
100% kierrätettävästä materiaalista valmistettu muovipussi
Kestävien valintojen tavoittelu on Gigantille tärkeää. Pohjoismaiden johtavana elektroniikan myyjänä meillä on erityinen vastuu varmistaa, että rasitamme luontoa mahdollisimman vähän. Vastuu koostuu monista arkisista valinnoista. Yksi niistä on tarjota asiakkaillemme 100 % kierrätettävästä PCR-muovista valmistettu muovipussi – vaikka sen ulkonäöstä jouduttaisiinkin tinkimään. Tässä artikkelissa kerromme lisää pussivalinnastamme.

Muovi vastaan paperi
Viime vuosina tietoisuus muovin ympäristövaikutuksista on lisääntynyt. Se on saanut niin asiakkaat kuin yrityksetkin etsimään muita, ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. Monet ovat vaihtaneet paperipusseihin, koska ne biohajoavat nopeammin.
Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Paperipussit vievät nimittäin noin 10 kertaa enemmän tilaa kuin muovipussit. Toisin sanoen tarvitaan 10 rekkaa kuljettamaan paperipusseja, kun sama määrä muovipusseja mahtuisi yhteen rekkaan.
Lisäksi paperipussien valmistuksen hiilidioksidipäästöt ovat noin 10-kertaisia muovipusseihin verrattuna. Siten paperipussin hiilijalanjälki voi olla 100 kertaa suurempi kuin muovipussin.
Kaikki muovi ei myöskään ole samanlaista. Pohjoismaissa käytettävät pussit ovat paksumpia kuin esimerkiksi etelä-Euroopassa käytettävät pussit, ja niitä käytetään todennäköisesti useampaan kertaan. Monet hyödyntävät muovipusseja myös roskapusseina.
Lue lisää siitä, kuinka toimimme pakkausmateriaalien kanssa.

Elinkaari
Tanskan ympäristöministeriön alaisen ympäristönsuojeluviraston maaliskuussa 2018 julkaisemassa tutkimuksessa tarkasteltiin eri materiaaleista valmistettujen pussien elinkaarta ja sitä, kuinka monta kertaa kutakin pussityyppiä tulee käyttää, jotta sen ilmastovaikutus olisi sama kuin muovipussin.
Tutkimuksessa todettiin, että paperipussia on käytettävä 40 kertaa, kun taas tavallisesta puuvillasta valmistettua kangaskassia tulee käyttää kokonaiset 7100 kertaa, jotta sen jalanjälki vastaisi yhtä muovipussia. Biopuuvillaisen kangaskassin kohdalla luku on 22 000.
Toisin sanoen biopuuvillaista kangaskassia tulee käyttää joka päivä yli 60 vuoden ajan, jotta sen ilmastovaikutus olisi sama kuin muovipussin. Samalla ajanjaksolla saatat tarvita noin 6000 muovipussia roskapusseiksi, jos viet roskat kaksi kertaa viikossa.

Muovin kierrätys
Valitsimme siis muovin. Eikä ihan mitä tahansa muovia, vaan tietenkin kierrätysmuovin. Siksi saatat kiinnittää huomiota pussin ulkonäköön, joka ei ehkä ole kaikista kaunein. Se saattaa jopa näyttää hieman – käytetyltä? Ehkä se onkin ollut aikaisemmassa elämässään pölynimuri tai vanhan television kuori.
Uudet muovipussimme on valmistettu 100-prosenttisesti kierrätetystä PCR-muovista, joka valmistetaan käytöstä poistuneiden tuotteiden muoviosista.

#giganttitekeehyvää
Muovipussien myynnistä saadut tuotot käytetään hyväntekeväisyyteen #giganttitekeehyvää-hankkeen kautta. Haluamme, että kaikilla on mahdollisuus olla osa teknologian ihmeellistä maailmaa, ja hankkeen tavoitteena on auttaa estämään digitaalista syrjäytymistä. Lahjoitamme elektroniikkaa kohteisiin, jotka auttavat meitä pääsemään lähemmäksi tavoitettamme.
Esimerkiksi lasten ja nuorten osastojen varustaminen viihdelaitteilla voi tehdä sairaala-arjesta hieman mukavampaa. Lahjoitetut laitteet voivat myös auttaa ihmisiä pysymään ajan tasalla teknologisesta kehityksestä. Olemme tehneet lahjoituksia muun muassa Kuopion yliopistolliselle sairaalalle ja Lastenklinikoiden Kummit ry:lle.

