Vertaa tuotteita Lisää maksimissaan kolme tuotetta vertailuun
Kahvikuppia pitelevä mies kannettavan tietokoneen edessä.

Muistilista: Uuden tietokoneen käyttöönotto

Odotatko innolla, että pääset käyttämään uutta, nopeampaa ja parempaa tietokonettasi? Kun muistat tehdä tietyt asiat, käyttöönotto sujuu ongelmitta.

Jotta voisit käyttää tietokonettasi ongelmitta, se tulee liittää verkkoon, ohjelmat tulee ladata ja päivittää sekä asetukset muuttaa sinulle sopiviksi. Lisäksi vanhalta tietokoneelta pitää siirtää kuvat ja asiakirjat, ja tiedostojen varmuuskopiointi on hyvä ottaa käyttöön alusta alkaen. Olemme koonneet avuksesi muistilistan uuden tietokoneen käyttöönottoon, jotta pääset käyttämään sitä nopeammin.

Ennen tietokoneen käyttöönottoa

Muista tarkistaa nämä asiat jo etukäteen:

 • Langattoman verkon salasana
 • Muiden käyttämiesi palveluiden ja ohjelmien käyttäjätunnukset ja salasanat

Microsoft-tilisi, Gmail-sähköpostisi tai Mac-tietokoneen tapauksessa esimerkiksi iCloud-käyttäjätilisi tunnukset ja salasanat tulee syöttää uudelle koneelle. Jos käytät myös vaikkapa Dropbox- tai OneDrive-pilvipalvelua, on tärkeää palauttaa mieleen myös niiden salasanat.

Näppäin Install-tekstillä.

1: Windowsin perusasetukset ja aktivointi

Kun käynnistät uuden tietokoneen ensimmäistä kertaa, sinun tulee valita sijainti ja kieli sekä aktivoida Windows-käyttöjärjestelmä pakkauksesta löytyvällä kirjain- ja numerosarjalla (tuoteavain tai lisenssiavain).

Sinua todennäköisesti pyydetään myös antamaan tietokoneellesi nimi. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta siitä on apua tietokoneen tunnistamiseen kotiverkossa, jos useammalla perheenjäsenellä on saman merkkinen tietokone.

Seuraavaksi tietokone on yhdistettävä WiFi-verkkoon. Valitse oikea verkko ja syötä verkon salasana.

Tietokoneen päivitystä.

2: Tietokoneen päivitys

Tietokoneen ostohetkellä se on voinut olla myymälässä tai varastossa jo pitkään, ja sen käyttöjärjestelmän ominaisuudet ja suojaukset ovat voineet sillä aikaa vanhentua. Uuden tietokoneen ohjelmistot tuleekin heti päivittää ajan tasalle. Näin varmistat ohjelmien toimivuuden ja vähennät haittaohjelmien ja hakkeroinnin kohteeksi joutumisen riskiä.

Kun tietokone on yhdistetty verkkoon, tarkista heti ensimmäisenä Windows-päivitykset:

Avaa Windowsin aloitusvalikko painamalla Windows-kuvaketta vasemmassa alakulmassa

 1. Siirry Asetukset-valikkoon
 2. Valitse Päivittäminen ja suojaus
 3. Valitse Windows Update
 4. Seuraa tällä sivulla näkyviä ohjeita

Huom!: Tietokoneen päivitys voi kestää pitkäänkin, päivityksen suuruusluokasta ja verkkoyhteyden nopeudesta riippuen. Usein päivityksiä asennetaan useita peräkkäin, jolloin tietokone saattaa käynnistyä uudestaan useampaan kertaan. Kun ohjelmistopäivitys alkaa, voit huoletta lähteä vaikka kahvitauolle.

Haluatko jättää homman jonkun muun huoleksi?

Tutustu palveluumme nimeltä Käyttövalmis tietokone.

Kuvituskuva tiedostojen siirrosta.

