinen peitelevy. Asennusvaiheessa keittiöasentajalle on tärkeää mainita, kuinka valaisimet halutaan asentaa.

Laatikoiden valaistus

Laatikoiden valaistus on saatavilla kaiken levyisille laatikoille. Jos tarkoituksenasi on valaista laatikoston ylin laatikko, tulee yläreuna korvata saman levyisellä metallisella etulevyllä. Gigantin keittiösuunnittelija auttaa sinua löytämään sinun keittiöösi sopivan ratkaisun.

Spottivalo tarjoaa riittävän kirkkaan työvalon keittiössä

Asennus

Jotta työtason valaistus olisi optimaalinen, tulee keittiön työtason valot, esim. spottivalot sijoittaa joko yläkaapin alalevyn keskelle tai etureunaan. Spottivalojen sijoituksessa pätee seuraavat säännöt (kun keittiön työtason ja yläkaapin alareunan väli on standardi, eli n. 50 cm):

  • Spottivalot, joissa sirontakulma on 60°, tulee etäisyys toisistaan olla 30 cm
  • Spottivalot, joissa sirontakulma on 90°, tulee etäisyys toisistaan olla 35-40 cm

Muunlaisissa asennuksissa voi asennusetäisyys olla suurempi. Valojen sijoitus on aina huonekohtaista ja mahdollisen käyttötarpeen mukaista. Jos keittiön työtason ja yläkaapin alareunan väli on suurempi kuin 50 cm, saattaa kirkas spottivalo olla häiritsevä. Tällaisessa tilanteessa ratkaisuna voidaan käyttää himmennintä, jonka avulla valon kirkkaus voidaan säätää silmälle sopivaksi. Himmennin voidaan asentaa usein haluamaasi paikkaan, kuten seinään tai vaikkapa työtasoon.

Tärkeää tietoa Epoq-valaistusjärjestelmästä

Valojen asennuksessa, kuten sopivan muuntajan valinnassa tulee noudattaa erityistä huomiota, jotta valaistuksen asennus suoriutuisi ongelmitta ja valojen käyttö olisi turvallista. Väärin asennettu valojärjestelmä saattaa vaurioittaa tuotetta ja/tai lyhentää niiden käyttöikää. Tämän vuoksi valojärjestelmän komponenttien yhteensopivuus on tärkeä tarkistaa.

Suurin osa Gigantissa myytävistä valaistusjärjestelmistä on mahdollista asentaa ilman sähköasentajaa.

San Diego LED-spotit tulee liittää yhteen ennen niiden verkkovirtaan. San Diego LED-spotteihin on mahdollisuus saada himmennysominaisuus. Lue asennusohjeet huolellisesti ennen asennusta. Yhteen San Diego -muuntajaan voidaan liittää enintään 6 spottivaloa.

Logik-valojärjestelmään kuuluvia tuotteita ei voida yhdistää San Diego -valojärjestelmään. Logik-järjestelmä tarjoaa sekä 15w että 60w muuntajat, sekä laajan valikoiman valonlähteitä, kuten pyöreitä ja neliönmuotoisia LED-valoja, ohuita LED-listoja ja LED-valonauhoja. Sarjaan kuuluu myös himmentimet. 60w muuntajaan voidaan liittää enintään 10 valonlähdettä/himmennin. Samaan sarjaan kuuluvat laatikkovalot ja työtasospotit voidaan liittää samaan muuntajaan, jos niiden etäisyys toisistaan ei ole liian suuri. Jos mukana tuleva johto on liian lyhyt, tulee sähköasentajan suorittaa mahdollinen johdon vaihto.

Epoq San DiegoNämä ohjaimet voidaan liittää vain San Diego (E11000089375) -spottivalaisimeen.

  • E11000085575 Himmennettävä San Diego -muuntaja
  • E11000085475 Standardi San Diego -muuntaja
Epoq NashvilleNämä ohjaimet voidaan liittää vain Nashville (E1100091657) -spottivalaisimeen.

  • E11000091775 Himmennettävä muuntaja
  • E11000091875 Ei-himmennettävä muuntaja
Epoq LogikNämä ohjaimet voidaan liittää vain Logik-valaisinjärjestelmään.

  • E11000088775 Logik 15 W 12V sovitin
  • E11000088975 Logik 60 W 12V sovitin
Nuoli tekstillä: Palaa Epoq-pääsivulle