Vertaa tuotteita Lisää maksimissaan kolme tuotetta vertailuun
Kaksi noppaa, joiden symbolit yhdessä muodostavat tekstin “5G”.

Mikä on 5G?

5G-verkko tekee tuloaan! Maailman suurimmilla puhelinviestintäalan messuilla – Mobile World Congressissa – helmikuussa 2019 5G oli yksi suurimmista kohokohdista. Kaikki valmistajat puhuivat siitä, olipa kyse puhelimista, pelaamisesta tai helikoptereista. Tässä artikkelissa tutustumme 5G:hen ja sen käyttömahdollisuuksiin sekä tulevaisuudennäkymiin tarkemmin.
Valkokangas, jolla teksti 5G pinkkiä taustaa vasten.

Mistä on kyse?

Kun käytät puhelinta tai muuta laitetta online-tilassa etkä ole yhteydessä WiFi-verkkoon, käytät sitä mobiiliverkossa. Useimmissa tapauksissa kyseessä on nykyään 4G-verkko. G viittaa sanaan ”generation” eli sukupolvi ja tarkoittaa sitä, että kyseessä on merkittävä edistysaskel edelliseen sukupolveen verrattuna. 5G on siis periaatteessa vain nykyisen 4G-verkon seuraaja.

5G-verkko tarjoaa ensisijaisesti suuremman nopeuden ja pienemmän viiveen kuin tämänhetkinen 4G-verkko. Toistaiseksi mobiiliverkkoyhteys on yleensä ollut hitaampi kuin laajakaista tai WiFi-verkko (tämä voi tietenkin vaihdella palveluntarjoajasta jne. riippuen). 5G:n tavoitteena on luoda mobiiliverkko, joka vetää vertoja laajakaistalle. Silloin monet käyttöalueet, jotka nyt vaativat langallisen verkon, voivat toimia langattomasti 5G-yhteydellä.

Mainoskyltti 5G-tekstillä.

Mobiiliverkkojen kehitys

Ymmärtääksemme, miksi 5G on niin suuri edistysaskel ja niin kuuma puheenaihe, voimme tarkastella edellisiä sukupolvia ja nähdä, kuinka paljon jokainen uusi kehitysvaihe on vaikuttanut arkeemme.

  • Ensimmäinen sukupolvi tuli vuonna 1981 ja mahdollisti puhelujen soittamisen langattomasti.
  • Toinen sukupolvi tuli vuonna 1992 ja mahdollisti tekstiviestien lähettämisen.
  • Kolmas sukupolvi tuli vuonna 2001 ja mahdollisti internetin käytön puhelimessa, mutta vain rajoitetusti ja korkeaan hintaan.
  • Neljäs sukupolvi tuli vuonna 2011 ja mahdollisti käytännössä internetin käytön puhelimella.

Sen lisäksi, että 5G-verkko on nopeampi ja siinä on alhaisempi viive kuin 4G-verkossa, sen odotetaan myös olevan vakaampi. Niinpä se kykenee todennäköisesti myös selviytymään suuremmasta määrästä käyttäjiä pienessä tilassa, kuten konserteissa, joissa 4G:llä on vielä haasteita.

Mainoskyltti 5G-tekstillä.

Mihin 5G:tä voi käyttää?

Kuulostaa varmasti houkuttelevalta, että voit suoratoistaa sarjoja nopeammin ja pelata puhelimellasi ilman viivettä, mutta ne eivät ole suurimpia muutoksia, joita 5G tuo mukanaan.

Maailmamme on täynnä laitteita, jotka joko toimivat internetin välityksellä tai voivat kommunikoida sen kanssa – myös perinteisten laitteiden, kuten puhelinten ja tietokoneiden, ulkopuolella. Jo nyt esimerkiksi valaistusta, lämmitystä tai jääkaappeja voi hallita verkon välityksellä. Tätä kutsutaan esineiden internetiksi (IoT, Internet of Things). Kaikki älykotituotteemme ovat osa sitä. Vaikka useimmat niistä ovatkin yhteydessä langattomaan kotiverkkoon, internetiin kohdistuu jatkuvasti paineita.

Esineiden internet todennäköisesti vain kasvaa tulevaisuudessa, ja näemme entistä enemmän asioita, joita ohjataan internetin välityksellä, kuten itse ajavia autoja. Koska ne eivät tule olemaan lähellä kotia, niiden ohjaukseen tarvitaan mobiiliverkkoa. Silloin on ehdottoman tärkeää, ettei internet-yhteys katkeile tai ole liian hidas. Sillä voisi olla kohtalokkaita seurauksia. 5G-verkon avulla on myös mahdollista tehdä useita asioita pitkänkin välimatkan takaa – esimerkiksi kirurgi voi operoida potilasta hallitsemalla robottia toiselta puolelta maapalloa.

Mainoskyltti 5G-tekstillä.

Milloin 5G saapuu Suomeen?

Emme tiedä vielä tarkalleen, milloin 5G saapuu pohjolaan. Todennäköisesti Tukholmasta tulee yksi Euroopan ensimmäisistä kaupungeista, joissa se otetaan käyttöön. Useat lähteet arvelevat, että saamme 5G:n vuoteen 2020 mennessä. Kuten edellä mainittiin, puhelinvalmistajat suunnittelevat ja valmistavat jo kuumeisesti 5G-yhteensopivia puhelimia. Tämä saattaa kertoa siitä, että 5G-verkosta tulee todellisuutta jo lähitulevaisuudessa.

Se riippuu kuitenkin muun muassa teknologiasta, sääntelystä, televiestintäyrityksistä, taajuuksista ja mastoista. Toimenpiteitä on tehtävä runsain mitoin, ennen kuin saamme 5G-verkon laajaan käyttöön.

On myös hyvä pitää mielessä, kuinka kauan 4G-verkon leviäminen kesti. Vielä nykyäänkään 4G-verkko ei toimi aivan kaikilla alueilla, joten myös 5G-verkon suhteen kannattaa olla kärsivällinen.

Lue lisää Gigantin tuotteista: