Vertaa tuotteita Lisää maksimissaan kolme tuotetta vertailuun

Kameran osto-opas 2019

Digikamera, järjestelmäkamera, kompaktikamera vai bridge-kamera? Käyttöösi sopivan kameran löytäminen riippuu paljolti siitä, mitä haluat kuvata, missä haluat kuvata ja kuinka paljon haluat hallita kuvia tai videoita manuaaliasetuksilla. Tämä kameran osto-opas kertoo kameroiden erot, kameran toimintaperiaatteen, kameratekniikkaa ja mihin kameraa valitessa tulee kiinnittää huomiota. Lue lisää ja valitse oikein!
Gigantin kameran osto-opas tarjoaa vinkit ja neuvot, joiden avulla löydät sinulle sopivan kameran.

Osto-opas: Kamera

Digikamera, järjestelmäkamera, kompaktikamera vai bridge-kamera? Käyttöösi sopivan kameran löytäminen riippuu paljolti siitä, mitä haluat kuvata, missä haluat kuvata ja kuinka paljon haluat hallita kuvia tai videoita manuaaliasetuksilla. Tässä kameran osto-oppaassa kerromme kameroiden erot, selitämme kameran tekniikkaa ja mihin kameraa valitessa tulee kiinnittää huomiota. Lue lisää ja valitse oikein!

Älypuhelimen kameralla tallennat arjen ohikiitävät hetket näppärästi, ainakin hyvässä valaistuksessa. Mutta juhlien huippuhetkiin tarvitaan kamera, joka vangitsee hetket täydellisellä laadulla. Tässä videossa esittelemme eri kameratyypit ja kerromme niiden ominaisuuksista.


Kamera valokuvaukseen vai videokuvaukseen?

Oletko aikeissa käyttää kameraa valokuvaukseen vai ehkäpä hakusessa on kamera videokuvaukseen? Digikamera sopii "kevyeeseen" kuvaamiseen kun taas kompaktikamera tarjoaa aloittelevalle valokuvaajalle järjestelmäkamerasta tuttuja ominaisuuksia. Järjestelmäkamera on tunnetusti ammattilaisten ja intohimoisten harrastelijoiden varma valinta. Perinteisen videokameran rinnalle on noussut toimintakamera, eli actionkamera, joka on suunniteltu  videokuvaukseen ulkotiloissa. Alla kerromme lisää näistä kameratyypeistä

Digikamera

Digikameroita on saatavilla laajavalikoima, aina simppeleistä, "kohdista ja kuvaa" -malleista suorituskykyisiin kompaktikameroihin, joissa yhdistyvät verrattain kätevä koko ja järjestelmäkamerasta tuttuja edistyneitä ominaisuuksia.

Plussat ja miinukset
+ Helppo kuljettaa mukana
+ Helppokäyttöinen
+ Kompaktikamera tarjoaa edistyneitä ominaisuuksia
- Kuvanlaatu usein keskitasoinen
- Rajalliset kuvausasetukset

Järjestelmäkamera

Täysiveriset järjestelmäkamerat ovat ammattilaisten ja intohimoisten harrastelijoiden varma valinta. Järjestelmäkamerat tarjoavat täydet manuaaliasetukset, erittäin korkean kuvien- ja videokuvanlaadun sekä erittäin laajan valikoiman objektiiveja.

Plussat ja miinukset
+ Korkea kuvanlaatu
+ Manuaaliasetukset
+ Monipuoliset ominaisuudet
+ Vaihdettavat objektiivit
- Kömpelö koko ja painava
- Hankala kuljettaa mukana

Actionkamera

Actionkamera, eli toimintakamera, on täydellinen vauhdikkaiden seikkailujen tallentamiseen. Kompaktin kokonsa ansiosta kiinnität toimintakameran helposti esim. kypärään, rintakehän ympärille tai virvelin vapaan, ja kuvaat hurjimmat temput jopa 4K-laadulla.

