Ohita
Nainen ottaa valokuvan auringonlaskun aikaan satamassa

Parhaat kamerapuhelimet ja kuvankäsittelysovellukset

Valokuvaajilla on vanha sanonta: Paras kamera on se, joka on mukana. Nykyisin se on ehkä enemmän totta kuin koskaan aiemmin. Kamerapuhelimet ovatkin mullistaneet valokuvauksen lisäksi myös tapamme käyttää valokuvia: niin kuvien ottamisen, muokkaamisen kuin jakamisenkin. Olivatpa kyseessä söpöt eläimet, upeat auringonlaskut tai hienot temput – millä laitteella ikuistat ne parhaiten? Ohessa esittelemme testien parhaat Samsung-, Apple- ja Google-puhelimet.

Lue lisää DxO Mark -kameratestistä - riippumattomalta kameratesteihin erikoistuvalta sivustolta.

Nainen ottamassa valokuvaa makaroneista ja kahvikupillisesta

Tärkeintä on kokonaisvaikutelma

Megapikselien määrä ei ole enää olennaisin kysymys mobiilikameraa etsittäessä. Nykyisin kaikissa hyvissä mobiilikameroissa on riittävä määrä megapikseleitä, joten huomio kiinnittyy muihin ominaisuuksiin, joita ei olekaan enää niin helppo tunnistaa.

  1. Yksi olennainen tekijä on kuvakennon koko ja laatu. Se määrittää, miten hyvin valo tallentuu – jos ei ole valoa, ei ole valokuvaa.
  2. Myös kuvaprosessori on tärkeässä osassa, sillä se käsittelee datan muotoon, jossa me näemme sen näytöllä. Useimpien nykyaikaisten laadukkaiden älypuhelinten keskusyksiköissä on erilliset grafiikkaprosessorit, jotka pystyvät nopeasti näyttämään kuvat, kuten valokuvat, videot ja pelit kuormittamatta liikaa varsinaista sovellusprosessoria.
  3. Kolmas tärkeä seikka on hyvä salama. Emme usein tajuakaan, miten iso osa ajastamme kuluu huonossa valossa, sisätiloissa tai illalla. Salama määrittää usein tekeekö otos oikeutta muistikuvalle.

Tiivistettynä: ei kannata murehtia yksittäisiä ominaisuuksia, vaan kokonaisvaikutelmaa.

10 vinkkiä älypuhelimella kuvaamiseen