
Mitä FPS tarkoittaa?
FPS on yleinen termi, johon törmää monesti pelitietokonetta etsittäessä, mutta mitä se tarkoittaa ja mitä merkitystä sillä on?
FPS:llä eli ruudunpäivitysnopeus on tärkeä termi, joka liittyy pelitietokoneiden suorituskykyyn. Lyhyesti sanottuna ruudunpäivitysnopeus kertoo, kuinka monta ruutua tai kuvaa näyttösi voi näyttää sekunnissa. Pienemmällä FPS-lukemalla peli saattaa tuntua kankealta, mikä heikentää pelikokemusta.
Termiä FPS käytetään kaikenlaisten liikkuvien kuvien yhteydessä ja tavanomainen arvo elokuville ja televisiosarjoille on 24 kuvaa sekunnissa. Nopeasti etenevien pelien kohdalla suositellaan kuitenkin korkeampaa FPS-lukemaa, koska ruudulla tapahtuu paljon.
Lyhyesti sanottuna pelikokemukseen vaikuttaa kaksi tärkeää asiaa: Kuinka monta kuvaa näytönohjaimesi pystyy piirtämään sekunnissa ja kuinka monta kertaa sekunnissa näyttösi pystyy näyttämään uuden kuvan, mikä ilmoitetaan Hz:nä.
FPS-lukema vaihtelee pelin aikana, sillä toiminnantäyteisemmät kohdat vaativat enemmän resursseja, jolloin näytönohjaimen sekunnissa tuottamat ruudut vähenevät. Vaihtelevan luonteensa vuoksi ruudunpäivitysnopeudesta voidaan ilmoittaa vähimmäisarvo ja keskiarvo.
Pienin mahdollinen ruudunpäivitysnopeus vaihtelee pelityypeittäin, mutta nopeatempoinen räiskintä- tai urheilupeli vaatii rauhallista seikkailupeliä korkeamman ruudunpäivitysnopeuden.
Hz riippuu näytöstäsi ja sen kannattaa olla vähintään 120. Tämä lukema on korkeampi, koska sen välillä, miten nopeasti näytönohjain tuottaa uuden kuvan ja miten nopeasti näyttö päivittyy, voi olla eroa.
Jos 60 Hz:n näytöllä näytetään 60 FPS:n nopeudella pyörivää peliä, niiden on oltava täydellisesti synkronoituja, mikä on harvoin mahdollista. Jos näyttö toimii yli 120 Hz:n taajuudella, se on paljon todennäköisemmin valmis näyttämään uuden kuvan juuri silloin, kun kuva on valmis. Tällöin saat uusimmat “tiedot” heti kun se on fyysisesti mahdollista.

Mitä tämä sitten tarkoittaa?
Kuvittele, että pelaat peliä 1 FPS:n nopeudella. Tämä tarkoittaa, että kuva päivittyy näytölle kerran sekunnissa, mikä luultavasti heikentää pelikokemusta ja saa pelin tuntumaan enemmänkin diaesitykseltä. Useimmat uudemmat konsolipelit pyörivät 60 FPS:n nopeudella ja useimpien nykyaikaisten televisioiden suurin tuettu ruudunpäivitystaajuus on 120 Hz. Pelinäyttöjen ruudunpäivitysnopeudet voivat olla jopa 360 Hz.
Elokuvissa ja televisiossa käytettävää 24 kuvan ruudunpäivitysnopeutta ei ole valittu sattumanvaraisesti. Tällä nopeudella yksittäiset kuvat näkyvät yhtenä liikkuvana kuvana. Nopeasti etenevissä peleissä 24 kuvaa sekunnissa saattaa tuntua kuitenkin kankealta ja hidastempoiselta. Peleissä, joissa sekunnin murto-osat voivat merkitä elämää tai kuolemaa, korkeampi ruudunpäivitysnopeus voi antaa sinulle etulyöntiaseman kilpailijoihin nähden.

Mikä on paras FPS-lukema pelaamiseen?
Useimmissa peleissä miellyttävään pelikokemukseen vaaditaan vähintään 60 FPS ja tähän tarvittava laitteisto vaihtelee sekä pelin että sen asetusten mukaan. Voit tinkiä pelin laadusta ja saavuttaa 60 FPS:n nopeuden vähemmän resursseja vaativassa pelissä, mutta silloin et pääse nauttimaan parhaasta mahdollisesta kokemuksesta.
CS:GO:n ja muiden suosittujen e-urheilupelien kaltaisissa räiskintäpeleissä 60 FPS on vähimmäisvaatimus. Jos haluat pelata netissä, tarvitset paljon suuremman nopeuden. Onneksi useimmat näistä peleistä eivät vaadi kovin paljon resursseja, joten jopa vaatimattomammatkin pelitietokoneet pystyvät tarjoamaan korkean ruudunpäivitysnopeuden.
Suuremmissa, grafiikkapainotteisissa avoimen maailman peleissä 60 FPS:n saavuttamiseen tarvittava laitteisto vaihtelee enemmän. Uudempien ja vaativampien pelien, kuten Cyberpunk2077:n, pelaamiseen tarvitaan markkinoiden tehokkaimpia laitteistoja, jotta voit pelata niitä maksimiasetuksilla 4K:ssa ja saavuttaa 60 FPS:n nopeuden.

120 FPS on hyvä tavoite
Useimpien näyttöjen virkistystaajuus on nykyään vähintään 120 Hz, joten yhä useammat pelaajat haluavat myös tätä vastaavan ruudunpäivitysnopeuden. 120 FPS:n tavoite kaikissa muissa kuin raskaimmissa peleissä on siis hyvä lähtökohta nykyaikaiselle pelitietokoneelle. Näin voit myös varmistaa, että se on riittävän tehokas kestämään suhteellisen pitkään ilman suurempia päivityksiä.
Jos aiot kilpailla tosissasi e-urheilussa, kannattaa harkita vielä suurempia nopeuksia. Kilpailutasolla suositellaan 240–360 ruudunpäivitysnopeutta ja näyttöä, jolla on suhteellisen korkea virkistystaajuus. Heikommat laitteistot vaikeuttavat huipulle pääsemistä.