Vertaa tuotteita Lisää maksimissaan kolme tuotetta vertailuun
Näin suojaa puhelintasi haittaohjelmilta ja viruksilta

Näin suojaat puhelintasi haittaohjelmilta ja viruksilta

Älypuhelimesi on kaiken kaikkiaan turvallinen ja suojattu laite, eikä viruksien tai muiden haittaohjelmien esiintyminen niissä ole yleistä. Tästä huolimatta muutamaa ohjetta noudattamalla varmistat myös jatkossa, että puhelimeesi ei päädy viruksia tai muita haittaohjelmia.
Puhelin, jonka ympärillä on ketju ja munalukko.

Suojatumpi kuin tietokone

Älypuhelimien käyttöjärjestelmä on verrattain suljettu ympäristö toisin kuin tietokoneen. Tämän vuoksi haitallisen koodin päätyminen puhelimeesi on harvempaa kuin tietokoneeseesi. Esimerkiksi iPhoneen ei voi asentaa ns. epävirallisia sovelluksia, joiden turvallisuutta Apple ei ensin ole tarkistanut. Myös Google Play -sovelluskaupan Android-sovellukset ovat tarkistettu viruksien varalta.

Sekä iPhone- että Android-älypuhelimet ovat varustettu valmistajien turvaohjelmilla, jotka tarkistavat kaikki sovellukset ennen latausta. Tämän vuoksi ylimääräisten virus- ja haittaohjelmasovellusten lataaminen ei usein olekaan tarpeellista.

Kolmansien osapuolien antivirus-sovellukset kuormittavat usein puhelintasi turhaan ja ne kuluttavat akkua tarpeettomasti sekä hidastavat puhelimesi toimintaa. Haittaohjelmien kertyminen puhelimeen onkin usein käyttäjän ajattelemattomuudesta aiheutuva ongelma. Haittaohjelmat ja virukset eivät ”luikertele” puhelimeen itsestään, vaan ne on kutsuttava sisään.

Fiksut vinkit puhelimen suojaamiseen

Fiksut vinkit puhelimen suojaamiseen

Päivitä puhelimesi käyttöjärjestelmä aina kun uusi päivitys on saatavilla. Päivitykset sisältävät korjauksia aikaisempaan versioon ja tekee puhelimestasi suojatumman.

Lataa sovellukset ainoastaan Google Play -tai App Store -sovelluksessa. Älä koskaan lataa sovelluksia linkkien tai mainosten kautta, jotka ei vie sinua käyttöjärjestelmän viralliseen sovelluskauppaan. Kaikki hyväksytyt sovellukset löytyvät Google Play -tai App Store -sovelluskaupasta.

Mieti tarkkaan, mitä oikeuksia sovellukselle annat. Jos älypuhelinpeli haluaa pääsyn valokuviisi tai yhteystietoihisi, kannattaa miettiä kahdesti ennen kuin sallit pääsyn. Muista myös, että voit aina vaihtaa sovelluksen pääsyoikeuksia puhelimesi asetuksista.

Älä lataa sovelluksia, jotka vaikuttavat oudoilta. Tarkista ennen latausta muiden käyttäjien arviot ja tiedot, mitä sovellus tarjoaa. Sovelluskauppojen turvajärjestelmien läpi saattaa silloin tällöin päästä sovelluksia, joiden perimmäinen tarkoitus on kalastella tietoja tai asentaa puhelimeesi haitallista koodia.

Virus, malware vai adware?

Virus, malware vai adware?

Perinteinen virus on älypuhelimissa harvinainen haitta. Virus on pieni ohjelma tai komento, joka latautuu toisen ohjelman sisälle. Tämän jälkeen se kopioi itsensä ja tarttuu muihin ohjelmiin tai laitteisiin. Virus on siis yhdentyyppinen haittaohjelma. Toisen tyyppiset haittaohjelmat ovat suunnattu esimerkiksi varastamaan henkilökohtaisia tietojasi tai suorittamaan muita komentoja ilman lupaasi.

Adware on ohjelma, joka piileskelee puhelimesi muistissa ja lataa luvatta mainoksia ja näyttää niitä usein ärsyttävien ponnahdusikkunoiden muodossa. Ransomware on taas ohjelma, joka lukitsee osan tiedoistasi ja vaatii rahaa lukituksen poistamiseksi.

Merkkejä haittaohjelmista puhelimessa.

Merkkejä haittaohjelmista puhelimissa

Oletko joskus nettiä selaillessa saanut ponnahdusikkunan eteesi, jossa ilmoitetaan, että tietokoneesi on saastunut ja ainut keino puhdistaa kone on ladata ohjelma ponnahdusikkunan linkistä? Kuten jo varmasti arvasitkin, tämä viesti on huijausviesti. Älä koskaan paina epämääräisiä linkkejä tai lataa tuntemattomia ohjelmia tietokoneeseesi tai puhelimeen. Jos puhelimessasi ilmenee seuraavia selittämättömiä asioita, suosittelemme olemaan tarkkana:

 • Puhelimesi lähettää tekstiviestejä tai soittaa omin päin.
 • Akunkesto heikkenee äkillisesti ja huomattavasti.
 • Puhelimeesi ilmestyy sovelluksia, joita et itse ole ladannut.
 • Käytetyn mobiilidatan määrä kasvaa ilman selkeää syytä.
 • Puhelimesi käy ylikierroksilla ilman selkeää syytä.
 • Puhelimen suorituskyky heikkenee ja puhelin tulee hitaaksi. Toinen syy tähän voi olla puhelimen muistin täyttyminen sovelluksista ja muusta sisällöstä.
Näin puhdistat puhelimesi haittaohjelmista

Näin puhdistat puhelimesi haittaohjelmista

Jos ongelmat alkoivat uuden sovelluksen lataamisen jälkeen, poista sovellus ja käynnistä puhelin uudestaan. Voit myös ladata luotettavan tietoturvasovelluksen, kuten Avast, McAfee tai AVG. Älä koskaan lataa virusohjelmia epäluotettavista lähteistä tai klikkaamalla ponnahdusikkunoiden, sähköpostien tai tekstiviestien linkkejä.

Jos epäilet, että puhelimessasi on jotain vikaa, voit tuoda sen lähimpään Gigantti-myymälään ja tarkistamme puhelimesi toimivuuden. Asiantuntijamme ohjaavat sinua puhelimitse älypuhelimen tarkastamisessa, jonka jälkeen saat kattavan raportin puhelimesi tilasta. Saat raportin lisäksi ohjeita ja neuvoja ongelmien korjaamiseen. Jos toivot kattavan suojan puhelimellesi ja apua aina tarvittaessa, suosittelemme älypuhelimen huolenpitopalveluamme. Huolenpitopalvelumme tarjoaa älypuhelimellesi tukea ja apua aina tarvittaessa koko sopimuskauden ajan.

99
 
 
 • Tukipalvelu älypuhelimelle
 • Mukana Gigantti Pilvipalvelu
 • McAfee Livesafe-sovellus
Lue lisää Älypuhelimen huolenpitopalvelu - 6kk
19
 
 
 • Laitteen vianmääritys
 • Kattava raportti laitteen tilasta
 • Suositukset ja ohjeita vikojen ja ongelmien ratkaisuun
Lue lisää Älypuhelimen kuntotarkastus - puhelintuki

Lue lisää Gigantin tuotteista: