
Ohjeita paneelilämmittimen sijoittamiseen
Tiesitkö, että paneelilämmittimen sijoituspaikka vaikuttaa merkittävästi tilan lämmitykseen? Tämä artikkeli sisältää hyödyllisiä vinkkejä paneelilämmittimen sijoittamiseen ja asentamiseen.
Paneelilämmittimet ovat kylmien talvikuukausien pelastus. Jotta saat lämmittimestäsi mahdollisimman suuren hyödyn, tutustu näihin sijoitus- ja asennusneuvoihin.
Paneelilämmittimen sijoittaminen
”Tärkein muistettava asia paneelilämmittimen sijoituspaikkaa mietittäessä on, että lämmitin lämmittää paikallisesti”, sanoo Philip Bryn-Haugland Milliltä. Nyrkkisääntönä pidetään yleensä, että lämmittimen tehon tulisi olla 70 wattia neliömetriä kohden. Jos tilaan sijoitetaan esimerkiksi kolme lämmitintä vierekkäin, ne eivät riitä. ”Jos olohuone on kooltaan 40 neliömetriä, sen lämmittämiseen vaadittava teho olisi nyrkkisäännön mukaan 2 800 wattia. Jos hankit kolme paneelilämmitintä, joiden yhteenlaskettu teho on tämän verran ja sijoitat ne vierekkäin, lämmittimet eivät pysty tuottamaan riittävästi lämpöä”, Bryn-Haugland kertoo. ”Sen sijaan lämmittimet kannattaa sijoittaa eri puolille huonetta, jotta lämpö leviää tasaisesti.”
Erityisen tärkeää paneelilämmittimien oikeanlainen sijoittaminen on kylminä talvikuukausina. Tämä koskee etenkin taloja, joissa on vanhat ikkunat. ”Vanhoista ikkunoista vetää usein”, Bryn-Haugland selittää. Lämmitin tulee sijoittaa ikkunan alapuolelle, jotta muu huone ei viilene liikaa. Näin estetään kylmää ilmaa pääsemästä sisään. Jos ikkunan alla on vain vähän tilaa, saatavilla on myös matalia malleja. Ne toimivat samalla tavalla kuin normaalikokoiset mallit ja sopivat erityisesti ikkunoiden alle sijoitettaviksi. ”Kylmä ilma laskeutuu lattianrajaan. Jos paneelilämmittimiä ei ole sijoitettu oikein, lattia voi tuntua kylmältä, eikä se ole mukavaa”, Bryn-Haugland toteaa.
Toinen huomioon otettava asia paneelilämmittimien sijoittamisessa ovat pistorasioiden sijainnit. Johdon voi vetää lämmittimen takaa, mutta tällöin sen on oltava riittävän pitkä. Saatavilla on enintään 1,5 metrin pituisilla johdoilla varustettuja malleja. ”Uudet kodit on usein jo valmiiksi suunniteltu useaa lämmitintä varten, joten myös pistorasioita on riittävästi”, hän selittää. Jos paneelilämmittimen sijoituspaikan läheisyydessä ei ole pistorasiaa, joudut tilaamaan sähköasentajan. Muistathan tämän: paneelilämmitintä ei koskaan saa asentaa pistorasian alle. ”Joissakin kodeissa pistorasiat sijaitsevat melko korkealla seinällä. Tällöin on tärkeää pitää sähköturvallisuus mielessä”, Bryn-Haugland muistuttaa.
Paneelilämmittimen asennus
Paras materiaali paneelilämmittimelle on puuseinä. Sen voi kiinnittää myös kipsiseinään, mutta silloin tarvitaan oikeat kiinnitysvälineet. ”Jos lämmittimen kiinnittää kipsiseinään puuruuveilla, lämmitin alkaa valua alaspäin. Kipsiseinään kiinnitettäessä on käytettävä kipsiankkureita sekä oikeanlaisia ruuveja, jotta lämmitin pysyy seinässä”, Bryn-Haugland sanoo. Betoni- tai tiiliseinään kiinnittäminen on hieman monimutkaisempaa. Seinään on porattava reiät, ja kiinnittämisessä on käytettävä betonille tai tiilelle sopivia ruuvitulppia.
Kaikkien paneelilämmittimien mukana tulee lämmittimen mittoihin sopiva seinäteline. ”Teline on H-kirjaimen muotoinen”, Bryn-Haugland kuvailee. Lämmitin on helppo ja nopea kiinnittää telineeseen. ”Aivan kuin kiinnittäisi television seinätelineeseen: toimi ohjeiden mukaan ja käytä oikeita työkaluja”, hän sanoo.