Ohita
Henkilö kuulokkeilla pelaa pelinäytön edessä

Mitä FPS tarkoittaa?

FPS on yleinen termi, johon törmää monesti pelitietokonetta etsittäessä, mutta mitä se tarkoittaa ja mitä merkitystä sillä on?

FPS:llä eli ruudunpäivitysnopeus on tärkeä termi, joka liittyy pelitietokoneiden suorituskykyyn. Lyhyesti sanottuna ruudunpäivitysnopeus kertoo, kuinka monta ruutua tai kuvaa näyttösi voi näyttää sekunnissa. Pienemmällä FPS-lukemalla peli saattaa tuntua kankealta, mikä heikentää pelikokemusta.

Termiä FPS käytetään kaikenlaisten liikkuvien kuvien yhteydessä ja tavanomainen arvo elokuville ja televisiosarjoille on 24 kuvaa sekunnissa. Nopeasti etenevien pelien kohdalla suositellaan kuitenkin korkeampaa FPS-lukemaa, koska ruudulla tapahtuu paljon.

Lyhyesti sanottuna pelikokemukseen vaikuttaa kaksi tärkeää asiaa: Kuinka monta kuvaa näytönohjaimesi pystyy piirtämään sekunnissa ja kuinka monta kertaa sekunnissa näyttösi pystyy näyttämään uuden kuvan, mikä ilmoitetaan Hz:nä.

FPS-lukema vaihtelee pelin aikana, sillä toiminnantäyteisemmät kohdat vaativat enemmän resursseja, jolloin näytönohjaimen sekunnissa tuottamat ruudut vähenevät. Vaihtelevan luonteensa vuoksi ruudunpäivitysnopeudesta voidaan ilmoittaa vähimmäisarvo ja keskiarvo.

Pienin mahdollinen ruudunpäivitysnopeus vaihtelee pelityypeittäin, mutta nopeatempoinen räiskintä- tai urheilupeli vaatii rauhallista seikkailupeliä korkeamman ruudunpäivitysnopeuden.

Hz riippuu näytöstäsi ja sen kannattaa olla vähintään 120. Tämä lukema on korkeampi, koska sen välillä, miten nopeasti näytönohjain tuottaa uuden kuvan ja miten nopeasti näyttö päivittyy, voi olla eroa.

Jos 60 Hz:n näytöllä näytetään 60 FPS:n nopeudella pyörivää peliä, niiden on oltava täydellisesti synkronoituja, mikä on harvoin mahdollista. Jos näyttö toimii yli 120 Hz:n taajuudella, se on paljon todennäköisemmin valmis näyttämään uuden kuvan juuri silloin, kun kuva on valmis. Tällöin saat uusimmat “tiedot” heti kun se on fyysisesti mahdollista.

gaming set-upeja rivissä

120 FPS on hyvä tavoite

Useimpien näyttöjen virkistystaajuus on nykyään vähintään 120 Hz, joten yhä useammat pelaajat haluavat myös tätä vastaavan ruudunpäivitysnopeuden. 120 FPS:n tavoite kaikissa muissa kuin raskaimmissa peleissä on siis hyvä lähtökohta nykyaikaiselle pelitietokoneelle. Näin voit myös varmistaa, että se on riittävän tehokas kestämään suhteellisen pitkään ilman suurempia päivityksiä.

Jos aiot kilpailla tosissasi e-urheilussa, kannattaa harkita vielä suurempia nopeuksia. Kilpailutasolla suositellaan 240–360 ruudunpäivitysnopeutta ja näyttöä, jolla on suhteellisen korkea virkistystaajuus. Heikommat laitteistot vaikeuttavat huipulle pääsemistä.

Korkean FPS:n pelinäytöt:

Lue lisää