
Tietoa radonmittauksesta
Mitä radon on ja miksi sen mittaus kotonasi on tärkeää? Mitä voidaan tehdä, jos mittauksista paljastuu, että radonin säteilyarvot ovat koholla kodissasi? Lue lisää ja opi, miten voit varmistaa puhtaamman sisäilman kotiisi.

Mitä on radon?
Radon on väritön, hajuton ja mauton jalokaasu, jota erittyy maaperästä. Suomi ja sen naapurimaat ovat erityisen alttiita radonin vaikutukselle, alueemme maakuoren tyypistä johtuen.
Radonin katsotaan lisäävän keuhkosyövän riskiä, erityisesti tupakoitsijoilla, mutta myös savuttomilla henkilöillä. Tästä syystä onkin tärkeää suorittaa mittaus kodissa ja varmistaa, ettei huoneilmaan ole päässyt kertymään radonsäteilyä yli sallitun määrän.

Radonmittaus
Ulkoilmassa radonin määrä on niin alhainen, ettei siitä ole haittaa meille ihmisille. Sisätiloissa määrät voivat kasvaa haitalliseksi erityisesti kylmänä vuodenaikana, lokakuusta huhtikuuhun, jolloin vietämme paljon aikaa sisätiloissa, pidämme ikkunat suljettuina ja lämmitämme kotiamme enemmän.
Jos haluat mitata radonsäteilyä kodissasi, tulisi se tästä syystä tehdä juuri talvella. Radonmittauksen voi suorittaa joko siihen erikoistunut yritys tai voit tehdä mittauksen itse. Saatavilla on useita erityyppisiä radonmittareita, joista useimmat toimivat sovelluksen kanssa. Alla esittelemme Gigantin tarjoamat radonmittarit, joiden avulla selvität helposti huoneilman laadun kodissasi.

Milloin asialle on tehtävä jotain?
Radonia mitataan yksikössä "becquerel" kuutioneliömetriä kohden. Määrän ei tule ylittää suositeltua raja-arvoa, joka on 200 Bq/m3. On kuitenkin hyvä tarttua toimeen jo silloin, kun mittari näyttää 100 Bq/m3 radonpitoisuuden kodissasi.
Jos kodin radonarvot ovat koholla, kannattaa sinun ryhtyä toimeen välittömästi. Ota yhteyttä radonasiantuntijaan lähialueellasi, joka pystyy selvittämään säteilyn alkulähteen. Kun tiedät mistä radonia vuotaa kotisi huoneilmaan, saat asiantuntijalta suositukset jatkotoimenpiteisiin.

Mitä on tehtävissä?
Se, mitä ongelma voidaan korjata, riippuu paljolti siitä miksi ja miten radonia kertyy sisäilmaan. Radonongelman lähde löytyy useimmiten talon pohjasta, perustuksista, rakenteissa käytetyistä aineista, rakennusmateriaaleista tai radonpitoisesta vedestä.
Useimmiten eri toimenpiteiden yhdistelmä on kaikkein tehokkain tapa hoitaa ongelma. Esimerkkinä voi olla tehokkaampi ilmanvaihto sisätiloissa ja erilaisten aukkojen tukkiminen. Myös perustuksien tehokkaampi ilmastointi voi auttaa. Tavoitteena on laskea radonin määrää mahdollisimman alhaiseksi, siten ettei siitä ole haittaa pitkälläkään aikavälillä.

Radonmittarit
Varmista kotiisi terveellinen sisäilma älykkään radonmittarin avulla, joka lähettää tärkeät tilastot suoraan älypuhelinsovellukseen.