Superpäivät sunnuntaihin asti - katso tarjoukset!
Ohita
Nainen lennättää dronea avoimella kentällä

Dronen turvallinen käyttö (päivitetty tammikuussa 2021)

Harrastuskäyttöön tarkoitettu nelikopteri, eli drone, tarjoaa uuden ulottuvuuden valokuvaus- ja ilmailuharrastajille. Drone-lennättäminen on hauskaa, mutta myös haasteellista, jonka vuoksi voimassa olevien suosituksien ja säädöksien noudattaminen on yleisen turvallisuuden kannalta tärkeää. Lue alta uusista EU-säännöistä sekä vinkit turvalliseen lennättämiseen.

Drone tietokoneen ja tabletin vieressä

Dronen lennättämiseen tarvitaan rekisteröityminen tammikuusta 2021 lähtien

Tammikuun 2021 lopussa tulevat voimaan uudet, yhteiset EU-säännöt drone-lennättämiselle. Uudet yhteiseurooppalaiset dronesäännöt velvoittavat jatkossa kaikki droneja käyttävät, niin harrastajat kuin ammattilaisetkin rekisteröitymään, perehtymään dronejen lennättämiseen ja pääsääntöisesti suorittamaan kokeen.

Lisäksi dronejen radiolaitteilla ja kauko-ohjaimilla täytyy olla EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus.

Rekisteröinnin ulkopuolelle jäävät vain ne dronejen käyttäjät, jotka lennättävät alle 250 g painavia kamerattomia tai leluiksi määriteltyjä droneja.

Uudistus tuo joitain muutoksia myös lennätyskäytäntöihin mm. lennätysalueiden ja lennätyskorkeuteen, mutta perusasiat turvalliseen lennättämiseen säilyy jatkossakin.

Lue lisää uudistuksesta, dronerekisteristä ja verkkotentistä osoitteessa droneinfo.fi

Lentokentän kiitorata sekä dronet alueella kielletty -merkki

Vinkit turvalliseen dronekuvaukseen

  • Aina ennen lennätyksen aloittamista tarkasta dronen kunto, toimintasäde ja akun lataus.
  • Aloita dronen lennättämisen harjoittelu tyynellä säällä. Puuskainen tuuli voi olla aloittelijalle haasteellinen.
  • Dronen lennättämiseen ei ole ikärajaa. Suositeltavaa on, että lapset lennättävät dronea tai lennokkia vain aikuisen valvonnassa.
  • Lennätä dronea aina turvallisessa paikassa. Älä lennätä dronea ihmisten tai tiheästi asutettujen alueiden yläpuolella.
  • Säilytä aina näköyhteys kopterikameraan, vaikka käyttäisit kameran videoyhteyttä. Maksimi etäisyydeksi on suositeltu 500 metriä. 
  • Pidä lennätyskorkeus maltillisena. Dronen lennätyskorkeus ei tule ylittää 150 metriä ilman ilmatilavarausta.
  • Jos lähistöllä lentää miehitettyjä ilma-aluksia, tulee harrastelennokin aina väistää.
  • Kunnioita muiden ihmisten yksityisyyttä ja kotirauhaa. Esimerkiksi asumiseen tarkoitetut tilat ja yksityisaluetta olevat pihat kuuluvat kotirauhan piiriin, eikä niitä saa kuvata ilman lupaa.
  • Vahinkovastuu määräytyy vahingonkorvauslain (412/1974) perusteella.

Missä dronea ei saa lennättää?

Suomessa on useita ilmailulta kiellettyjä alueita, joihin kuuluu esimerkiksi ydinvoimaloita, öljynjalostamoita ja valtionhallinnolle tärkeitä alueita. Pysyvien lentokieltoalueiden lisäksi Trafi ilmoittaa verkkosivuillaan voimassaolevista tilapäisistä lentokielto- tai rajoitusalueista. Liikenne- ja viestintäviraston Droneinfo-sivusto tarjoaa ajankohtaista tietoa rajoitusalueista, lentokieltoalueista ja korkeusrajoista Suomessa.