Vertaa tuotteita Lisää maksimissaan kolme tuotetta vertailuun
Kuvituskuvassa eri energialuokat A-G talon sisällä

Uusi energiamerkintä

Energiamerkinnän tarkoituksena on antaa kuluttajille tietoa kodinkoneiden ja elektroniikkalaitteiden energiankulutuksesta. Viime vuosien teknisen kehityksen myötä tarjolla on runsaasti tuotteita, joilla on A+, A++ tai A+++ -luokitus. Energiamerkintäjärjestelmän uudistamisen tavoitteena on kannustaa valmistajia kehittämään tuotteiden energiatehokkuutta uusien tekniikoiden avulla. Tämän lisäksi sen tavoitteena on auttaa kuluttajia tuotteiden vertailussa ja ostopäätöksen teossa.

Energiamerkinnän uudistus:

Uudessa energiamerkintäjärjestelmässä kodinkoneet ja kodin elektroniikkalaitteet luokitellaan asteikolla A-G, jolloin plusluokat, A+, A++ ja A+++, poistuvat.

Muut muutokset:

• Tuotteen energiamerkintä sijoitetaan selkeästi etiketin keskelle.
• Asiakas saa lisätietoa tuotteesta suoraan energiamerkinnässä olevan QR-koodin kautta.
• Äänitasoluokka A-D kaikille tuotteille
• Osa energiamerkin kuvituksista uudistuu tai niiden ulkoasua on selkeytetty kuvaamaan uusia testi- ja mittaustapoja.

Vanha energiamerkki uudistuneen energiamerkin rinnalla. Keskellä vihreä nuoli, joka osoittaa uutta energiamerkkiä

Mitä tuoteryhmiä energiamerkintäuudistus koskee?

Uudistus koskee yksityiskäyttöön suunniteltuja kylmälaitteita, kuten jääkaapit, jääkaappipakastimet ja pakastimet, sekä muita isoja kodinkoneita, kuten pyykinpesukone ja kuivaava pyykinpesukone, astianpesukone ja viinikaapit.

Kodinkoneiden lisäksi uudistus koskee televisioita, näyttöjä sekä digitaalisia infonäyttöjä. 

Kaksi energiamerkintää

1. maaliskuuta 2021 otetaan käyttöön uusi energiamerkintä jääkaapeille, jääkaappipakastimille, pakastimille, pyykinpesukoneille, kuivausrummuille, astianpesukoneille ja televisioille. Vanhat energiamerkinnät ovat voimassa siihen saakka, ja tästä syystä tuotteista voi löytyä kaksi erilaista energialuokitusta, kun valmistajat valmistautuvat tulossa olevaan muutokseen.


Lue lisää täältä


Energiamerkintä ja tuotteiden ympäristöystävällisyys

Energiamerkintäuudistus tarkoittaa käytännössä sitä, että nykyisellään A+ -A+++ -merkityt laitteet sijoittuvat uuden skaalan keskitasolle, mikä jättää tilaa yhä energiatehokkaammille tuotteille skaalan yläpäässä.

Uusi järjestelmä selkeyttää energiamerkintää, sillä vanhan järjestelmän mukaan suurin osa myytävistä tuotteista löytyy listan huipulta ja kannuste energiatehokkaampien tuotteiden kehitykseen hiipuu. Uusi A-G-luokitus asettaa myös tiukemmat kriteerit tuotteiden energiatehokkuudelle.

Astianpesukoneet

Astianpesukoneiden uusi energialuokitus perustuu 100 pesuohjelmaan.

Merkistä kuluttaja löytää standardiastiastojen määrän, vedenkulutuksen litroina pesuohjelmaa kohti, pesuohjelman keston sekä äänitason. Äänitaso ilmaistaan A-D-luokituksella.

Astiapesukoneiden uusi energiamerkki

Pyykinpesukone ja kuivaava pyykinpesukone

Pyykinpesukoneiden ja kuivaavien pyykinpesukoneiden energiamerkintä perustuu 100 pesukertaan (ja/tai kuivauskertaan) ja ilmaistaan A-G-luokituksella. Energiamerkistä löytyy myös enimmäistäyttömäärä kilogrammoissa, vedenkulutus pesukertaa kohden, pesuohjelman keskimääräinen kesto sekä äänitaso. Äänitaso ilmaistaan A-D-luokituksella. Kuivausteho ilmaistaan A-G-luokituksella. Huomioi, että kuivausrumpujen uusi energialuokitusjärjestelmä astuu voimaan vuonna 2022.


Pyykinpesukoneiden ja kuivaavien pyykinpesukoneiden uusi energiamerkki

Jääkaapit, pakastimet ja jääkaappipakastimet

Jääkaappien, pakastimien ja jääkaappipakastimet uusi energialuokan määritysmenettely perustuu vuosittaiseen energiankulutukseen, joka ilmaistaan A-G-skaalassa. Energiamerkki antaa lisäksi tietoa jääkaapin/pakastimen kokonaistilavuudesta litroissa tilavuudesta pullojen määrissä mitattuna. Laitteiden äänitaso ilmaistaan A-D-luokituksella.


Kylmälaitteiden uusi energiamerkki

Televisiot, näytöt ja infonäytöt

Televisioiden, näyttöjen ja infonäyttöjen energiankulutus mitataan 1000 tunnin mukaan. Aivan kuten kodinkoneiden, myös niiden energiatehokkuus ilmaistaan A-G-luokituksella. Energiamerkki antaa myös tietoa kuvapinnan lävistäjän mitasta ja näytön tarkkuudesta, mikä helpottaa tuotteiden vertailua. Huomioi, että uusi energialuokitus koskee myös HDR-tekniikalla varustettuja televisioita ja näyttöjä, sillä kyseinen toiminto lisää huomattavasti laitteen energiankulutusta.


Näyttöjen ja televisioiden uusi energiamerkki