Vertaa tuotteita Lisää maksimissaan kolme tuotetta vertailuun
Valitse lapselle sopiva tabletti Gigantin avulla

iPadit ja tabletit lapsille - hyviä vinkkejä ja neuvoja

Tabletti voi olla loistava pienillekin lapsille. Mutta mihin raja pitäisi vetää? Ja millaisia opettavaisia sovelluksia on tarjolla? Tässä muutamia hyviä neuvoja.

Useimpia vanhempia ihastuttaa, miten helposti lapset oppivat käsittelemään tablettia. Aivan pienetkin lapset vaikuttavat intuitiivisesti ymmärtävän, miten näyttöä voi painaa, vierittää ja zoomata. Jotkut pikkuiset yrittävät suurentaa jopa tavallisia kehystettyjä valokuvia sormella tökkimällä ja hermostuvat, kun se ei onnistu.

Tabletista tulee nopeasti lapsen hyvä kaveri, joka pitää hänet tuntikausia tyytyväisenä – koko lauantaiaamun tai mökkimatkan. Kuten aina, asialla on kuitenkin hyvät ja huonot puolensa. Ja vaikka lapsi rakastaakin iPadiaan, rajojen asettaminen on vanhempien vastuulla.

 Käyttäkää tablettia yhdessä

Käyttäkää tablettia yhdessä

”Lasten tabletin käytölle ei ole mitään ehdotonta ikärajaa. Vanhemmat tuntevat oman lapsensa parhaiten. Kaikkein pienimmät tarvitsevat kuitenkin apua tabletin aktiiviseen käyttöön, koska se vaatii sekä hienomotoriikkaa että keskittymiskykyä ja muita taitoja”, Norjan mediaviranomaisen Medietilsynetin vanhempi konsultti Ida Aspeslåen Erikstad sanoo.

Hän neuvoo vanhempia käyttämään iPadia tai tablettia yhdessä lapsensa kanssa. Silloin se voi olla yhtä arvokasta kuin kirjojen lukeminen ja muut leikit.

”Monelle pikkuiselle parasta tabletin käytössä on viettää aikaa äidin tai isän kanssa, jutella, osoitella, nauraa ja olla lähekkäin”, hän toteaa.

”Samalla on myös helppo puhua lasta mahdollisesti pelottavista asioista.”

Tabletin parissa käytetty aika ei ole niin tärkeää kuin se, mitä sillä tehdään

Lapset ja ruutuaika

Yksi nykyvanhempia tavallisimmin askarruttavista kysymyksistä on sopiva ruutuaika. Tabletin parissa tunnit rientävät, mutta milloin ajankäyttö on liiallista? Medietillsynetin mukaan ei kannata laskea minuutteja, vaan ottaa huomioon, mihin lapsi käyttää tablettia. Ruutuajan tiukkaa rajoittamista mielekkäämpää on, että lapsi saa tehdä rakennuksensa valmiiksi tai katsoa ohjelman jakson loppuun. Lisäksi on tietysti eri asia, puuhaileeko lapsi opettavaisen sovelluksen parissa vai katseleeko hän passiivisesti viihdettä.

”Monille vanhemmille on kuitenkin tärkeintä rajoittaa omaa median käyttöään. Jos itse istuu jatkuvasti puhelimen tai tabletin ääressä, lapsi odottaa saavansa toimia samoin”, Ida Aspeslåen Erikstad toteaa.

”Ei myöskään pidä paikkaansa, että näyttö kiehtoo kaikkia lapsia. Varsinkin pikkulapset kyllästyvät ja väsyvät tablettiin nopeasti ja haluavat mieluummin tehdä jotain muuta”, hän lisää.

Iloiset otukset

Lapsille sopiva tabletti

Alkuvuosina tabletilla tarkoitettiin lähes automaattisesti iPadia. Nykyään valikoima on huomattavasti laajempi, myös huokeammissa hintaluokissa.

Alle kolmivuotiaille riittää hyvin jokin edullisista malleista – tai oma vanha iPadisi. Hehän käyttävät joka tapauksessa tablettia etupäässä musiikin kuunteluun, elokuvien katseluun ja yksinkertaisiin peleihin.

Akun kestokaan ei ole kovin tärkeä tekijä – varsinkaan, jos vanhemmat haluavat rajoittaa lapsen ruutuaikaa.

Jos tablettia on aikomus käyttää televisiona autossa, suosittelemme vähintään kymmentuumaista mallia. Muuten se on liian pieni ripustettavaksi etuistuimen selkänojaan.

Netiketti ja pääsyn rajoittaminen

Minkä tabletin valitsetkin, voi olla järkevää rajoittaa lapsen pääsyä sovelluksiin. Tämä ei poista vastuuta netiketin opettamisesta, mutta tekee käytöstä turvallisempaa.

”Monien tablettien (ja puhelinten) näytön voi lukita siten, ettei lapsi pysty siirtymään omin päin minne vain näyttöä pyyhkäisemällä ja painamalla. Myös monissa viihdesovelluksissa on lapsilukko. Jotkut vanhemmat myös lataavat itse tabletille lapsille sopivaa sisältöä ja kytkevät sitten laitteen irti verkosta”, Aspeslåen Erikstad sanoo ja lisää:

”Joka tapauksessa aikuisten on tärkeää tarkkailla, mitä lapset tabletilla tekevät ja keskustella siitä heidän kanssaan.”

Lapsille sopivimmat sovellukset

Opettavaisia sovelluksia ja pelejä pienille lapsille

Muun muassa näitä sovelluksia Barnevakten-mediayhdistys suosittelee alle 6-vuotiaille lapsille. iPad-sovellukset toimivat myös iPhonella.

Huvi (iPad): Antaa vanhemman rajoittaa, mitä YouTube-videoita lapset pääsevät katsomaan.

Bloom, Megalearn (iPad): Kaunis ja opettavainen sovellus, jolla lapset voivat tutustua kasveihin. Yli 4-vuotiaille.

Mammals, Tinybop (iPad): Kiehtova ja opettavainen sovellus eläimistä. Yli 4-vuotiaille.

Dragonbox Numbers (iPad/Android): Sovellus, joka yhdistää pelaamisen ja yksinkertaiset matematiikkatehtävät. Yli 4-vuotiaille.

Norjalainen Barnevakten-mediayhdistys suosittelee myös push-ilmoitusten ja sovelluspäivitysten poistamista käytöstä sekä sovellusten sisäisten ostojen estämistä. iPadilla tämä tapahtuu ottamalla pois käytöstä Rajoitukset-valikossa oleva Ostot apeissa -vaihtoehto. Saman valikon Sallittu sisältö -kohdassa voi estää ikärajaltaan liian korkeiden sovellusten lataamisen.