Plussat ja miinukset
+ Helppo kuljettaa mukana
+ Erittäin kestävä
+ Täydellinen ulkokäyttöön
- Vaatii usein hyvät valaistusolosuhteet

Videokamera

Videokamerat eivät ole ainoastaan huonolaatuisten kotivideoiden kuvaamiseen. Uudet videokamerat tarjoavat mm. huikean 4K-kuvanlaadun ja optisen kuvanvakaimen. WiFi-yhteys tai Bluetooth tekee videoiden jakamisesta erittäin helppoa.

Plussat ja miinukset
+ Jopa 4K-kuvanlaatu
+ Hauska tapa ikuistaa muistot
+ Erinomainen vloggaukseen
- Kookkaampi kuin actionkamera

Kompaktikamera

Kompaktikamerassa yhdistyvät verrattain kätevä koko ja järjestelmäkamerasta tutut ominaisuudet, kuten suurempi kuvakenno, paremmat manuaaliasetukset ja vaihdettavien objektiivien tuoma monipuolisuus. Liitä kameraasi litteä objektiivi ja räpsi tilannekuvia arjen vilskeessä.

Kameran koko

Kameran koko on yksi tärkeimmistä asioista, mihin tulee kiinnittää huomiota. Sinun tulee löytää kamera, joka kulkee mahdollisimman vaivattomasti mukanasi, mutta tarjoaa kaikki tarvitsemasi ominaisuudet. Digikamera on täydellinen kokonsa ja painonsa puolesta esimerkiksi perhelomille ja päiväretkille. Järjestelmäkamera on hieman kömpelö ja painava. Vaihdettavat objektit lisäävät kuljetuskuormaa entisestään. Mutta sen minkä järjestelmäkamera häviää painossa, voittaa se kuvanlaadussa.

Videokamera on omiaan kuvaamaan kohteita, jotka ovat verrattain hallittavissa, kun taas actionkamera tallentaa vauhdikkaat tilanteet ns. kuvaajan silmin. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi koskenlasku, riippuliito tai laskettelu.

Kuvakenno

Kuvakennon koko

Jokaisen kameran sydän on kuvakenno. Kuvittele kuvakennoa filmin digitaaliseksi vastineeksi. Ottaessasi kuvaa, valo ohjataan objektiivin läpi kuvakennolle, jonka jälkeen kameran muu tekniikka muodostaa siitä kuvan.

Miksi kuvakennon koko on ratkaiseva?

Kuvakennon koko on yksi tärkeimmistä seikoista kameraa hankittaessa. Mitä isompi kuvakenno, sitä enemmän se kykenee vangitsemaan valoa. Ja mitä enemmän kuvakenno vangitsee valoa, sitä yksityiskohtaisempi kuvasta tulee.

Suurempi kuvakennon koko, kuten siirtyminen APS-C -kuvakennosta full frame -kuvakennoon, tarjoaa huomattavan eron kohdetta kuvattaessa. Full frame -kuvakenno ei rajaa reunoja, jonka hyödyllisyys osoittautuu maisemia tai rakennuksia kuvattaessa. Tämän lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden käyttää matalaa syväterävyyttä.

Suurempi kuvakenno tarjoaa mahdollisuuden käyttää hyväkseen parempaa dynaamista aluetta (kuvan vaaleiden ja tummien välinen suhde), vähentää kohinaa ja parantaa suorituskykyä hämärä- ja yökuvauksessa.

Hyvänä perussääntönä voidaan pitää, että kamerat, joissa on vaihdettavat objektiivit, ovat varustettu suurella kuvakennolla, kuten Full Frame -tai APS-C -kuvakennolla, kun taas digikamerat ja älypuhelimet ovat varustettu pienillä kuvakennoilla. Alla näet eri kuvakennojen koot.

