Älypuhelin - korvaamaton matkakumppanisi
Monille älypuhelin on usein käytetyin – jos ei ainoa – apuväline, joka toimii niin valuuttamuuntimena, taskulamppuna, matkaoppaana ja auttaa suunnistamaan kohteesta toiseen tuntemattomassa kaupungissa. Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon, jotta puhelin pysyisi ehjänä matkoilla, eikä jätä pulaan hädän hetkellä. Lue Gigantin vinkit älypuhelimen suojaamiseen ja tietojesi turvaamiseen.
Simppeli suojaus
Lomamatkalla puhelin joutuu usein tavallista kovempaan käyttöön ja on ikävää, jos kallis iPhone tai Samsung Galaxy hajoaa kesken kaiken sen tiputtua jalkakäytävälle ruuhkaisessa kaupungissa tai kesken nähtävyyksien ihastelun. Puhelin sujautetaan laukkuun ja otetaan sieltä esille aina uutta nähtävyyttä kuvattaessa, karttasovellusta tai TripAdvisoria käytettäessä. Näytönsuojakalvo, suojakuori tai kotelo tarjoavat erinomaisen ja edullisen suojan älypuhelimellesi, joiden avulla vältyt turhalta mielipahalta. Huomioitavaa on myös mahdolliset varkaudet, jonka vuoksi puhelimesta kannattaa pitää hyvää huolta.
Löydä puhelimeesi sopiva näytönsuoja tai lue lisää puhelinvakuutuksestamme tai puhelinvakuutuksesta AppleCare-palvelulla! Jos onnettomuus on jo tapahtunut, lue lisää, mitä voit tehdä kun puhelimesi näyttö on rikkoontunut.
Pintaa syvempi suoja
Puhelimen suojaaminen ei rajoitu ainoastaan itse fyysiseen laitteeseen. Kaikki digitaalinen ja henkilökohtainen sisältö, joka on tallennettu puhelimeesi, on jatkuvassa vaarassa kadota puhelimen rikkoutumisen tai varkauden yhteydessä. Ensimmäinen askel korkeampaan tietoturvaan on laitteen salasanan määritys ja näytönlukituksen aktivoiminen. Tuntuvatko salasanat ja lukituksenavaus vaivalloiselta? Kannattaa miettiä, minkä arvoinen puhelimeen tallennettu sisältö sinulle on, ja haluaisitko sen päätyvään vääriin käsiin? Haluamme myös muistuttaa, että iiris-skanneri, kasvojentunnistus ja sormenjälkilukija tekevät puhelimen lukituksen hallitsemisesta erittäin vaivatonta. Säännöllinen puhelimen sisällön varmuuskopiointi varmistaa, että sinulla on suurin osa tiedoistasi tallella, vaikka puhelin häviäisikin. Gigantti Pilvipalvelu varmuuskopioi tiedot pilveen, jonka ansiosta ne pysyvät turvassa, vaikka puhelin hajoaisikin tai ”vaihtaisi omistajaa”. Tarjoamme pilvipalvelun nyt myös koko perheelle! Lue lisää Gigantti Pilvipalvelusta tästä.
Vaarallisilla vesillä
Sukelluksen ja urheilun ystäville kosteus, vesi ja hiki ovat asioita, joihin tulee kiinnittää huomiota. Vesi ja elektroniikka eivät tunnetusti ole ystäviä. Tämän vuoksi sinun on hyvä huomioida mahdollinen korkea ilmankosteus.
Suuret älypuhelinvalmistajat, kuten Samsung, Apple ja Sony tarjoavat älypuhelimia, jotka luokitellaan vedenkestäviksi. Tästä huolimatta puhelinta ei tule ehdoin tahdoin altistaa vedelle tai kosteudelle.
Tiesitkö, että puhelimen vedenkestävyys saattaa heikentyä ajanmittaan ja mittaustulokset perustuvat simuloituun käyttöön, ja koskee ainoastaan makeaa vettä? Jos luet puhelimen mukana tulevan käyttöoppaan, tulet huomaamaan vedenkestävyyden olevan lähinnä suoja, ei lupaus puhelimen toimivuudesta veden alla.
Lämpötila ja pöly
Jos tiedossa on rantaloma ja auringossa paistattelu, kannattaa puhelin suojata kuumuudelta ja hiekalta. Suora auringonpaiste kuumentaa puhelimen osia ja pahimmassa tapauksessa saattaa sulattaa niitä!
Myös liian kylmät olosuhteet tekevät todellista hallaa puhelimelle ja erityisesti puhelimen akulle sekä näytölle. Lue miten voit suojata älypuhelimesi kylmyydeltä.
Hienon hieno rantahiekka kerääntyy mitä uskomattomampiin paikkoihin, kuten korviin, hiuksiin, kenkiin ja housujen taskuihin. Valitettavasti se kerääntyy myös puhelimen mikrofonin aukkoon ja muihin mahdollisiin reikiin puhelimessa. Tämän lisäksi hieno hiekka saattaa naarmuttaa puhelimen näyttöä ja runkoa. Vaikka puhelimien pölynkestävärakenne suojaa puhelintasi, suosittelemme tästä huolimatta suojaamaan sen huolellisesti aina rannalla ollessa.
Korkeus ja verkon signaali
Aktiivilomat, jotka suuntautuvat pois asutuksesta, esimerkiksi vuoristoon tai erämaahan, asettavat puhelimelle toisenlaisia haasteita. Erityisesti puhelimen akku saattaa joutua koetukselle niin fysiikan lakien kuin signaalin vahvuuden vuoksi. Osittain akun heikentyvä suorituskyky johtuu ilmanpaineen muutoksesta, mutta suurin syy on usein heikko verkon peittoalue. Heikko tai olematon verkon signaali pakottaa puhelimen etsimään taukoamatta verkkoyhteyttä, joka aiheuttaa akun hupenemisen ennätysvauhtia. Välty tyhjältä akulta aktivoimalla puhelimen lentotila (flight mode) tai sulje puhelin, jos et tarvitse sitä.
Varavirtalähteen avulla puhelimesi virta ei lopu kesken.
Sovittimet ja lataus
Ennen matkalle lähtöä kannatta tarkistaa matkakohteen pistokerasian malli ja verkkovirran jännite. Moni unohtaa, että eri maissa pistokkeet ovat erimallisia. Pistokkeen ja pistotulpan tyypit ilmoitetaan kirjaimilla. Suomessa nämä ovat C ja F. Jos kohdemaan kirjaimet eroavat suomalaisesta, on sovittimen (eli adapterin) mukaan ottaminen suositeltavaa. Nerokas keino varmistaa koko päivän kestävä akku on varavirtalähde, eli powerbank. Powerbank kulkee näppärästi esimerkiksi repussa ja voit ladata puhelimesi missä ikinä oletkaan. Jos aktivoit puhelimesi lentotilan, latautuu akku entistä nopeammin!
Matka-adapterit
Varmista, että saat ladattua puhelimesi ja muut elektroniset laitteet myös lomalla. Vaikka monista hotelleista saa lainattua adapteria, on oma adapteri helpoin valinta. Tutustu hyödyllisiin tuotteisiin, joilla matkalle valmistautuminen ja lomailu sujuvat paremmin.