Mitä ovat monihuonekaiuttimet?
Monihuonekaiuttimilla voit kuunnella eri kappaleita eri huoneissa – tai samaa kappaletta kaikissa huoneissa. Täällä voit tutustua tarkemmin langattomiin multiroom-kaiuttimiin.
Miten ne toimivat?
Monihuonekaiuttimet ovat helposti asennettavia, ja ne voidaan yhdistää langattomasti joko sisäänrakennetun Wi-Fin tai Bluetoothin avulla — jotkut voivat käyttää jopa molempia teknologioita. Sonos-kaiuttimet, jotka ovat epäilemättä tunnetuin monihuonekaiutinjärjestelmä, ovat esimerkki Wi-Fi pohjaisista multiroom-kaiuttimista. Harman Kardonin Citation -sarja on toinen vastaava.
Kun Sonos-kaiuttimet yhdistetään ensimmäisen kerran kotiverkkoosi, ne muodostavat myös oman sisäisen verkkonsa, jonka kautta ääni toistetaan, ettei Wi-Fi-verkkosi ylikuormitu. Tämä tekee järjestelmästä vakaamman ja luotettavamman. Muut järjestelmät voivat olla riippuvaisia Wi-Fi-verkkosi vahvuudesta ja vakaudesta mutta toimia kyllä erinomaisesti ollessaan oikein sijoitettuja. Järjestelmästä riippumatta niitä ohjataan erillisellä sovelluksella, joka on yleensä saatavilla useimmille alustoille — matkapuhelimista tietokoneisiin ja tabletteihin.
Laaja valikoima vaihtoehtoja
Monihuonekaiutinjärjestelmien ehkä hienoin puoli on, että niitä voidaan helposti laajentaa lisäämällä yksiköitä. Aloita esimerkiksi Sonos-kaiuttimilla, ja lisää subwoofer tai soundbar myöhemmin. Langattomia äänilaitteita on saatavana eri muotoisina sekä kokoisina ja eri tuoteluokissa.
Asioita, jotka pitää mielessä
Kuten ylempänä mainittiin, monihuonejärjestelmiä ohjataan erillisellä sovelluksella, jollainen löytyy omana jokaiselle järjestelmälle. Tämä tarkoittaa myös sitä, että useimmat kaiuttimet toimivat suljettuna ekosysteeminä. Eli Bose-kaiutinta ei voi yhdistää suoraan Sonos-laitteeseen, mutta joissain tapauksissa ne voidaan yhdistää kolmannen osapuolen järjestelmien, kuten Apple AirPlay2:n tai Google Assistantin kautta.
Ennen kuin laitat rahaa multiroom-kaiuttimiin, on hyvä ajatella mihin järjestelmiin saatat haluta yhdistää ne. Mieti tarpeitasi ja tutustu eri tuotteiden tukemiin järjestelmiin. Vaikka et haluaisikaan subwooferia juuri nyt, entä tulevaisuudessa? Entä voitko yhdistää tehokkaan, vaikkapa elokuvien katseluun sopivan, kaiuttimen pienempään lasten huoneeseen sopivaan kaiuttimeen?
On myös fiksua pitää selvä käsitys siitä, mihin huoneisiin aiot sijoittaa kaiuttimen, ja mikä tärkeämpää, mikä on näiden huoneiden Wi-Fi-signaalin laatu.
Ovatko ne älykkäitä?
Älykaiuttimien suosion noustessa myös yhteensopivien monihuonejärjestelmien tarve kasvaa. Löytyykö kaikista multiroom-kaiuttimista sisäänrakennetut älytoiminnot? Monista kyllä, mutta ei kaikista.
Harman Kardonin Citation -sarjan kaiuttimissa on sisäänrakennettu Google Assistant. Sama löytyy nykyään myös Sonos-ekosysteemistä, jossa oli jo ennestään tuki Amazonin Alexalle ja Applen HomeKitille. Muut järjestelmät, kuten Bose ja JBL, tukevat joitain mutta eivät kaikkia älykotijärjestelmiä. Myös tämä kannattaa siis ottaa huomioon ennen monihuonekaiuttimien ostamista.
Lue lisää:
Monihuonekaiuttimet
Lue lisääNauti musiikista ja podcasteista missä tahansa kotonasi Gigantin monihuonekaiuttimilla.
Osto-opas: Älykaiutin
Lue lisääMikä tekee älykaiuttimesta älykkään? Suositko Alexaa vai Google-avustajaa? Tutustu älykaiuttimiin ja siihen, mitä kannattaa huomioida ostopäätöstä tehtäessä.
Opas: Näin valitset langattoman kaiuttimen
Lue lisääMillainen langaton kaiutin sinulle sopii parhaiten ja mitä on hyvä tietää ennen kaiuttimen ostamista? Tutustu oppaaseeme, jossa annamme vinkkejä sopivan kaiuttimen valintaan.
Osto-opas: Mitä aktiivikaiuttimet ovat?
Lue lisääJos etsit tilaa säästävää äänijärjestelmää ilman johtosotkua, aktiivikaiuttimet voivat olla hyvä valinta. Mitkä ovat sitten aktiivisten ja passiivisten kaiuttimien erot? Lue vastaukset tästä!