Medium Format kuvakenno
Medium Format kuvakenno
Osto-opas: Kamera
Osto-opas: Kamera
Osto-opas: Kamera
Osto-opas: Kamera

Manuaaliasetukset

Manuaaliasetukset

Kuvauskokemuksen hieman karttuessa on aika siirtyä rohkeasti kohti manuaaliasetuksia. Manuaaliasetuksilla voit päästää luovuuden valloilleen. Säädä itse valotusaukkoa, valotusaikaa ja ISO-arvoa. Sinä, joka haluat kuviltasi enemmän, suosittelemme järjestelmäkameraa, joka tarjoaa parhaimmat manuaaliasetukset.

Mikä on valotusaukko?

Valotusaukko, eli aukko, on objektiivin sisällä oleva reikä, joka muodostuu himmentimestä. Valotusaukko määrittää, kuinka paljon kuvakennoon pääsee valoa. Himmennin taas koostuu teristä, joiden asentoa hallitaan manuaalisesti tai automaattisesti.

Valotusaukko ilmoitetaan numerolla, jonka edessä on ”f”-kirjain. Mitä pienempi ”f”-luku, sitä suurempi valotusaukko. Esimerkkinä f/1.8 luo suuremman aukon ja mahdollistaa suuremman valomäärän pääsyn kuvakennoon. Tämä luo kapean syväterävyysaleen ja mahdollisuuden säätää, kuinka teräväksi tai pehmeäksi haluat taustan jäävän. Pehmennetty tausta nostaa kuvauskohteen paremmin esiin.

Vastaavasti suuri “f”-luku, esimerkiksi f/16, päästää pienemmän määrän valoa kennoon luoden pitkän syväterävyysalueen, eli tarkat yksityiskohdat kautta koko kuva-alan. Suuri ”f”-luku soveltuu hyvin esimerkiksi maisemakuvaukseen.

Mikä on valotusaika?

Valotusaika kertoo, kuinka kauan aukko on auki ja päästää valoa kuvakennoon. Kuvanottohetkellä sulkija aukeaa ja päästää halutun määrän valoa valokennoon ja sulkeutuu tämän jälkeen. Mitä pidempi valotusaika on, sitä enemmän valoa pääsee valokennolle. Liian pitkä valotusaika saattaa kuitenkin aiheuttaa kuviin epätarkkuutta.

Lyhyt valotusaika on optimaalinen liikkuvien kohteiden kuvaamiseen, kuten urheilutapahtumien kuvauksessa tai luontokuvauksessa.

Pitkä valotusaika tarjoaa mahdollisuuden ottaa hieman taiteellisempia kuvia liikkuvista kohteista. Pitkä valotusaika sopii mm. maisemakuvaukseen tai tähtitaivaan kuvaukseen. Pitkällä valotusajalla kuvaaminen sopii erityisesti yökuvaukseen, koska se päästää enemmän valoa kuvakennoon.

Mikä on ISO?

ISO on kuvakennon valoherkkyyden arvo, joka mitataan numeroissa. Korkeampi ISO-asetus tarjoaa enemmän herkkyyttä valolle, kun taas alempi luku tarkoittaa vähemmän herkkyyttä.

Korkea ISO tarjoaa paremman suorituskyvyn hämärissä valaistusolosuhteissa kuvattaessa ja voit kuvata lyhyemmällä valotusajalla sekä pienemmällä aukolla. Huomioitavaa on, että liian korkea ISO saattaa tehdä kuvista rakeisia ja aiheuttaa kuviin epätarkkuutta.

Vaikka modernit kamerat kykenevät vähentämään korkean ISO:n aiheuttamaa rakeisuutta, kannattaa ISO-arvo usein pitää niin matalalla kuin mahdollista.