3. Tiedostojen siirto vanhasta koneesta uuteen

Perhekuvat, kotivideot, koulumateriaalit ja muut tärkeät tiedostot on tärkeä siirtää vanhalta tietokoneelta uudelle. Tiedostojen siirto on onneksi helpompaa kuin koskaan, eikä sinun tarvitse pelätä niiden katoamista.

Ennen vanhaan tiedostot siirrettiin yleensä vanhalta tietokoneelta ulkoiselle kovalevylle ja siitä edelleen uudelle tietokoneelle. Nykyään helpoin tapa on käyttää pilvipalvelua: Lataa tiedostot vanhalta tietokoneelta verkossa sijaitsevalle pilvipalvelimelle, jossa ne säilyvät varmassa tallessa ja ovat helposti saavutettavissa, ja josta voit tarvittaessa tallentaa ne myös uuden tietokoneen muistiin.

Tunnetuimpia pilvipalveluiden tarjoajia ovat muun muassa Microsoft (OneDrive), Apple (iCloud) ja Google (Google Drive) sekä Dropbox ja norjalainen Jottacloud, jota Gigantin oma pilvipalvelu käyttää.

Kun ostat uuden tietokoneesi Gigantista, hanki samalla myös rajaton määrä pilvitallennustilaa.

Gigantin pilvipalvelua voit käyttää kaikilla laitteillasi, oli kyseessä sitten Windows- tai Mac-tietokone, iPhone tai Android-puhelin. Tiedostosi säilytetään turvallisesti Norjassa sijaitsevilla palvelimilla, joita suojaavat tiukat tietosuojalait.

Kädet kannettavan tietokoneen näppäimistöllä.

4. Suosikkiohjelmiesi asennus

Uudessa tietokoneessa on yleensä valmiina koko joukko ohjelmistoja, mutta omat suosikkiohjelmasi eivät välttämättä kuulu niihin. Vaikka voitkin käyttää esimerkiksi Spotifya myös selaimessasi, saatat pitää enemmän työpöytäversiosta. Perinteinen tapa on mennä ohjelman valmistajan verkkosivulle ja ladata ohjelmat yksi kerrallaan manuaalisesti.

Jos haluat asentaa monta ohjelmaa, tarjolla on palveluita, jotka lataavat ja asentavat useampia ohjelmia samanaikaisesti. Windows-laitteilla suosittu palvelu on nimeltään Ninite, jonka kautta voit ladata esimerkiksi verkkoselaimia, Skypen tai mediasoittimia kuten VLC, iTunes, Gom tai Winamp sekä monia muita.

VINKKI: Tuntuuko ohjelmien lataaminen ja asennus liian monimutkaiselta? Ohjelmiston asennuspalvelumme auttaa hankkimiesi ohjelmien asennuksessa ja käyttöönotossa.

Tietokoneella työskentelevä mies.

5: Oletusohjelmien vaihtaminen

Uudessa tietokoneessa standardiohjelmat ovat yleensä oletuksena – eli tietokone käyttää automaattisesti esimerkiksi Microsoft Edgeä verkkoselaimena, vaikka itse haluaisit käyttää Chromea tai Firefoxia. Videoiden toistoon taas voit joutua käyttämään Windows Media Playeriä, vaikka olisit jo ladannut ja asentanut VLC:n.

Näin vaihdat oletusohjelmaa:

 1. Avaa Windowsin aloitusvalikko painamalla Windows-kuvaketta vasemmassa alakulmassa
 2. → Asetukset
 3. → Sovellukset
 4. → Oletussovellukset
 5. Näet, mitkä sovellukset ovat tällä hetkellä oletuksena mm. selaimelle tai videosoittimelle -> Klikkaa haluamaasi sovellusta nähdäksesi vaihtoehdot
 6. → Valitse haluamasi sovellus uudeksi oletusohjelmaksi.

Lue lisää Gigantin tuotteista: