
Opas: USB-standardit ja -liitännät
USB-standardien ja -liitäntöjen nimeäminen on aiheuttanut päänvaivaa jo pitkään. USB-A, USB-C ja USB 3.2 – mitä ne oikein tarkoittavat? Gigantin USB-opas auttaa sinua löytämään tiesi USB-nimiviidakossa.
Viisi USB-tyyppiä

USB-A
USB-A on se ”tavallinen” suorakulmainen liitin, joka tulee useimmille ensimmäisenä mieleen, kun kuulemme sanan USB. Useimmissa tietokoneissa on edelleen vähintään yksi USB-A-portti, johon yhdistetään esimerkiksi hiiri tai näppäimistö. USB-A-portteja löytyy myös mm. pelikonsoleista ja televisioista.

USB-B
Tämä lähes nelikulmainen liitin on nykyään harvinainen, sillä monet sitä aiemmin käyttäneet laitteet ovat siirtyneet pienempiin USB-tyyppeihin. Joitakin vuosia sitten USB-B-liittimet olivat kuitenkin hyvin yleisiä mm. tulostimissa. Jos siis tarvitset edelleen tätä tyyppiä, löydät valikoimastamme sovittimia, joilla USB-B:n voi yhdistää muihin USB-liitäntöihin.

USB-C
USB-C on uusin liitin- ja porttityyppi, jonka etuna on symmetrisyys – sen voi siis yhdistää myös ylösalaisin käännettynä. Tämä tyyppi mahdollistaa myös nopeamman tiedonsiirron ja latauksen. Jos USB-C on varustettu myös Thunderbolt 3 -ominaisuudella, voit yhdistää tietokoneeseen useampia näyttöjä yhdellä ja samalla kaapelilla tai käyttää yhtä näytöistä kannettavan telakointiasemana – kunhan molemmissa laitteissa on Thunderbolt 3 -tuki.

Mini USB
Mini USB on pienikokoinen liitin, joka oli ennen todella yleinen älypuhelimissa. Nykyään siihen törmää vain harvoin, mutta jotkut kamerat käyttävät edelleen Mini USB -liitäntää.

Micro USB
Micro USB korvasi aikanaan Mini USB:n varsinkin älypuhelimissa. Nykyään sekin on korvattu suurimmaksi osaksi edellä mainitulla USB-C-liitännällä.

Lightning
Lightning ei ole USB-tyyppi, mutta se on kuitenkin hyvä mainita, sillä se on yleisin liitäntätyyppi Applen tuotteissa. Lightning-liitäntä on helppo yhdistää USB-portteihin ja -liittimiin valikoimistamme löytyvien sovittimien avulla.

Tiedonsiirtonopeus
USB-liitintyypit eivät ole ainoa asia, joka tulee ottaa huomioon. Myös tiedonsiirtonopeuksissa on eroja. Nopeus määrittää, mikä numero USB-tyypin nimestä löytyy. USB 1 oli alkuperäinen standardi, joka ei tosin ole enää käytössä. Seuraavaksi tuli USB 2, joka on edelleen käytössä – mutta vain harvoin, sillä se on markkinoiden hitain standardi. Yleisin nopeutta kuvaava numero on USB 3, mutta siitäkin löytyy kolme alakategoriaa: 3.0, 3.1 ja 3.2 – ja ne kattavat tiedonsiirtonopeudet 5 – 20 Gbit/s.
Numerointi siis ilmoittaa tiedonsiirtonopeuden. Mutta asia ei ole aivan niin yksinkertainen kuin voisi luulla.
Uusi sukupolvi, nimet vaihtoon…
Ongelmana on, että 3.2-numeron käyttöönoton myötä USB-IF (USB-standardien nimistä päättävä organisaatio) päätti yhdistää edellisen 3-sarjan uuteen 3.2-sarjaan. Tästä syystä 3.2-sarjan USB-standardit ovat nyt nimeltään 3.2 Gen 1, 3.2 Gen 2 – mutta seuraava standardi ei olekaan Gen 3, kuten olisi voinut odottaa. Sen sijaan sitä kutsutaan nimellä 3.2 Gen 2x2, sillä se koostuu periaatteessa kahdesta kappaleesta 3.2 Gen 2 -yksiköitä, mikä kaksinkertaistaa sen tiedonsiirtonopeuden

USB 3.2 - kokonaiskuva
Ei ihme, jos pää on hieman pyörällä jo tässä vaiheessa. Viimeisin USB-standardi on siis nimeltään USB 3.2. Arkipuheessa sitä kutsutaan usein myös nimellä ”SuperSpeed”, jota merkitään lyhenteellä ”SS”. USB 3.2 on myös tällä hetkellä yleisin liitäntätyyppi tietokoneissa, ja siksi olemme koonneet alle koosteen siitä, mitä kaikkea USB 3.2 kattaa. Toivomme, että se tuo hieman selvyyttä asiaan:
Lataaminen
Tyypistä riippumatta voit käyttää tietokoneesi USB-porttia pienempien laitteiden, kuten älypuhelimen, älykellon tai tabletin lataamiseen. Ennen USB-C-tyypin tuloa esimerkiksi kannettavaa tietokonetta ei voinut ladata tällä tavalla, sillä aiemmat USB-liitännät eivät voineet siirtää riittävästi virtaa. Tästä syystä kannettavat tietokoneet ovat tarvinneet suuria ja kömpelöitä virtajohtoja niin pitkään. Nyt monet valmistajat ovat luonnollisesti siirtyneet kevyempään USB-C-latausratkaisuun.
Pidä tämä mielessä
Vaikka nimiä, nopeuksia ja tyyppejä on joka lähtöön, on tärkeää pitää mielessä, että kunhan USB-liitin ja -portti ovat samaa tyyppiä, ne toimivat yhdessä. Vanhemmat standardit eivät tosin pysty tarjoamaan samaa tiedonsiirtonopeutta kuin uudet ja nopeammat liitännät. Toisin sanoen voit helposti yhdistää USB-C 3.2 Gen 2 -liitännällä varustetun ulkoisen kiintolevyn tietokoneesi USB-C 3.2 Gen 1 -porttiin, mutta tiedostojen siirto laitteesta toiseen on hieman hitaampaa kuin jos tietokoneessakin olisi USB-C 3.2 Gen 2 -portti.