Videokuvaaminen

Videokuvaaminen

Videon kuvaamiseen on monia mahdollisuuksia. Kaikki riippuu siitä, mitä aiheita aiot kuvata eniten. Digikamerat ja kompaktikamerat ovat täydellisiä kuvaamaan arjen pieniä kohokohtia, kuten syntymäpäiväjuhlia tai lasten rantaleikkejä, mutta jos haluat videoiltasi enemmän, suosittelemme suuntaamaan katseen toimintakameroihin ja videokameroihin. Uudet videokamerat tarjoavat uskomattoman laadukkaan kuvan ja monipuoliset toiminnot. Actionkamera sopii täydellisesti vauhdikkaiden seikkailujen kuvaamiseen sen kompakti ja kevyen rakenteensa sekä edistyneen tekniikan ansiosta.

Videokuvanlaatuun tulee kiinnittää erityistä huomiota, jos olet aikeissa katsella videoitasi jälkikäteen suuremmalta näytöllä, kuten TV:llä tai tietokoneen näytöltä. Järjestelmäkamerat ja kompaktikamerat tarjoavat videokuvaukseen monipuolisia toimintoja ja varmistavat videoille korkeamman resoluution. Pienemmät näytöt, kuten älypuhelimen tai tabletin näytöt sopivat matalalla resoluutiolla kuvattujen videoiden tarkasteluun, kun taas TV-ruutu sopii loistavasti korkearesoluutioisen videosisällön katseluun. Monet valmistajat ovat alkanet kiinnittää yhä enemmän huomiota kameran videokuvausvalmiuksiin. Intohimoiselle videokuvaajille on tarjolla ammattitason kameroita 4K Ultra HD -ja nyt myös 6K-tarkkuudella!

Mikä on FPS ja miksi siihen tulee kiinnittää huomiota?

FPS, eli kuvataajuus, tulee sanoista Frames Per Second ja tarkoittaa näytölle piirrettyjen kuvien määrää sekunnissa. Mitä suurempi FPS on, sitä sulavaliikkeisempi video on.

Kuinka välttää kameran tärinää?

Monet kamerat ovat varustettu kuvanvakaimella, joka minimoi liikkeestä johtuvaa tärinää ja tekee videoista teräviä. Kuvanvakain on erinomainen ominaisuus, jos kuvaat videoita vapaalla kädellä tai haluat kuvata panorointitekniikalla.

Kuinka voin hidastaa videoita?

Erityisesti vauhdikkaissa videoissa hetket vilistävät ohi nopeasti. Osa kameroista tarjoaa ns. Slow Motion- tilan, jonka ansiosta voit hidastaa videoiden parhaimmat hetket ja nauttia yksityiskohdista entistä paremmin.

Objektiivit ja kameratarvikkeet

Objektiivit ja kameratarvikkeet

Objektiivit

Suurimpia järjestelmäkameran etuja on vaihdettavat objektiivit. Objektiivi muuntaa kameran täydelliseksi jokaiseen kuvaustilanteeseen. Olipa kyseessä makrokuvaus, urheilukuvaus tai esimerkiksi luontokuvaus - oikeanlainen objektiivi varmistaa parhaan mahdollisen kuvan. Tutustu eri objektiiveihin täällä.

Kameratarvikkeet

Kameralaukku, kolmijalka ja muistikortti - Oikeilla lisätarvikkeilla pidät huolta uudesta kamerastasi, luot kuvaustilanteissa kamerallesi vakaan alustan tai varmistat riittävästi tallennustilaa kaikille kuvillesi. Eri objektiivin suodattimet luovat kuviin eri tunnelman. Tämä on täydellinen tapa viimeistellä kuva tunnelmalla, joka jättää instagram-suotimet varjoonsa. Tutustu kameratarvikkeisiin täällä.

Mitä sinä haluat kuvata?

Osto-opas: Kamera
Osto-opas: Kamera
Osto-opas: Kamera
Osto-opas: Kamera
Osto-opas: Kamera
Osto-opas: Kamera

Tiedä mistä puhutaan!

Bluetooth | Bluetooth on lyhyen kantaman radiotekniikkaan perustuva langaton tiedonsiirtotekniikka, jonka avulla siirrät tietoja laitteesta toiseen.

