Älyvalaistuksen eri mahdollisuudet - WiFi, Bluetooth vai tukiasema?
Älylamppujen valikoimasta löytyy monenmoista teknologiaa. Kannattaako valita lamppu WiFi- vai Bluetooth-yhteydellä vai kenties erillisellä tukiasemalla? Tässä artikkelissa tutustumme eri mahdollisuuksiin ja niiden plussiin ja miinuksiin.
WiFi-lamput
Ei tarvetta tukiasemalle
WiFi-yhteyttä käyttävät älylamput eivät tarvitse erillistä tukiasemaa, vaan ne yhdistyvät suoraan kotiverkkoon reitittimen välityksellä. Lamput eivät siksi voi “keskustella” toistensa tai muiden älylaitteiden kanssa. Jos hankit usean eri tuotemerkin, kuten LIFXin ja Wizin, tuotteita, tarvitset niiden hallintaan kaksi eri sovellusta. Yksi haittapuoli on, että valot eivät välttämättä toimi kunnolla, jos WiFi-verkkoyhteys ei ole riittävän hyvä kaikkialla kotonasi.
- Reitittimeen ja kotiverkkoon voi liittää 15-20 laitetta
- Voit hallita valaistusta kaikkialta kotoasi, kunhan WiFi-yhteys on riittävän hyvä
- Helppo asennus, ei tukiasemaa
Bluetooth-lamput
Yhdistetään älypuhelimeen
Lamput yhdistetään suoraan älypuhelimeen tai tablettiin Bluetooth-yhteyden välityksellä, joten ne eivät ole riippuvaisia WiFi-verkon laadusta. Bluetooth-yhteydellä on kuitenkin lyhyt kantama, joten lamppuja ei voi hallita kodin ulkopuolelta. Nämäkään lamput eivät vaadi erillistä tukiasemaa.
- Voit hallita jopa 10 älylamppua kerralla
- Hallitse valaistusta lähietäisyydeltä
- Käytä ennalta määriteltyjä valaistustapoja
Wiz-älylamput
- WiFi tai Bluetooth
- Edullinen vaihtoehto
- Ei tukiasemaa
- Kiinnitä lamppu kantaan, lataa sovellus ja liitä lamppu verkkoon
LIFX-älylamput
- WiFi-yhteys
- Ei tukiasemaa
- 16 miljoonaa värisävyä
- Ääniohjaus
- Energiatehokas
Marmitek-älylamput
- WiFi-yhteys
- RGB-väriskaala
- Himmennettävä
Philips HUE -älylamput
Bluetooth-yhteys tai tukiasema
Tukiaseman välityksellä voit:
- Yhdistää jopa 50 lamppua
- Luoda valaistusrutiineja
- Hallita valaistusta sekä sisällä että ulkona
- Käyttää ääniohjausta (Google Assistant, Siri tai Alexa)
- Asettaa aikatauluja ja hallita valaistustasi myös silloin, kun et ole kotona, sekä synkronoida valaistuksen viihteen kanssa
Bluetoothin välityksellä voit:
- Hallita jopa 10 lamppua
- Asettaa kodin eri huoneisiin eri valaistustapoja Hue Bluetooth -sovelluksella ja luoda omia valaistusrutiinejasi
- Käyttää ääniohjausta (Amazon Alexa tai Google Assistant)
Tukiasema (silta)
Jos valitset tukiasemaa käyttävän älyvalaistusjärjestelmän, lamput yhdistetään tukiasemaan tai siltaan, joka puolestaan yhdistyy reitittimeen. Yleisimmät tukiasemateknologiat ovat Z-Wave ja ZigBee, jotka molemmat tukevat myös muiden älylaitteiden yhdistämistä. Ne toimivat mesh-verkon periaatteella, eli jokainen lamppu tai laite toimii yhteyspisteenä, joka kommunikoi tukiaseman ja muiden siihen liitettyjen laitteiden kanssa.
Zigbee
ZigBee on avoimen standardin teknologia, jota on kehittänyt muun muassa Philips. Tiedonsiirto ZigBee-laitteiden välillä on kaksisuuntainen eli ne siirtävät tukiaseman lähettämää informaatiota eteenpäin muille laitteille, mikä tekee siitä erittäin vakaan järjestelmän. ZigBee-teknologia on myös erittäin energiatehokas ja esimerkiksi Philips Hue -järjestelmässä on kaukosäädin, joka saa virtansa täysin näppäinten painalluksista, joten se ei edes tarvitse akkua. Toisin kuin Z-Wave, ZigBee-teknologia ei aseta rajoituksia sille, kuinka monta “hyppäystä” signaali voi tehdä. Tämä mahdollistaa kattavien ja luotettavien verkkojen rakentamisen. ZigBee-signaali kantaa talon sisällä avoimessa tilassa noin 10-15 metriä.
- Kantama: 10-15 metriä
- Liitettävien laitteiden lukumäärä: jopa 65 000
- Verkon nopeus: 40-250 kbps
Z-Wave
Z-Wave on standardi, jonka avulla eri yritykset voivat kehittää keskenään yhteensopivia älytuotteita.
Z-Wave-signaali voi kantaa ulkotiloissa jopa noin 100 metrin päähän. Sisätiloissa seinät ja muut esteet vähentävät kantavuutta merkittävästi, noin 30 metriin ilman esteitä ja noin 15 metriin seinien ja esteiden ohi.- Kantama: 15-30 metriä
- Liitettävien laitteiden lukumäärä: jopa 232
- Verkon nopeus: 100 kbps