
Opas: Näin pääset alkuun oman podcastin tekemisessä
Oletko harkinnut oman podcastin tekemistä? Podcast on loistava tapa ilmaista itseään ja puhua itselleen tärkeästä aiheesta. Mutta mitä podcastin tekemiseen vaaditaan? Tutustu oppaaseemme, johon olemme keränneet vinkkejä eri laitteista, joilla varmistat laadukkaan äänen ja julkaiset tarinasi helpommin.

Valitse itseäsi kiinnostava aihe
Onko jokin aihe lähellä sydäntäsi? Onko taide, autot, leivonta tai vaikka lemmikit suuri intohimosi? Todennäköisesti podcastkuuntelijoiden joukosta löytyy useita samasta aiheesta kiinnostuneita ihmisiä, joille kertoa omasta mielenkiinnon kohteestasi ja jakaa omat näkemyksesi. Ennen podcastin teon aloittamista kannattaa kuitenkin suunnitella, mistä aiheesta aiot puhua, miten sitä lähestytään ja kuinka pitkiä jaksoja haluat tehdä. Tutustu muihin samaa aihetta koskeviin lähetyksiin ja valitse, mikä sopii sinulle parhaiten.
Suomenkielisiä podcasteja löytyy useilta eri sivustoilta, kuten eri radiokanavien sivustot, sekä Yle.fi, Supla.fi ja Radioplay.fi. Myös suoratoistopalvelut, kuten Spotify sisältää kattavan valikoiman erilaisia podcasteja ympäri maailman. Tutustu laajaan podcast-valikoimaan ja löydä omat suosikkisi. Muiden tuotantoa kuunnellessa saat inspiraatiota omiin juttuihisi.

Mieti seuraavia asioita:
- Valitse podcastillesi nimi, joka kertoo kuuntelijalle mitä aihetta siinä käsitellään. Valitse nimi, joka antaa myös hieman liikkumavaraa muillekin aihealueille.
- Hyvät tarinat koukuttavat. Anna kuuntelijalle mahdollisuus kokea eri tunnetiloja, kuten samaistumisen tunnetta, uteliaisuutta, mielenkiintoa, iloa, myötätuntoa jne.
- Yksin vai yhdessä? Haluatko tehdä podcastisi yksin vai yhdessä jonkun kanssa? Kahden ihmisen välinen keskustelu voi parantaa lähetyksen dynamiikkaa ja tehdä siitä mielenkiintoisemman kuin pelkkä yksinpuhelu.
- Huolelliset esivalmistelut. Jos suunnitelmissa on tehdä haastatteluja, on tärkeää valmistautua hyvin. Laadi kysymyksiä, joihin haastateltava voi vastata laaja-alaisesti ja jotka vievät keskustelua eteenpäin.
- Valmistele kuuntelija seuraavaa jaksoa varten. Päätä podcastjakso siten, että herätät kuuntelijoissa uteliaisuuden seuraavaa lähetystäsi kohtaan. Voit myös aktivoida kuuntelijasi pyytämällä heitä lähettämään kysymyksiä tai palautetta.

Mitä laitteita tarvitset?
Ensimmäiseksi sinun tulee valita sopiva paikka podcastien tekoon. Huomioi ympäristön äänet ja ettei taustalta kuulu häiritsevää melua. Ihanteellinen tila on sellainen, jossa on eri tekstiilejä ja mattoja kovien lattioiden ja seinien kaikua pehmentämässä. Esimerkiksi makuuhuone tai hieman tuunattu toimistotila. Edullinen tapa kaiun estämiseen on peittää seinät kananmunakennoista tehdyllä levyllä.
Tarvitset myös mikrofonin tai kaksi, riippuen siitä kuinka monta henkilöä podcastin tekemiseen osallistuu. Mikrofoniin kannattaa hankkia pop-suodatin, joka parantaa äänenlaatua, sekä varsi, jonka avulla saat sen juuri sopivaan asentoon. Kokonaisuuden viimeistelee laadukkaat kuulokkeet. Joihinkin kuulokemalleihin voidaan yhdistää mikrofoni suoraan johdon avulla.

Podcastin muokkaus
Useimmissa tapauksissa podcast vaatii hieman muokkausta ennen kuin julkaiset sen kuuntelijoillesi. Haluat ehkä poistaa joitain kohtia tai lisätä erilaisia äänitehosteita. Tätä varten sinun tulee hankkia erillinen tietokoneelle asennettava muokkausohjelmisto. Digitaaliseen sisällöntuotantoon suunnitellut tietokoneet sopivat erinomaisesti luovaan työskentelyyn, riippumatta siitä teetkö podcasteja, vloggaat tai striimaat.
Saatavilla on ilmaisia muokkausohjelmistoja, kuten Garageband ja Audacity, joilla pääset helposti alkuun oman tuotantosi kanssa. Jos haluat käyttöösi monipuolisemman ja edistyneemmän ohjelmiston, on Adobe Audition erinomainen vaihtoehto, johon voit lisätä oman Creative Cloud -tilin.

Tuotannon julkaiseminen
Kun olet tallentanut podcastisi ja muokannut sen julkaisuvalmiiksi, on tärkeää lisätä siihen tärkeät tiedot, kuten podcastin nimi, jakson nimi, ketä jaksossa esiintyy, milloin se on tallennettu ja mitä aihetta jakso käsittelee. Voit myös lisätä pienen yhteenvedon jaksosta ja etsiä siihen sopivan kansikuvan.
Tämän jälkeen voit ladata jaksosi haluamaasi podcast-palveluun. Tarjolla on useita eri vaihtoehtoja, joten tutustu palvelutarjontaan ja löydä itsellesi sopivin. Joissakin palveluissa voit luoda oman podcastisi nimeä kantavan sivun, kun taas osa palveluista antaa sinun linkittää podcastit omalle verkkosivustollesi.
Kun podcast on ladattu palveluun, on aika linkittää se eri suoratoistopalveluihin, kuten Spotify tai iTunes/Apple Podcasts. Osassa palveluista löytyy erillinen toiminto podcastien striimaukselle ja osassa jaksot on jaettava itse jokaisen latauskerran jälkeen.
Tuotteet podcastin äänitykseen

Opas: Podcastin nauhoittaminen ja miksaaminen
Oletko pohtinut, miten ammatikseen podcastia tuottavat saavuttavat niin laadukkaan äänen? Tässä artikkelissa kerromme, miten saat aikaan täydellisen äänenlaadun työkalujen ja hyvän mikrofonitekniikan avulla sekä ripauksella jälkituotannon taikaa.