NFC | Near Field Communication on lyhyen kantaman tiedonsiirtotekniikkaa, jonka avulla yhdistät laitteet toisiina langattomasti. NFC tarjoaa nopean ja helpon tavan luoda Bluetooth-yhteys koskettamalla kevyesti laitteita toisiinsa.

WiFi | Langaton tiedonsiirtostandardi, jonka avulla laite voidaan liittää internetiin tai muihin samassa verkossa oleviin laitteisiin.

GPS | Global Positioning System, eli maailmanlaajuinen paikallistamisjärjestelmä, on satelliiteista koostuva navigointijärjestelmä, jonka avulla voit määrittää sijaintisi.

Megapikseli | Digitaaliset kuvat ovat tehty pikseleistä. Yksi megapikseli vastaa miljoonaa pikseliä.

ISO | Kuvakennon valoherkkyysarvo. Mitä suurempi arvo on, sitä herkempi kuvakenno on.

HD-video (720 / 1080p) | HD tarjoaa videoille 1280 × 720 pikselin kuvatarkkuuden, kun taas full HD tarjoaa videolle 1920 x 1080 pikselin kuvatarkkuuden.

4K Ultra HD -video | 4K-video (3 840 × 2 160 pikseliä), jonka ansiosta videossa on neljä kertaa korkeampi kuvanlaatu kuin Full HD -videoissa.

Kennotyypit (CMOS / CCD) | Kenno tallentaa valon ja muuttaa sen kuvaksi. CMOS (complementary metal-oxide-semiconductor) on tehokas ja käyttää hyvin vähän virtaa sekä kykenee tallentamaan kuvia nopealla tahdilla. CCD (charged couple device) tarjoaa korkealaatuisen kuvan, erinomaisen dynaamisen alueen sekä kohinan hallinnan.

Näytön tyypit (LCD / LED / OLED / TFT) | LCD (nestekidenäyttö) koostuu sähköisesti ohjatusta, valoa polarisoivasta nesteestä. LED koostuu valodiodeista. OLED on lyhenne sanoista organic lightemitting diode, jolla tarkoitetaan orgaanista lediä. TFT (thin film transistor) on teknologia, jolla LCD-näytöistä saadaan tarkempia vähemmällä energiankulutuksella.

Pikakamera | Pikakamerat tulostavat kuvat välittömästi niiden ottamisen jälkeen. Instax ja Polaroid ovat johtavia pikakameroiden valmistajia.

Kuvanvakain | Kuvanvakain vähentää liikkeestä johtuvaa tärinää, jonka ansiosta kuvista tulee terävämpiä ja videoista sulavampia.

Etsin | Etsin on kamerassa oleva pieni aukko, jota vasten silmä laitetaan kuvan rajaamista ja kameran suuntaamista varten. Etsin voi olla optinen (järjestelmäkamerat) tai digitaalinen (peilittömät kompaktikamerat). Nykyaikaisissa digikameroissa on harvoin etsintä.

FPS | FPS, eli kuvataajuus, tulee sanoista Frames Per Second tarkoittaa näytölle piirrettyjen kuvien määrää sekunnissa. Mitä suurempi FPS on, sitä sulavaliikkeisempi video on.

Objektiivin kiinnitys | Kameran rungossa oleva kohta, johon objektiivi kiinnitetään. Huomioithan, että jokaisella kameravalmistajalla on omanlainen kiinnitysstandardi, jonka vuoksi sinun tarvitsee varmistaa, että objektiivi on yhteensopiva järjestelmäkameran kanssa.

Sisäinentarkennus | Osa objektiiveista on varustettu ominaisuudella, jonka ansiosta objektiivin pituus ei kasva tarkennuksessa. Tämä ominaisuus on täydellinen erityisesti makrokuvauksessa, jossa kohde on jo erittäin lähellä objektiivia.

Säänkestävä | Osa premiumtason objektiiveista on rakenteeltaan säänkestäviä, joka ansiosta ne eivät vaurioidu sateessa, sumussa tai pölystä.

