Vertaa tuotteita Lisää maksimissaan kolme tuotetta vertailuun
Naurava nainen pitää kädessään kaukosäädintä television edessä.

Uuden television asennus

Tarvitsetko apua uuden televisiosi kanssa? Tässä oppaassa kerromme, mitä pitää ottaa huomioon kun kiinnität televisiota seinälle tai jalustalle, miten määrität kaukosäätimen asetukset, päivität television, asennat sovellukset ja yhdistät television digiboksiin ja muihin laitteisiin.
Television mittausta.

1. Ennen asennusta

Vaikka TV olisikin suljetussa alkuperäispakkauksessaan, kannattaa sen kunto aina tarkistaa silmämääräisesti ja varmistaa, ettei siinä ole kuljetusvaurioita. Vaurioitunut tuote tulee palauttaa.

Televisiot ovat nykyään kevyempiä kuin koskaan, mutta samaan aikaan ostamme mielellämme tuumakooltaan entistä suurempia malleja, 65-tuumaisia ja sitäkin suurempia. Tämänkokoiset televisiot painavat jo sen verran, että niiden turvalliseen käsittelyyn ja asennukseen tarvitaan vähintään kaksi henkilöä.

TV-kiinnikkeiden ruuvausta.

2 A. Television kiinnitys jalustaan

Useimmat meistä pitävät televisiota jalustalla, joka tulee yleensä mukana pakkauksessa. Se pitää kuitenkin yleensä kiinnittää televisioon itse. On tärkeää seurata ohjeita huolellisesti: Ruuvien pitää olla kunnolla kiinni, mutta ei niin tiukasti, että niiden kierteet menevät rikki. Kun TV-jalusta on kiinnitetty, voi television nostaa TV-tasolle. Tason tulee olla riittävän leveä, jotta jalusta seisoo sen päällä tukevasti, ja riittävän vankka kestämään television painoa.

Eikö jalustan ruuvailu houkuttele? Voimme asentaa television jalustalle puolestasi.

Kaksi miestä nostaa televisiota seinälle

2 B. Television kiinnitys seinälle

Haluatko kiinnittää TV:n jalustan sijaan seinälle? Seinäteline ei yleensä sisälly myyntipakkaukseen, vaan se on ostettava erikseen. Seinätelineitä on saatavilla eri tyyppisiä. Tärkeintä on telineen oikea koko, jotta se pystyy kantamaan television painon ja sen VESA-mitat vastaavat televisiossa olevia ruuvien kiinnityskohtia.

Seinäteline koostuu käytännössä kahdesta osasta: yksi osa ruuvataan TV:n taakse, ja toinen osa ruuvataan kiinni seinään ennen kuin TV asetetaan paikalleen. Television kiinnityspisteisiin ruuvattavan osan pystyy kiinnittämään kuka tahansa. Haastavampaa on varmistaa, että seinään ruuvattava osa on kiinnitetty kunnolla. Muistathan, että 75-tuumainen televisio painaa reilusti yli 40 kiloa, joten huolimattomuuteen ei ole varaa.

Seinätelineen mukana ei välttämättä tule ruuveja kiinnitystä varten. Syy tähän on se, että vaadittava ruuvityyppi riippuu siitä, onko seinä kipsiä, puuta vai betonia. Saatat tarvita myös laajennuspultteja, massiivipuuruuveja tai betonitulppia sekä porakonetta, iskuporakonetta betoniseinille, vatupassia tai rakenneilmaisinta.

Opas sopivan seinätelineen valintaan

Sopiva asennuskorkeus? Yksiselitteistä vastausta ei ole, vaan asennuskorkeus riippuu paikasta ja katsojista. Monet asentavat television kuitenkin hieman liian korkealle. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että television kuvan alareunan tulisi olla 50-60 senttiä lattiasta. Näin voit katsoa televisiota sopivasta katselukulmasta ilman niskan rasittumista, eikä se myöskään ole niin matalalla, että sohvapöytä tai sohvan käsinojat olisivat kuvan esteenä.

Kuulostaako hankalalta? Jätä television asennus seinälle meidän huoleksemme.

Samsung QLED -kaukosäädin

3. Kaukosäätimen yhdistäminen televisioon

Useimmissa tapauksissa riittää, kun asetat mukana tulevat paristot kaukosäätimeen ja aktivoit ne pientä muovista kielekettä siirtämällä.

Yhä useampi televisio käyttää kuitenkin Bluetooth-teknologiaa. Sen ansiosta kaukosäätimellä on parempi kantama, eikä sitä tarvitse osoittaa suoraan kohti televisiota. Bluetooth-kaukosäätimet tulee yhdistää televisioon yleensä pitämällä kaukosäädintä televisiota vasten ja painamalla kahta painiketta. Painikkeet vaihtelevat merkeittäin, Samsungilla ne ovat «Takaisin» ja «Toista»-painikkeet. Televisio antaa sinulle vahvistuksen pariliitoksen onnistumisesta, joten tarkista käyttöohjeet, jos yhdistäminen ei onnistu.

Muistitikun liittäminen kannettavaan tietokoneeseen.

4. Televisio verkkoyhteydellä: päivittäminen ja sovellusten asennus

Koska uusi televisiosi on saattanut viettää pitkäkin aikoja myymälässä tai varastossa, päivityksiä on todennäköisesti saatavilla jo ostohetkellä. Niille onkin tärkeää varata riittävästi aikaa.

Jos huoneesta löytyy verkkokaapeli, riittää, kun yhdistät sen televisioon. Koska useimmissa televisioissa on nykyään sisäänrakennettu langaton verkkovalmius, ei kaapelia välttämättä tarvita. Palauta sen sijaan mieleesi langattoman verkon salasana ja yhdistä televisio verkkoon noudattamalla näytöllä näkyviä ohjeita.

Halutessasi hoidamme television päivityksen ja käyttöönoton puolestasi: Voit hankkia Käyttövalmis televisio -palvelumme myymälästämme.

Päivitys verkkoyhteydellä:

Kaikki TV-valmistajat päivittävät laitteidensa ohjelmistoja jatkuvasti, joten uudet televisiot hakevat ohjelmistopäivityksiä aina ollessaan yhteydessä verkkoon. Jos televisio pyytää vahvistusta uuden version lataamiseen, kannattaa sinun aina valita ”Kyllä” välttääksesi pieniä virheitä ja television hitautta. Päivityksen aikana televisio saattaa käynnistyä uudelleen useita kertoja. Päivitykseen kuluva aika vaihtelee päivityksen suuruusluokan ja verkkoyhteyden nopeuden mukaan. On tärkeää antaa television ladata ja asentaa päivitykset loppuun saakka kaikessa rauhassa.

Päivitys USB-muistitikulta:

Jos verkkoyhteyden käyttö ei ole mahdollista, voit ladata TV-päivityksiä myös tietokoneelle. Kopioi ladatut päivitykset tietokoneelta muistitikulle, josta ne voi siirtää televisioon USB-portin välityksellä. Seuraa kuitenkin tarkasti television käyttöohjeita, sillä päivitystapa vaihtelee valmistajalta toiselle.

Netflixin ja muiden sovellusten käyttö:

Verkkoon yhdistetty televisio tarjoaa paljon sisältöä. Useimmissa televisioissa on valmiiksi asennettuna Netflix-sovellus. Jos sinulla on jo Netflix-tili, voit kirjautua sisään tunnuksillasi. Luo tarvittaessa uusi käyttäjätili suoraan television näytöllä.

Muut sovellukset, kuten Spotify, ViaPlay tai HBO Hordic, tulee ladata television sovelluskaupasta. Ne toimivat puhelinten sovelluskauppojen tavoin ja vaativat yleensä rekisteröinnin tai sisäänkirjautumisen. Tämän jälkeen voit ladata sovelluksia ja kirjautua sisään palveluihin, joita haluat käyttää.

Kaukosäädin ja digiboksi.

5. Kanavien asennus

Analogisten kanavalähetysten loputtua vuonna 2007 televisiolähetysten vastaanottamiseen vaaditaan digitaalisovitin eli tutummin digiboksi. Niitä on kahdenlaisia:

  • Erillinen digiboksi: Erillinen digiboksi yhdistetään televisioon HDMI-kaapelilla parhaan kuvan- ja äänenlaadun takaamiseksi.
  • Sisäänrakennettu vastaanotin: Monissa uusissa televisioissa on sisäänrakennettu digitaalinen vastaanotin, jolloin erillistä digiboksia ei tarvita. Vastaanottimeen liitetään digitaalinen ohjelmakortti.

Voimme myös hoitaa kanavien asennuksen puolestasi. Se sisältyy seuraaviin palveluihimme: television käyttövalmiiksi asennus, television asennus jalustalle ja television asennus seinälle.

HDMI-kaapeli.

6. Lisälaitteiden yhdistäminen

Jos haluat yhdistää televisioosi DVD- tai Blu-ray-soittimen tai pelikonsolin, kannattaa ne liittää television HDMI-portteihin. HDMI-kaapeli siirtää ääni- ja kuvasignaalin digitaalisesti, mikä takaa parhaan laadun.

Uusissa televisioissa on yleensä kahdesta viiteen HDMI-porttia lisälaitteiden yhdistämistä varten, ja ne on numeroitu (HDMI 1, HDMI 2 jne). Portit kannattaa kuitenkin nimetä, jotta näet, mihin porttiin mikäkin lisälaite on yhdistetty ja voit helposti valita haluamasi laitteen. Television lähdevalikko näyttää nimet, eli ruudulla lukee esimerkiksi Blu-ray-soitin HDMI 1:n sijaan ja PlayStation HDMI 4:n sijaan. Nimeäminen tapahtuu television valikossa.

Monet haluavat yhdistää televisioon myös vahvistimen, soundbar-kaiuttimen tai kokonaisen kotiteatterijärjestelmän tilaäänellä. Niiden yhdistäminen riippuu laitteesta ja kaiuttimien määrästä sekä niiden sijoittamisesta, joten lue käyttöohjeet huolellisesti.

  • Haluatko, että liitämme lisälaitteet puolestasi? Jo olemassa olevien sekä uusien lisälaitteiden liittäminen kuuluu seuraaviin palveluihimme: television asennus jalustalle ja television asennus seinälle.
  • Ovatko omat aikaisemmat asennusyrityksesi epäonnistuneet? Voimme auttaa sinua nopeasti, jos et ole varma, oletko liittänyt lisälaitteet oikein. Yhteydenpito tapahtuu Android- tai iPhone-älypuhelimelle ladattavassa Rescue Lens -sovelluksessa helposti ja turvallisesti – asiantuntevat työntekijämme opastavat sinua laitteiden liittämisessä videopuhelun välityksellä käyttäen havaintovälineenä samaa televisiomallia ja kaukosäädintä kuin sinäkin.

Lue lisää Gigantin tuotteista: