
Opas: Näin mittaat radonpitoisuudet
Mitä radon on? Entä miksi on tärkeää mitata sen pitoisuuksia ja tietää kuinka paljon sitä on kotisi huoneilmassa? Radon ei ehkä ole ensimmäinen asia, joka tulee mieleen terveellistä huoneilmaa ajatellessa. Kyseessä on kuitenkin tärkeä huomioitava asia, sillä liiallinen radonkeskittymä kotonasi voi olla terveysriski.
Mitä asialle on tehtävissä, jos huomaat, että kotisi sisäilmassa esiintyy liikaa radonia? Tästä oppaasta löydät olennaiset asiat, jotka sinun tarvitsee tietää radonista ja sen mittaamisesta.

Mitä radon on?
- Radon on radioaktiivinen kaasu, jota ei voi haistaa, nähdä, aistia tai maistaa. Sisäilman suuri radonpitoisuus lisää keuhkosyöpään sairastumisen riskiä.
- Sisäilmassa esiintyvä radon on merkittävä keuhkosyövän aiheuttaja Suomessa, heti toisella sijalla tupakoinnin jälkeen. Tupakointi kasvattaa entisestään myös radonaltistuksesta johtuvan syövän riskiä. Suomessa vuosittain todettavista noin 2000 keuhkosyöpätapauksesta arviolta 300 tautitapausta liittyy radoniin. Matalille radonpitoisuuksille altistuvalla tupakoitsijalla on noin 10 prosentin riski sairastua keuhkosyöpään. (Lähde: STUK.)
- Jotta saat tietää, onko kodissasi radonia, on pitoisuudet mitattava.
- Mikäli radonpitoisuudet ylittävät 100 Bq/m³ arvon, on ryhdyttävä toimiin pitoisuuksien alentamiseksi. Radonin taso ei missään tilanteessa saisi ylittää 200 Bq/m3 raja-arvoa.
- Radonmittaukset on suoritettava minimissään kahden kuukauden yhtäjaksoisena ajanjaksona 1.10.–30.4. välisenä aikana eli "lämmityskauden" kuluessa.

Milloin radonmittaukset on tehtävä?
Radonmittaukset on suoritettava vähintään kahden kuukauden yhtäjaksoiselle ajanjaksolle jaettuna 1.10.–30.4. välisenä aikana eli "lämmityskauden" kuluessa.
Syy siihen, miksi mittaukset on suoritettava juuri näiden kuukausien aikana on se, että radonpitoisuudet vaihtelevat vuodenajasta riippuen. Kylminä kuukausina taloon imetään enemmän kylmää ilmaa alhaalta käsin, minkä vuoksi talon radonpitoisuudet ovat korkeimmillaan ilmoitetulla ajanjaksolla. Useimmiten myös ilmanvaihto vähenee sisätiloissa kylminä kuukausina, mikä osaltaan nostaa sisäilman radonpitoisuuksia.
Onko sinulla asunto, jota vuokraat eteenpäin? Olet vuokranantajana vastuussa talosi tai asuntosi radonpitoisuuksien mittauksesta!

Radonmittaukset Airthingsin avulla
Varmistu siitä, että kotisi sisäilma on terveellistä hengittää. Airthings-laitteiden tapaisilla älykkäillä ilmanlaatumittareilla radonpitoisuuksien mittaus on helppoa ja voit seurata mittaustuloksia kätevästi älypuhelimellasi.
Airthings-laitteet ovat älykkäitä sisäilman laatua mittaavia sensoreita, joiden avulla voit optimoida kotisi ilmanvaihdon ja huoltotoimenpiteet säästääksesi energiaa, parantaaksesi sisäilman laatua ja varmistuaksesi mahdollisimman alhaisista radonpitoisuuksista.

Airthings-ilmanlaatumittarit:
- Airthings-laitteilla voi mitata ja seurata ilman radon-, kosteus-, home- ja hiilidioksidipitoisuuksien (CO2) tasoja.
- Airthings-laitteet ovat edistyksellisimpiä radontunnistuksella varustettuja sisäilmanlaatumittareita.
- Airthings-ilmanlaatumittareilla saat yleiskuvan kotisi sisäilman laadusta, jolloin tiedät kuinka voit parantaa ilmanlaatua muiden sisäilmalaitteiden avulla.
- Seuraa Airthings-sovelluksen kautta, kuinka tekemäsi muutokset parantavat kotisi sisäilmaa.
- Airthings-tuotteet on mahdollista liittää älykodin toimintoihin IFTTT-verkkosovelluksen, Google Assistantin tai Amazon Alexan kautta. Tee älykodistasi myös terveyttä edistävä koti!

Opi lukemaan mittaustuloksia
Radonmittausten tulokset ilmoitetaan mittayksiköllä Bq/m3 arvioituna vuosikeskiarvona. Bq/m3 on radioaktiivisuuden yksikkö becquerel kuutiometriä kohden. Uudisrakentamisessa radonin tavoitearvo on 200 Bq/ m3. Radonturvallinen rakentaminen on suositeltavaa ympäri Suomen, sillä ratkaisut ovat edullisempia toteuttaa rakennusvaiheessa kuin jälkikäteen. Radonpitoisuuden vähentämiseksi tehtävät toimenpiteet parantavat lisäksi rakennusten sisäilmaa yleisemminkin. (Lähde: STUK.)
Jos kotisi radonpitoisuudet ovat 100 Bq/m3 ja 200 Bq/m3 välillä, hoituu pitoisuuksien alentaminen tavallisesti yksinkertaisilla ja pienillä muutoksilla. Mikäli radontasot ylittävät 200 Bq/m3, joudut tyypillisesti toteuttamaan suurempia ja tehokkaampia parannuksia saadaksesi radonpitoisuudet alas.

Millaisiin toimiin voit ryhtyä?
Löydät alta lisätietoa siitä, kuinka voit alentaa kotisi liian korkeita radonpitoisuuksia muutamilla nopeasti vaikuttavilla toimenpiteillä:
Ilmanvaihto ja tuuletus
Toimiva ilmanvaihto ja säännöllinen tuuletus voivat vähentää talosi radonpitoisuuksia. Sisäilmaa on mahdollista parantaa ilman radonimuria sekä tuulettamalla ikkunoiden ja ovien kautta että vapaasti tuulettuvalla radonputkistolla, jossa on poistoputki.
Tiivistykset
Voit ehkäistä radonin pääsyä kotiisi varmistamalla, ettei talosi rakenteista löydy halkeamia tai vuotokohtia. Varsinkaan sellaisia, joista muodostuu suora yhteys maahan.
Seurantamittaus
Jos haluat tietää, ovatko parannustoimenpiteesi vähentäneet kotisi radonpitoisuuksia, voit tehdä alkuperäistä mittausta vastaavan uuden seurantamittauksen.
Ylläpito
Tarkista radonmittarisi ja muiden järjestelmien toiminta säännöllisesti. Tarkista muun muassa, että puhaltimet ja sähkölaitteet toimivat, että radonpitoista maasta kulkeutuvaa ilmaa poistavat putket ovat ehjiä, ja että kaikki tiivisteet ovat kunnossa. (Lue lisää: STUK.)
Lisätietoa radonista:
Kansalliset radonohjeistukset sisältävät paljon hyödyllistä tietoa. Löydät ajankohtaista tietoa, raportteja ja omaa asuinaluettasi koskevaa tietoa Säteilyturvakeskuksen sivuilta. Tietoihin tutustuminen kannattaa, jotta tiedät mistä voit hakea apua ja millaisilla toimenpiteillä voit parantaa kotisi sisäilmaa päästäksesi radonista eroon.
Täältä voit lukea lisää radonista.
Kodin radonpitoisuuksiin vaikuttavat erityisesti seuraavat neljä tekijää: kotisi sijainti, rakennuksen kunto, rakennuksen tyyppi ja kodin ilmanvaihto.
Radon on lähtöisin maaperästä, joten sinun kannattaa tarkistaa sijaitseeko kotisi sellaisella alueella, jonka maaperässä on paljon radonia. Voit tarkistaa oman alueesi tilanteen Säteilyturvakeskuksen sivuilta.
• Pidä huolta kellarisi ja talosi perustusten kunnosta. Tarkista, ettei perustuksissa tai kellarin lattiassa ja seinissä ole halkeamia tai muita heikkouksia. Tarkista myös putkiston ja viemäristön kunto.
• Varmista, että kellarista taloon sisälle johtava ovi on tiivis. Radon vuotaa taloon sisään pienimmistäkin halkeamista, joten ovista kannattaa tehdä ilmatiiviit.
• Tarkista, onko kodissasi näkyviä merkkejä puutteellisesta ilmanvaihdosta. Huurtuvat ikkunat esimerkiksi kertovat kosteudesta. Huono ilmanvaihto voi lisätä sisäilman radonpitoisuutta.
Radon pääsee maaperästä taloihin perustusten heikkouksien ja halkeamien kautta, jonka jälkeen radonkaasu kohoaa ylöspäin talon lattioiden ja kattojen raoista ja halkeamista sekä putkistojen kautta. Mitä korkeammalla asuntosi sijaitsee, sitä pienempi on riski sisäilman korkeille radonpitoisuuksille. Ilman radonpitoisuus nimittäin vähenee sitä myötä, kun radonkaasu etenee talon sisällä.
Jos kellarisi on asuinkäytössä tai muuten vietät kellarissasi paljon aikaa, on radonmittausten tekeminen järkevää. Kellari on yleensä ensimmäinen paikka, jonne radonkaasu tunkeutuu ja siksi riski liian suurille radonpitoisuuksille on myös korkeampi. Kellareita ei lähtökohtaisesti rakenneta asuinkäyttöön, joten rakenteisiin ei yleensä sisällytetä radonsuojauksia rakennusvaiheessa – riippumatta siitä, minkä ikäinen rakennus on.

Olemme apunasi
Mikäli sopivien sisäilman laatua mittaavien älylaitteiden valinta tuntuu vaikealta, me voimme auttaa asiassa. Saat meiltä neuvoja parhaiten tarpeisiisi sopivien laitteiden valinnassa. Pyydä apua, kun vierailet myymälässä tai klikkaa verkkosivuillamme kuvaketta, josta saat yhteyden Live-myyjään. Löydämme kyllä sinulle sopivan ratkaisun.