Slow Motion | Slow motion tarjoaa mahdollisuuden hidastaa videoita, jotta voit katsella niitä hitaammalla kuvannopeudella – ideaali vauhdikkaiden kohtauksien toistamiseen.

Parhaat kamerat Gigantista:

Ei tuotteita

 
 • 16.4 Mpix, 5x optinen zoomi
 • Sisäänrakennettu Bluetooth, WiFi
 • Veden-, pölyn-, pakkasen- ja iskunkestävä
  
 
GoPro Max actionkamera
Keskusvarastossa (25+)  
51671
499
 
 
Norm. 519€
Keskusvarastossa (25+)  
 • 5.6K/24 fps videot
 • Max Hypersmooth -vakautus
 • Vedenkestävä 5 m asti
TARJOUS VOIMASSA SU 31.1. ASTI
TARJOUS VOIMASSA SU 31.1. ASTI
  
 
 
 • 1" MOS-kenno, 20,1 megapikseliä
 • Leica-objektiivi, 10x optinen zoomi
 • 4K-videokuvaus, Post Focus -toiminto
  
 
Kitvision Venture 720p action-kamera
Keskusvarastossa (100+)  
Keskusvarastossa (100+)  
 • HD 720p -videot, 5 MP kuvat
 • 120°-laajakulmaobjektiivi
 • 2" näyttö
  
 
Olympus Tough TG-6 Adventure Kit digikamera + tarvikkeet (musta)
Keskusvarastossa (50+)  
Norm. 469€
Keskusvarastossa (50+)  
 • 12 megapikseliä, 4x optinen zoom
 • Veden- ja iskunkestävä
 • Adventure Kit -lisätarvikkeet
TARJOUS VOIMASSA SU 31.1. ASTI
TARJOUS VOIMASSA SU 31.1. ASTI
  
 
Sony FDR-AX43 4K videokamera
Saapuu varastoon 02.03.2021  
186891
699
 
 
Saapuu varastoon 02.03.2021  
 • 4K, Exmor R CMOS -kenno
 • 5-akselinen Balanced Optical SteadyShot
 • 20-kertainen optinen zoom
  
 
GoPro Hero 9 Black actionkamera
Keskusvarastossa (100+)  
214889
505
 
 
Keskusvarastossa (100+)  
 • 5K/30 fps -video, 20 Mpx valokuvat
 • HyperSmooth 3.0 -vakautus
 • Vedenkestävä 10 m asti
  
 
Vertaile
Lisää ostoskoriin
Keskusvarastossa (<5)  
 • 26,2 megapikselin CMOS-kenno
 • 3" LCD-kosketusnäyttö
 • Sisältää objektiivin, Wi-Fi, NFC, GPS
  
 
Fujifilm FinePix XP140 digikamera (sky blue)
Keskusvarastossa (100+)  
Keskusvarastossa (100+)  
 • 16.4 Mpix, 5x optinen zoomi
 • Sisäänrakennettu Bluetooth, WiFi
 • Veden-, pölyn-, pakkasen- ja iskunkestävä
  
 
Panasonic Lumix DC-G90 CSC + G Vario 12-60 mm f/3.5-5.6 objektiivi
Keskusvarastossa (5+)  
Keskusvarastossa (5+)  
 • 20,3 Mpx, 4K video
 • 3" OLED-kosketusnäyttö
 • Säänkestävä
  
 
 
 • 16.4 Mpix, 5x optinen zoomi
 • Sisäänrakennettu Bluetooth
 • Veden- ja iskunkestävä
  
 
Sony A6000 järjestelmäkamera + 16-50mm PZ (musta)
Saapuu varastoon 16.02.2021  
Saapuu varastoon 16.02.2021  
 • 24.3 MP CMOS-kenno Exmor
 • 1080p/60 fps Full HD -videot
 • 16-50 mm Sony Power Zoom
  
 
Loading