
Mikä langaton reititin kannattaa valita?
Langattoman reitittimen valintaan vaikuttaa eniten se, miten paljon ja miten usein käytät verkkoa. Ennen tutustumista langattomien reitittimien vaihtoehtoihin on tärkeää selvittää omat tarpeet.
Jos yhteysnopeus on esimerkiksi vain 10–20 Mbps (megabittiä sekunnissa) eikä nopeampaan yhteyteen ole mahdollisuutta tai tarvetta, yksinkertainen reititin riittää oikein hyvin. Samalla on mietittävä myös, miten suuri katettava alue on. Haluatko, että yhteys toimii takapihallakin? Onko asunnossa useita kerroksia?
Reitittimessä on useita komponentteja ja sitä voidaan verrata tietokoneeseen. Reitittimessä on prosessori, muisti, antennit ja mikrosiru. Kalliimmissa reitittimissä on laadukkaampia komponentteja, jotka takaavat paremman kantaman ja tukevat suurempia nopeuksia.

Siksi suosittelemme pohtimaan ennen kaikkea seuraavia kysymyksiä:
Montako laitetta reitittimeen liitetään?
Miten nopea yhteys tarvitaan – onko perheessä esimerkiksi pelaajia, jotka vievät yhteydestä paljon kaistaa ja nopeutta?
Miten iso on alue, joka signaalin tulee kattaa?
Jos suunnittelet olemassa olevan kotiverkon päivittämistä, kannattaa miettiä miksi haluat päivittää sen? Onko syynä toimintasäde, nopeus vai jokin muu? Jos tiedät vastauksen, on helpompi myös löytää oikea tuote.

Halpa vai kalliimpi langaton reititin?
Hinnalla on ehdottomasti väliä, kun valitaan tarpeisiin sopivaa langatonta reititintä. Jos olet aktiivinen internetin käyttäjä, jolla on liitettynä useita laitteita, kalliimman luokan langaton reititin on looginen valinta. Mutta mitä laitteita nämä sitten ovat?
Langattomien reittimien valikoimsta löytyy edullisempia Wireless N-reitittimiä ja Wireless AC-luokan reitittimiä, joissa ovat suurempia ja laite tukee useampia laitteita. Lisäksi saatavilla on uutta verkkostandardia tukevia Wi-Fi 6-reitittimiä.
Langattomien reitittimien hintaerot voivat olla todella merkittäviä, ja laitevalikoima yltää huokeista ja yksinkertaisista kalliisiin ja laadukkaisiin.

Langaton Mesh-verkkojärjestelmä
Jos haluat kotiisi kattavan langattoman verkkoyhteyden, kannattaa valita Mesh-reititin. Järjestelmä koostuu reitittimestä ja satelliitista.
Sitä voidaan verrata reitittimeen, jossa on yksi tai useampia laajentimia ympäri taloa, mutta tämä järjestelmä on vakaampi ja siinä on enemmän ominaisuuksia. Kun tavalliseen langattomaan reitittimeen liitetty verkkolaajennin laajentaa ainoastaan olemassa olevan verkon kantamaa (jolloin nopeus pienenee ja yhteys on luotava käsin), Mesh toimii päinvastoin.
Suurin ero on siinä, että Mesh luo laajan verkon yhdellä ja samalla verkkonimellä, ja järjestelmä siirtää laitteet automaattisesti reitittimen ja satelliitin välillä. Näin käytettävissä on aina paras mahdollinen nopeus ilman, että mitään tarvitsee tehdä käsin. Hinta voi olla perinteisiä reitittimiä korkeampi, mutta toimivuudella ja verkon liitettävyydellä on helppo perustella Mesh-järjestelmän olevan hintansa arvoinen.