
Ilmankostuttimella ihanteellinen sisäilma
Ihanteellisen sisäilman saavuttaminen voi tuntua haastavalta. Kuiva sisäilma voi kuivattaa ihoasi ja hiuksiasi, kun taas liian kostea ilma tarjoaa oivan kasvualustan viruksille ja bakteereille. Ilmankostuttimen avulla pystyt säätelemään sisäilman kosteutta tehokkaasti. Lue lisää ilmankosteudesta ja siitä, miten voit varmistaa ihanteellisen sisäilman.

Ilmankostuttimen tarjoamat hyödyt
Monet kärsivät varmasti samoista talven ja kylmän ilman aiheuttamista vaivoista. Huulet halkeilevat ja iho sekä hiukset kuivuvat lämpötilan pudotessa nollan alapuolelle. Ilmankosteuden lasku näkyy myös huonekaluissa ja kasveissa. Ilmankostuttimella estät ilmaa kuivumasta ja luot paremman sisäilman iholle, hiuksille, kasveille ja huonekaluille. Ilmankostutin saattaa auttaa myös astma- ja allergiaoireisiin.
Sisäilman suhteellista kosteutta nostamalla huonelämpötila tuntuu lämpimämmältä. Tämä tarkoittaa, että huoneen lämpötila voi olla alhaisempi, mutta se tuntuu silti miellyttävältä korkeamman ilmankosteuden ansiosta. Lämpötilaa laskemalla säästää myös sähköä.

Näin ilmankostutin toimii
Ilmankostutin tuottaa höyryä, joka sekoittuu huoneilmaan nostaen näin ilmankosteutta. Laitteet ovat helppokäyttöisiä, kaada vain vettä ilmankostuttimen säiliöön ja käynnistä se.
Ilmankostuttimen säännöllinen puhdistus on tärkeää, jolloin estät laitteeseen kertyneiden epäpuhtauksien ja bakteerien leviämisen huoneilmaan. Valittavana on useita erilaisia ilmankostutinmalleja – pieniä ja suuria, pelkistettyjä ja erikoisesti muotoiltuja. Muista, että eri mallit on suunniteltu toimimaan erikokoisissa tiloissa. Valitse siis juuri omaan käyttöösi sopivin ilmankostutin.

Suositeltava kosteustaso
Ihanteellisen ilmankosteuden ylläpitäminen on tärkeää oman ja kodin hyvinvoinnin kannalta. Suositeltu ilmankosteus on 45-50 prosentin välillä. Pölyn kerääntyminen estyy ilmankosteuden ollessa alle 45 prosenttia ja bakteerit alkavat kasvaa sen ylittäessä 50 prosenttia. Hometta puolestaan alkaa esiintymään ilmankosteuden ylittäessä 70 prosenttia. Ihanteellinen ilmankosteus voi helpottaa influenssan oireita ja nopeuttaa paranemista.
Mietityttääkö ilmankosteus? Sen tarkkailu sujuu helposti kosteusmittarilla tai Airthings-ilmanlaatumittarilla.
Alhainen ilmankosteus (alle 40 %)
Kuiva sisäilma on ongelma useimmiten talvella pakkasen paukkuessa. Kotia lämmitettäessä ilmankosteus voi laskea jopa 20-30 prosenttiin. Kuiva sisäilma tuntuu iholla sekä suun, nenän ja silmien limakalvoilla. Tämän lisäksi se voi myötävaikuttaa flunssan ja vilustumisenoireiden lisääntymiseen. Vältä kuivaa sisäilmaa ja pyri pitämään ilman kosteus vähintään 40 prosentissa.
Normaali ilmankosteus (40-60 %)
Sisäilman suositeltu kosteustaso on 40-60 prosentin välillä. Ilmankosteuteen vaikuttavat esimerkiksi vuodenajat ja on tavallista, että sisäilma on kuivempaa talvella kuin kesällä. Suositeltu kosteusprosentti vaikuttaa myönteisesti sekä kehon että kodin hyvinvointiin, sillä liian kostea ilma voi lisätä kosteusvaurioiden muodostumista, kun taas kuiva ilma ei tee hyvää puupinnoille.
Korkea ilmankosteus (yli 60 %)
Korkea ilmankosteus tarjoaa oivan kasvualustan bakteereille, homeitiöille ja kosteusvaurioille. Myös monet hyönteiset ja tuholaiset viihtyvät kosteassa ympäristössä. Home viihtyy parhaiten ympäristössä, jossa ilmankosteus on 60-70 %. Tästä syystä kannattaakin varmistaa, että kosteus pysyy suositusten sisällä.