
5 hyvää syytä kierrättää puhelimet ja tabletit
Tiesitkö, että vanhat puhelimet ja tabletit ovat edelleen arvokkaita resursseja, vaikka et enää käyttäisikään niitä? Jos laite ei ole useita vuosia vanha, voi olla mahdollista antaa tai myydä laite toiselle käyttäjälle. Useimmiten kuitenkin puhelimienkin kohdalla käyttöikä on varsin lyhyt, joten on äärimmäisen tärkeää viedä käyttämättömät laitteet kierrätykseen.
Gigantti vastaanottaa kaiken sähkö- ja elektroniikkajätteen ja voit tuoda ne mihin tahansa myymälääme. Meillä on tarkasti toimiva kierrätysjärjestelmä, jonka ansiosta arvokkaat ja harvinaiset materiaalit pääsyvät uusiokäyttöön.
On monta hyvää syytä palauttaa vanhat laitteesi kierrätykseen. Lue alta kokoamamme syyt ja tuo laitteet kierrätykseen!

1. Kierrättäminen on helppoa. Säilöt turhaan laatikoissa vanhoja laitteita viemässä tilaa. Vaihdamme puhelimia uuteen noin 2-3 vuoden välein. Vanhat puhelimet ja tabletit päätyvät usein keräämään pölyä romulaatikon pohjalle. Jos sen sijaan toimitat ne johonkin Gigantin myymälöistä, ne voidaan kierrättää ja materiaalit uusiokäyttää. Kierrätämme vanhan tuotteesi, vaikka et ostaisi uutta tuotetta.
Yksi Gigantin tärkeimmistä tavoitteista on varmistaa, että yli 85 prosenttia myydyistä tavaroista palautetaan ja kierrätetään uusiksi tuotteiksi. Pienetkin tuotteet kannattaa kierrättää, ja jokainen palautettu tuote on askel oikeaan suuntaan.
Lisäetu: Kun toimitat vanhan laitteesi Giganttiin, voit jopa saada alennusta seuraavasta ostoksestasi. Lue lisää.
Jokainen Gigantin myymälä vastaanottaa ja kierrättää SER-jätteen. Lue lisää ohjeita kierrätykseen.
2. Ympäristön kuormituksen helpottaminen. Matkapuhelimet ja tabletit voivat sisältää jopa 40 eri metallia. Useat niistä ovat harvinaisia raaka-aineita, joita on rajoitetusti saatavilla. Akku sisältää muun muassa kobolttia ja litiumia. Älypuhelinten ja tablettien piirilevyissä käytetään kultaa, hopeaa, kuparia ja volframia sisältäviä osia. Harvinainen indium-metalli varmistaa kosketusnäytön toiminnan. Indiumin tuotantoon liittyy suuria ympäristöhaasteita ja siitä on jo nyt pulaa. Älä siis turhaan säilö arvometalleja kaapissasi, vaan tuo ne käyttöön!

3. Materiaaleista voidaan valmistaa kierrätyksen avulla muitakin tuotteita. Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston (EPA) mukaan jokaista miljoonaa kierrätettyä matkapuhelinta kohden voidaan kierrättää 16 tonnia kuparia, 350 kiloa hopeaa, 34 kiloa kultaa ja 15 kiloa palladiumia. Palladium on jalometalli, jota käytetään sähkökontaktien, kirurgisten instrumenttien ja kellojen osien valmistuksessa.
4. Luontoon päästessään raskasmetallit vahingoitavat ympäristöä ja ihmisiä. Matkapuhelimet ja tabletit sisältävät myös raskasmetalleja, kuten lyijyä, elohopeaa ja kadmiumia. Jos tällaisia myrkkyjä ei käsitellä oikein, ne voivat vahingoittaa niin luontoa kuin ihmisiäkin. Jos puhelimet ja tabletit poltetaan jätteiden mukana, niistä vapautuu vaarallisia ympäristökaasuja. Samalla laitteiden sisältämät arvokkaat raaka-aineet menetetään lopullisesti, mikä on kallisarvoisten materiaalien tuhlausta.

5. Miksi louhimme uusia materiaaleja luonnosta, vaikka vanhoja puhelimia on miljoonia kierrättämättä? Vanhojen puhelimien ja tablettien raaka-aineiden kierrättäminen on paljon kestävämpää toimintaa kuin uusien metallien louhiminen. Metallit ovat alun perin peräisin kaivoksista louhituista kivistä saaduista mineraaleista. Niiden saanti edellyttää huomattavia luontoon kohdistuvia toimenpiteitä, joissa kuluu huomattava määrä energiaa. Tuhat kiloa puhelimia sisältää 300 kertaa enemmän kultaa kuin tuhat kiloa malmia.
Käytöstä poistettujen elektroniikkatuotteiden sisältämien metallien kierrätystä kutsutaan "urbaaniksi louhinnaksi". Vanhojen puhelimien ja tablettien metallien kierrättäminen ja uudelleenkäyttö pienentää ilmastojalanjälkeä ja edistää kestävää kehitystä. Ennen pitkää meille tulee pulaa materiaaleista jos emme huolellisesti kierrätä. Lue lisää kierrätyksen tärkeydestä.

Ympäristön kuormituksen vähentäminen kuuluu meille kaikille
Jokainen meistä voi vaikuttaa ympäristön kuormituksen vähentämiseen arkisilla teoilla. Meidän täytyy ottaa huomioon yhä paheneva materiaalipula, mikä kohdistuu voimakkaasti juuri puhelimiin ja tabletteihin, jotka vaativat paljon erilaisia metalleja. Metallien louhinta taas vaikuttaa negatiivisesti ympäristöön. Se mitä me voimme tehdä helposti, on kierrättää ja kehottaa muita tekemään samoin!