Sykemittari: rinnan vai ranteen ympärille sijoitettuna?
Sykemittarilla voit seurata kuntoasi ja treenauksen edistymistä. Valittavana on kaksi pääteknologiaa: Optinen sykkeen mittaus ja syke per minuutti -mittaus. Selvitetään yhdessä, kumpi sinun kannattaa valita ja miksi?
Tässä artikkelissa vertaamme näitä kahta teknologiaa, jotta voit tehdä paremman päätöksen siitä, kumpi sopii sinulle.
Ensinnäkin mikä on sykemittari?
Sykemittari on laite, jonka avulla voit tarkistaa sykkeesi milloin tahansa ja missä tahansa.
Sykemittari pystyy mittaamaan sykkeesi ja tallentamaan nämä tiedot laitteelle ja usein myös sovelluksen kautta, jos ne synkronoidaan. Jotkut laitteet tarjoavat myös aktiivisuuden ja unen seurantaa sekä paljon muuta. Ne voivatkin toimia monella eri tavalla ikään kuin henkilökohtaisena valmentajanasi.
Sykkeen seuraamiseen on kaksi eri päätekniikkaa: optisen pulssianturin avulla tai sydämenlyöntejä per minuutti -pohjalla.
Mikä on optinen sykemittari?
Optinen syke (OHR) on muun muassa älykelloihin sisäänrakennettu tekniikka. Sykkeen mittaamisen sijaan se mittaa verenkiertoa – aina kun sydämesi pumppaa verta, happi myös laajentaa verisuoniasi.
Kellon takapuolella on LED-valoilla varustettu sensori, joka havaitsee nämä muutokset verenkierrossasi ja muuntaa sen sydämenlyöntitiedoiksi.
Esimerkkejä optisista sykelaitteista ovat muun muassa:
● Älykellot kuten Samsung, Apple, ja Huawei
● Urheilukellot kuten Polar ja Garmin
● Erityiset sykemittauslaitteet kuten FitbitJotkut parhaista älykelloista sisältävät myös muita hienoja ominaisuuksia, kuten GPS-seurannan, musiikkiohjelmat (kuten Spotify), puhelintoiminnon ja paljon muuta, kun ne on yhdistetty älypuhelimeen Bluetoothilla tai kun ne on varustettu omalla sim-kortilla.
Mitä ovat perinteiset sykemittarit?
Sykevyö mittaa sydämesi lyöntejä per minuutti (BPM), joka on perinteinen sykemittauksen tekniikka. Se on toiminnaltaan samankaltainen kuin optinen sykemittari, mutta tässä rintakehän ympärille on kiinnitetty antureita, joiden avulla se havaitsee kehosi sähköistä toimintaa (EKG). Tämän perusteella laite laskee, kuinka monta kertaa sydämesi lyö minuutissa.
Sykevyön mukana ei tule omaa näyttöä, joten et voi tarkastella sykettäsi yhdistämättä sitä laitteeseen – mutta se yhdistetään Bluetoothin kautta, jolloin se lähettää tiedot haluamallesi laitteelle, kuten juoksumatolle tai älypuhelimen sovellukseen tai jopa älykelloosi.
Mittaukseen korkean intensiteetin treenin aikana
Jos haluat seurata sykettäsi tehdessäsi jotakin seuraavista:
● Korkean intensiteetin toiminta
● Lajit, joihin kuuluu paljon liikettä, kuten sulkapallo, tennis, koripallo tai vastaava
● UintiSinun kannattaa harkita sykevyön käyttöä, sillä nopeat sykkeen muutokset tulevat usein paremmin mitattua vyölaitteella (EKG) kuin rannelaitteiden optisella sykkeen mittauksella (OHR).
Arkeen ja matalamman intensiteetin toimintaan
Jos olet kiinnostuneempi seuraavista:
● Unen ja palautumisen seuranta
● Utelias omasta terveydestäsi
● Haluat seurata sykettäsi jatkuvastiNiin silloin ranteeseen kiinnitetty sykemittari, kuten älykello, on hyvä valinta.
Tuotteesta riippuen voit seurata sykettäsi, terveyttäsi, sekä unta ja palautumista, sillä laite auttaa sinua mittaamaan näitä älykkäiden algoritmien avulla. Mitä enemmän käytät sitä, sitä paremmin laite oppii tuntemaan sinut.
Mutta mitä laitetta on parasta käyttää milloinkin?
Jos haluat molempien teknologioiden parhaat puolet, sinun kannattaa valita älykello tai urheilukello, johon voit liittää sykevyön. Tällä tavalla voit käyttää vyötä kovempien treenien aikana, mutta jättää sen kotiin matalan intensiteetin harjoitusten ajaksi ja synkronoida kaiken samassa sovelluksessa. Ja voit kuitenkin aina seurata sykettäsi, kun niin haluat.
Tutustu lisää treenaukseen ja treenivälineisiin:
Treenaaminen sykemittarin kanssa
Lue lisääSykkeen seuraaminen urheilusuorituksen ja palautumisen on hyödyllistä ja motivoivaa niin aktiiviurheilijoille kuin tavallisille kuntoilijoillekin.
Näin yhdistät sykevyön urheilukelloon
Lue lisääHallitse harjoitteluasi ja yhdistä sykevyösi urheilukelloon. Se on helppoa - seuraa vain tämän artikkelin viittä yksinkertaista vaihetta.
Opas älykellon, urheilukellon ja aktiivisuusrannekkeen valintaan
Lue lisääTäältä löydät yleiskatsauksen kolmesta eri kellotyypistä, Tutustu älykellon, urheilukellon ja aktiivisuusrannekkeen eroihin valitaksesi oikean kellon juuri sinun tarpeisiisi.
Harjoittelu - oppaat ja artikkelit
Lue lisääTäältä löydät kaikki liikuntaa ja harjoittelua käsittelevät artikkelit ja oppaat. Lue lisää tuotteista ja löydä hyödyllistä tietoa ja tutustu ajankohtaisiin kampanjoihin.