Gigantti sitoutuu muovikassien kulutuksen vähentämiseen
Gigantti haluaa omalla toiminnallaan vaikuttaa muovikassien kulutukseen ja näin vähentää luontoon päätyvän muovin määrää. Gigantti sitoutuu EU-pakkausjätedirektiivin mukaisesti vähentämään muovikassien kulutusta ja kehittämään toimintaansa muovijätteen vähentämiseksi ja ympäristöystävällisempien vaihtoehtojen käyttöönottamiseksi.
Sitoumus lyhyesti
Gigantti haluaa omalla toiminnallaan vaikuttaa muovikassien kulutukseen ja näin vähentää luontoon päätyvän muovin määrää. Gigantti sitoutuu EU-pakkausjätedirektiivin mukaisesti vähentämään muovikassien kulutusta ja kehittämään toimintaansa muovijätteen vähentämiseksi ja ympäristöystävällisempien vaihtoehtojen käyttöönottamiseksi.
Taustatietoa sitoumuksesta
Suomen Luonto -lehti valitsi muovikassin vuoden 2016 turhakkeeksi. Lehden mukaan peräti 56 prosenttia Itämeren meriroskasta on muovia, ja Suomen rannikoilla tehdyissä tutkimuksissa muovipussit ovat viidenneksi yleisin roskatyyppi. Muovipussi säilyy meriympäristössä 20–30 vuotta. Koko maapallon mittakaavassa muovijäte ja muovikassit ovat vielä isompi ympäristöongelma. YK:n Clean Seas -kampanjan mukaan 8 miljoonaa tonnia muovia päätyy meriin joka vuosi. Valtioneuvoston hyväksymässä Suomen merenhoitosuunnitelman toimenpideohjelmassa 2016–2021 esitetään Itämeren roskaantumisen vähentämiseksi toimenpide-ehdotusten laatimista erityisesti muoviroskan vähentämiseksi. Roskaantumisen vähentämiskohteina tulisi toimenpiteissä tarkastella muun muassa muovipakkausten ja -pussien käyttöä.
Kaupan liitto teki vuonna 2016 ympäristöministeriön kanssa sopimuksen, jonka tarkoituksena on vähentää muovikassien kulutusta. Muovikassisopimuksen taustalla on EU-direktiivi (94/62/EY, muutettu direktiivillä (EU) 2015/720), jonka tarkoituksena on vähentää muovijätteen syntymistä ja merten roskaantumista. Tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä muovikasseja kulutetaan enintään 40 kappaletta henkeä kohden vuodessa.
Gigantti haluaa omalla toiminnallaan vaikuttaa muovikassien kulutukseen ja näin vähentää luontoon päätyvän muovin määrää. Gigantti sitoutuu EU-pakkausjätedirektiivin mukaisesti vähentämään muovikassien kulutusta ja kehittää jatkuvasti toimintaansa muovijätteen vähentämiseksi ja ympäristöystävällisten vaihtoehtojen käyttöönottamiseksi.
- Siirryimme maksullisiin muovikasseihin toukokuussa 2016. Jatkamme asiakkaille tarjottavien muovikassien maksullisuutta.
- Selvitämme mahdollisuuden tarjota ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.
- Tarjoamme asiakkaille neuvontaa muovikassien kulutuksen vähentämiseksi.
- Koulutamme henkilökuntamme muovikassisopimuksen sisältöön.
Voit lukea sitoumuksemme ja seurata tavoitteidemme toteutumista osoitteessa www.sitoumus2050.fi.
Kiitos asiakkaillemme, aiemmin jo onnistuimme vähentämään muovipussien kulutusta 80 prosentilla kahdessa vuodessa!
Toivomme, että harkitset muovipussin tarpeellisuutta. Voit vähentää muovikassien käyttöä muun muassa:
• käyttämällä kestokassia
• käyttämällä muovikassia moneen kertaan, kierrättämällä sen tai käyttämällä sitä jätepussina.
Älä ikinä heitä muovikassia luontoon!
Mikäli haluat aiheesta lisätietoa, voit tutustua artikkeliimme, jossa kerromme muun muassa miksi käytämme muovikasseja paperikassien sijaan.