Superpäivät sunnuntaihin asti - katso tarjoukset!
Ohita
Heikosti valaistu toimistotila, johon on kuvitettu reitittimen lähettämät säteet eri laitteiden välillä

Langaton verkko toimistoon?

– Näin pääset alkuun

Oletko rakentamassa uutta toimistoa tai päivittämässä vanhojen toimitilojen tietoverkkoa? Mesh ja WiFi 6 takaavat vakaan ja nopean langattoman tiedonkulun.

Kun rakennetaan uutta toimistoa tai ajanmukaistetaan vanhoja toimitiloja, yksi tärkeä päätös on tietoverkon valinta. Ennen valinta oli useimmiten kaapeliyhteys, koska se oli nopea ja turvallinen. Nykyään voidaan usein rakentaa yhtä vakaa ja nopea langaton verkko. Uusi WiFi 6 -standardi takaa riittävän tiedonsiirtonopeuden, ja turvallisuusasiatkin ovat suhteellisen helposti hoidettavissa.

Viime vuosina on yleistynyt myös uusi joustava langaton verkkoratkaisu, mesh, jonka avulla voidaan luoda nopea, kattava ja katkeamattomasti toimiva verkkoyhteys isonkin toimiston laitteiden välille. Mesh-verkossa on useita pieniä reitittimiä, jotka luovat yhtenäisen wifi-verkon ja varmistavat, että signaali kantaa vahvana toimistorakennuksen ulommaiseen nurkkaan asti.

Mustaan jakkupukuun pukeutunut nainen pitelee kannettavaa kädessään

Helppo hallinnoida

Mesh-verkon asentaminen on suhteellisen helppoa – ainakin helpompaa kuin kaapelien vetäminen toimiston joka nurkkaan. Pienissä toimistoissa verkon kaikki reitittimet voidaan yhdistää pääreitittimeen langattomasti. Isoissa tiloissa voi olla hyvä ajatus liittää reitittimet toisiinsa kaapeleilla, jotta tiedonsiirtonopeus saadaan hyvälle tasolle kaikkialla rakennuksessa.

Ammattimaisesti rakennettua mesh-verkkoa voidaan hallinnoida yhdestä paikasta (selaimessa tai sovelluksessa), joten mesh-verkko helpottaa IT-vastaavan työtä. Työntekijöille mesh-verkko on helppokäyttöinen ratkaisu, sillä vaikka verkossa on monta reititintä, käyttäjät kirjautuvat vain yhteen järjestelmään. Käyttäjien ei myöskään tarvitse miettiä teknisiä yksityiskohtia, kuten SSID:n, 2,4 GHz:n tai 5 GHz:n valintaa. Niistä huolehtivat mesh-verkon reitittimet itse.

Netgear Orbi -mesh-reititin kiinnitettynä toimiston seinälle jossa kaksi työntekijää seisoo työpöydän vieressä juttelemassa

Montako reititintä mesh-verkkoon tarvitaan?

Nyrkkisääntönä pidetään sitä, että reitittimien välimatka ei saisi ylittää kymmentä metriä eikä verkkoon liitetyn tietokoneen tai muun laitteen ja lähimmän reitittimen välissä saisi olla seinää. Yleensä mesh-verkkolaitepaketeissa on kaksi tai kolme reititintä, ja ne riittävätkin hyvin useimpiin toimistoihin. Myös pöytäkoneet voidaan liittää langattomaan verkkoon. Sitä varten voidaan tosin tarvita erillinen verkkosovitin. 

Modernit langattomat verkot ovat turvallisia. Niissä käytetään WPA/WPA2-salausprotokollaa, ja VPN-tekniikalla yhteys voidaan toteuttaa niin sanottuna virtuaalisena erillisverkkona. Monilla yritystason reitittimillä voidaan ylläpitää jopa neljää VPN-verkkoa.

Mies seisoo pöydällä olevan reitittimen takana puhelin kädessään

Tietoturva kunnossa

VPN-erillisverkoilla voidaan luoda omat tietoverkot esimerkiksi verkon ylläpitäjille, henkilökunnalle, asiakkaille ja vieraille. Näin voidaan estää ulkopuolisten pääsy yrityksen sisäisiin järjestelmiin.

Jos päädyt hankkimaan toimitiloihin uuden langattoman verkon, kannattaa valita uusimpaan standardiin eli WiFi 6:een perustuva ammattimainen mesh-ratkaisu. Se ei tule sen kalliimmaksi kuin WiFi 5:kään, ja vaikka kaikki verkkoon liitetyt laitteet – tietokoneet, puhelimet ja tabletit – eivät tukisikaan WiFi 6:tta (vaan ehkä WiFi 4:ää tai 5:ttä), se antaa kuitenkin kattavamman yhteyden. Se on myös tietoturvallisuuden kannalta parempi valinta.

Mesh-verkkolaitteet takaavat paremman wifi-yhteyden

Lue lisää